Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Javul a brit gazdaság, de a kormányzó konzervatívok népszerűsége nem nő, ebből bukta lesz

2024. május 22. 09:38

Nagy nehezen sikerült mederbe terelnie a gazdaságot, de úgy tűnik, a választásokat így is elveszíti a Konzervatív Párt a briteknél.

2024. május 22. 09:38
Rishi Sunak konzervatív brit kormányfő

Fotó: Benjamin Cremel / POOL / AFP

Rishi Sunak brit miniszterelnök győzelmet hirdethet az infláció felett – írja a Politico. A közvélemény-kutatások azonban azt sugallják, hogy hiába.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal szerda reggel jelentette be a legfrissebb inflációs statisztikákat, szerint az infláció áprilisban 2,3 százalék volt, ami csökkenést jelent a márciusi 3,2 százalékhoz képest, és a Sunak hivatalba lépésekor mért 11,1 százalékos csúcshoz képest. Ez kísértetiesen közel van a Bank of England 2 százalékos céljához.

De mivel a konzervatívok közvélemény-kutatási eredményei láthatóan megrekedtek, úgy tűnik, hogy a jó gazdasági hírek süket választási fülekre találnak, nem segítik a toryk népszerűségét. A gazdaság egyébként a Politico szerint 2-3 éves távlatban jól teljesít. A munkanélküliség történelmi mélyponton, 4,3 százalékon van. 2024 első negyedévében pedig 0,6 százalék volt a gazdasági növekedés, amilyen mértékű növekedés nem várható a jövőben.

A Politico közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy a Munkáspárt előnye a torykkal szemben az elmúlt 12 hónapban a 16-21 pontos tartományban maradt. A közvélemény-kutatások következetesen azt mutatják, hogy a közvélemény jobban bízik a gazdaságot tekintve Munkáspártban, mint a konzervatívokban – ez a tendencia nem sokkal Sunak elődje, Liz Truss 49 napos miniszterelnöksége után kezdődött, amikor a piacok összeomlottak a növekedés fellendítését célzó, nem finanszírozott adócsökkentések miatt.

A következő parlamenti választásokat legkésőbb 2025 januárjában, de valószínűleg inkább októberben vagy novemberben fogják tartani az Egyesült Királyságban. A Konzervatív Párt 2010 óta vezeti az országot, de a felmérések szerint ezúttal el fogja veszíteni kormányzati pozícióját, és visszatér a kormányra a Munkáspárt, ami 2010 előtt három cikluson át kormányzott.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:23
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­­k­e­l­d­ ­­a­­ ­s­z­e­­x­­­i­­­ ­­­p­u­n­c­i­­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
rockercicc
2024. május 22. 12:07
Ezt a roppant csúnya indiai majmot nem kellett volna beültetni a miniszteri székbe! Sokat rontott az amúgysem rózsás helyzeten!
elégia
2024. május 22. 09:41
Még az is lehet, hogy angol lesz a miniszterelnök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!