A bejrúti gép

2012. november 07. 07:39

Harminchét éve hallgatunk mindarról, amit tudunk s amit nem tudunk a Malév 240-es bejrúti járatáról. S az akkori hallgatás éppoly érthetetlen, mint a rendszerváltás utáni huszon-egynéhány esztendő csöndje.

2012. november 07. 07:39
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

„Harminchét éve hallgatunk mindarról, amit tudunk s amit nem tudunk a Malév 240-es bejrúti járatáról. S az akkori hallgatás éppoly érthetetlen, mint a rendszerváltás utáni huszon-egynéhány esztendő csöndje.

Akkor (is) sejteni lehetett, hogy kik is állhatnak a magyar gép tragédiája mögött. S akkor a Párt irányítása alatt álló sajtó valamiért mégis hallgatott. Annak ellenére, hogy a »hatnapos háború« után Magyarország – mint a keleti blokk egésze – megszakította diplomáciai kapcsolatait Izraellel, és az arabok oldalára állt. A pesti újságírók akkor csak mocskolni tudták Izraelt. Ekkoriban írja New Yorkban Karinthy Cini a naplójába: »Fura dolog, amikor odahaza olvasom az arabbarát cikkeket, teljesen a zsidókkal vagyok szolidáris. Itt meg, ahol „hatalmon” vannak, bosszant, idegessé, türelmetlenné tesz az egész.«

A korabeli obligát és oktrojált arabbarátság és Izrael-ellenesség ellenére a bejrúti gép tragédiája egyszerűen eltűnik a nyilvánosságból.

S ugyanez történik a rendszerváltás után – akkor, amikor a pesti újságírók csak magasztalni tudják Izraelt.

De a bejrúti járat mintha nem is lett volna.

Mindössze annyi történik, hogy Szilvásyék szétosztanak négy-négy millió forintot az egykori áldozatok hozzátartozói között, születik valami jelentés, amit titkosítanak – és ennyi.

És a libanoni felségvizeken, úgy ötszáz méter mélyen fekszik egy roncs. Egy magyar repülőgép roncsa. Benne úgy harminc áldozat földi maradványai, a fekete dobozok, és a tragédia hiteles története.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BlackDeath
2012. november 07. 10:38
bájjer szlovák rendszámos zsóti, lődd már le magad, öreg!
dehumanizer
2012. november 07. 10:14
Ennyire nincs miről írni? A főnök nem a diktatúra, hanem az azt csinálók ellen harcolt; ehhez mit szólsz, Zsoca?
kjkj945
2012. november 07. 09:26
""S ugyanez történik a rendszerváltás után – akkor, amikor a pesti újságírók csak magasztalni tudják Izraelt."" naná majd saját fajtájuk ellen szólnak: ""“A gójok nem emberek, testük szamártest, magvuk lómag. Vedd a gójnak vérét, amint teheted. A gójnak tett esküd nem kötelez semmire. Aki a gójnak elbitangolt jószágát visszaadja, Isten ellen való bűnt követ el. Ha gój arcul üt zsidót, az olyan bűnt követ el, mintha magát az Istent ütötte volna meg. Ha egy zsidó és egy gój vitájában te döntesz, és a zsidótörvények szerint a zsidónak a világi törvények szerint a gójnak van igaza, inkább adj igazat a zsidónak és mondd a gójnak azt, hogy ’a zsidónak van igaza a mi törvényeink szerint’. Ha mégis a gój mellett kellett döntened, addig zaklasd őt különféle fortélyokkal, mígnem végül a zsidónak lesz igaza.” ""
Yuing
2012. november 07. 09:25
Bayer Zsolt egy nagyon okos ember, mindenről tud mindent, tökéletesen levonja konzekvenciákat, frappánsan és tökéletesen fogalmaz. Legalábis szerinte. „Hol a rossz erősebb haddal áll, az élet hervad - tort ül az agyhalál.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!