Ki teremtse a munkahelyet?

2013. január 20. 16:27

Hibás felfogásnak tartom azt, ha konzekvensen az államtól várjuk a munkahelyteremtést – holott az valójában a vállalkozók feladata lenne.

2013. január 20. 16:27
Golovics József
Leviathán

Nincs munkahely? Egy kapitalista szellemiséggel megáldott amerikai állampolgár valószínűleg így válaszolna erre: akkor csinálok magamnak! Vállalkozásba kezdek! Mi azonban az effajta proaktív magatartás helyett passzívan az államtól várjuk az új munkahelyek teremtését.

Persze, nem szeretném ennyire leegyszerűsíteni a helyzetet, mert az valóban nem ennyire egyszerű. A vállalkozói kedv mértékét többek között olyan tényezők is befolyásolják, mint a jövőbeni várható kereslet hiánya, a bankok gyenge hitelezési hajlandósága vagy éppen az intézményi és jogszabályi ellenösztönzése. Mindemellett ugyanakkor kár lenne tagadni, hogy a szocializmus örökségeként hátrahagyott passzív mentalitás bizony erőteljesen gátat szab az innovatív vállalkozó szellem kibontakozásának.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2013. január 21. 21:08
A gond ott kezdődött, amikor a "nép nevében" államosították a Magyarországon jól működő vállalatokat, a mezőgazdaságban meg kuláklistáztak. Majd felfuttatták a közöst /állami adóssághalmazzal/ , aztán ezt a közöst visszaprivatizálták azok, akik. A visszaprivatizált eszközökkel a hirtelen "nagyurakká" vált komcsikból előbújt minden, amit Kádár beléjük fojtott. Semmibe nézték a szakembereket, olajos és egyéb maffiákban lettek érdekeltek, a könnyen jött vagyonban meg zombivá silányították a munkaerőt. Szép lassan elértünk oda, ahol tartunk: Meghalt a belső fogyasztás, ami nem kedvez a kisvállalkozásoknak. A külföldi tőkén felesleges számonkérni, hogy kizsákmányoló, nagy extraprofitra törekszik, mert ez az ő alapvető tulajdonsága, ha kiszabadul a saját államának felügyelete alól, ráadásul a kifosztott ország még dotálja is. A hasznot természetesen nem a zombi államban költi el, alapanyag beszerzés szinten sem. Normális magyar vállalkozás pedig , ha hitelt vett fel, képtelen volt kitermelni a külföldi bankoknak a THM-et. Ebben az országban ezek a lényeges kérdések és nem a tüntikézések.
bagira
2013. január 21. 06:14
Munkahely teremtéshez tőke kell ,sajnos a horn megyesi gyf bajnai korszakok ezt a lehetőséget megakadályozták , tőkét ellopták offshore cégekbe ,közben az adósságokat felszedték ,több mint 1 millió m.helyet tönretettek csődbe vitték azok a kádári pribékek akik 1945 óta a magyar nép vérét szívják. Ujra kezdés nagyon nehéz az adósságteher miatt tőke nélkül.Magyarországot a régi vörös garnitura annyira kifosztotta mintha egy háborús csapás érte volna , gazdaságát döntötték romba a bolsevik elvtársak ,,,,sajnos amég mindig a parlament acsarognak a magyar népre.
trendo
2013. január 21. 05:57
Nem tudom, nálatok hogy van. De itt, egy nagyközségben, jó forgalmú, bejáratott helyen (főtéren), a boltok már nem tudnak alkalmazottat tartani, mivel képtelenség kitermelni a bérüket. Akiknek nem volt hadrafogható a családja, az már becsődölt mind. Aki maga áll a boltban, az dolgozhat reggeltől estig. Csak azok maradtak egyelőre talpon, akik saját tulajdonban és nem bérleményben vegetálnak. Már a kocsmában sincs külsős csapos! Pedig az nyitva van a hét minden napján.
Fakutya tizedes
2013. január 20. 23:02
"A vállalkozói kedv mértékét többek között olyan tényezők is befolyásolják" Meg az, hogy az áfavisszatartó Drazsé még mindig itt sompolyog a kertek alatt. Már aki túlélte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!