150 ezer új magyar állampolgárért – Ilyen ország pedig nincs CCCXLIX.

2012. december 09. 10:36

Ízléstelen és álságos bármilyen formában idekeverni az „évi 150 ezer új magyar állampolgárt”, mert nekik aztán semmi, de semmi közük Semjén dolgozatának milyenségéhez.

2012. december 09. 10:36
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Bár tegnapi közleménye szerint Semjén Zsolt „véglegesen és hivatalosan is lezártnak tekinti” a szakdolgozatával kapcsolatos vizsgálatokat, ma mégis kamerák elé állt (avéglegesen és hivatalosan is lezártnak tekintés nem sok jót jelent efféle ügyekben, általában ezeket a nyilatkozatokat követően kezdődik csak az igazi rock'n'roll):

Semjén védekezése számos ponton vérzik. Először is, ízléstelen és álságos bármilyen formában idekeverni az „évi 150 ezer új magyar állampolgárt, mert nekik aztán semmi, de semmi közük Semjén dolgozatának milyenségéhez. Ugyanúgy ízléstelen, mint keresztényüldözést emlegetni, ahogy arra Bella Péter is rámutat Milyen keresztényüldözés?! című posztjában. 

Semjén érvelésének az a része is erősen sántít, miszerint „családi, személyes, privát életbeli, vagy akár egy húszéves dolgozat ürügye mögé bújva politikai harcot folytatni tisztességtelen. Hogy miért, ha másért nem, hát legalább a KDNP Gyurcsány szakdolgozatának ügyében képviselt álláspontja miatt: „A KISZ, az MSZP és a DK erkölcsi magaslatain lavírozó Gyurcsány jó lenne, ha vagdalkozásokra épülő politikai zuhanórepülése közben kicsit önmagára is tekintene, és ha már erkölcsi érzéke nincs, legalább politikai realitásérzékről tenne tanúságot, és végleg elhagyná a számára semmi jót nem ígérő politika színterét. Jobb, ha még most visszavonul és – otthoni magányában - keresi tovább az egyetemről megmagyarázhatatlan módon eltűnt szakdolgozatának saját példányát.

Egyértelmű, hogy Semjén szakdolgozatának ügye nem egy Schmitt-, de még csak nem is egy Gyurcsány-ügy. Amikor tavasszal kíváncsiságból utánanéztünk a korai kilencvenes évek hivatkozási gyakorlatának a Közgázon, azt találtuk, hogy az nem igazán felelt meg a mai elvárásoknak. Például kedvenc szocialista nőpolitikusunk, Gurmai Zita dolgozata sem hivatkozásokat, sem irodalomjegyzéket nem tartalmazott (amikor később visszamentünk, hogy alaposabban is utánanézzünk néhány dolgozat törzsanyagának, sajnos már nem találtuk meg a kérdéses munkákat az egyetemi könyvtár polcain). Ez azonban még nem védi meg Semjént a vitatott szövegrészekkel kapcsolatos jogos kérdésektől. Mint ahogy az sem, hogy ezeknek a kérdéseknek a miniszterelnök-helyettes esetén messze túlmutató jelentőséggel bírnak a hazai akadémiai és felsőoktatási szféra  elitjének minőségére vonatkozóan is. Mennyire volt jellemző a '90-es években, vagy akár még az ezredforduló után is – napjainkra még gondolni is alig merek –, hogy erősen véleményes teljesítménnyel diplomához vagy tudományos fokozathoz lehetett jutni komoly intézményekben is? Milyen szerepet játszottak ezekben az ügyekben az oktatók, vagy akár a főiskolák, egyetemek vezetői? Attól tartok, nem járok messze az igazságtól, ha azt gondolom, hogy az őszinte válaszok alapjaiban rengetnék meg napjaink magyarországi felsőoktatását (és nagyon-nagyon jót tennének neki). 

De ez itt mellékszál. Kereszténydemokrata mivoltukat és keresztény erkölcsiségüket előszeretettel hangoztató politikusok nem intézhetnek el egy ilyen esetet annyival, hogy súlytalan, mert nincsen jogi következménye. A politikában ugyanis nemcsak jogi, de etikai szempontok is szerepet kell, hogy játsszanak, talán a következmények nélküli országok kivételével.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
naftalinernő
2012. december 09. 19:37
"Kereszténydemokrata mivoltukat és keresztény erkölcsiségüket előszeretettel hangoztató politikusok nem intézhetnek el egy ilyen esetet annyival, hogy súlytalan, mert nincsen jogi következménye." És mi van a naaaaagy demokratákkal, liberálisokkal és hasonszőrű társaikkal? Ja, hogy ami az egyik oldalon szégyen, az a másikon nem az. A szövegrészek átemelése (legyen ez csak feltételezés vagy bebizonyosodott igazság) szégyen, az viszont nem az, hogy sehol nincs meg a szakdolgozata valakinek...
öszödibeszéd
2012. december 09. 14:57
Azt nem értem, hogy ha a G. Zita kommenista nagyasszony dolgozata még Semjén dolgozatánál is problémásabb, akkor az miért nem szúr szemet a keresztények listázásával foglalkozó, keménydrogpárti baloldali náci szennylapnak, a HVG-nek. Mi (mennyi) tart vissza titeket, nácikok attól, hogy a posztkommunista oldalon született szakdolgozatokat is olvasgassátok?!
Midgardsorm
2012. december 09. 13:37
A flufferbivaly érvelésében Sztálin elvtárs logikája köszön vissza: az ő személye a garancia arra, hogy a 150 ezer új magyar állampolgár érdekei jól képviseltetnek. Nem merül föl, hogy egy tisztességes, értelmes ember, aki valóban megdolgozott a diplomájáért, jobban tudná e 150 ezer új magyar állampolgárt képviselni?
Soma
2012. december 09. 13:01
Már csak az érdekelne, mindez miért? Ne röhögtessenek már ! Szinte nincs olyan szakdolgozat a múltból, amit ne lehetne megtámadni! Hanyagolhatnák már a semmitmondó dumát, az átlátszó kutakodást. Annak van értelme, ha leírják, miért akarják (és kik akarják) "kinyírni" Semlyént? Ja, hogy azon nem lehet egy hétig rágódni? Hát nem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!