Barátaink, a kölykök

2012. október 18. 17:29

Egy nincstelen, ám vágyódó fiatal lány otthagyja a biztos családi hátteret.

2012. október 18. 17:29
Radnai Dániel
Kultúra és Kritika

„Egy nincstelen, ám vágyódó fiatal lány otthagyja a biztos családi hátteret, a főiskola kiszámíthatóságát, és a szó legköltőibb értelmében elmegy szerencsét próbálni a nagyvárosba. Lépcsőházakban, parkokban alszik, közben munkát és még ki tudja, mit keres. Könyvesboltban talál nagy nehezen munkát, és nem sokkal később az utcán társat is egy hozzá hasonló suhanc személyében. A két, magyar mércével mérve épphogy nagykorú élete összefonódik, és társak lesznek nélkülözésben, munkanélküliségben, de ami fontosabb: a boldogságban, alkotásban és művészetben is. A fiú célja ugyanis a művésszé válás, illetve az, hogy bekerüljön Andy Warhol köreibe. Sok-sok évvel később ez sikerül is neki, hiszen a pop-art gurut éppúgy fotózza, mint Donald Sutherland-et, vagy éppen William Burroughs-t. A lány ellenben nem látja maga előtt ennyire, mit is szeretne: verseket ír, rajzol, rengeteget olvas, és még több Bob Dylan-t hallgat. E hatások és inspiráló környezete úgy hozza, hogy ő lesz a »punk nagyanyja«, a Because the Night és számtalan más híres dal szerzője.

A két fiatal: Robert Mapplethorpe és Patti Smith.

Ez a történet jelent meg 2010-ben Just Kids címmel, illetve idén magyar fordításban is. A hazai kiadásnak két apropója is van: a Robert Mapplethorpe munkáit bemutató kiállítás szeptember 30-ig volt megtekinthető a Ludwig Múzeumban, illetve nemrég jelent meg a szerző, Patti Smith legújabb albuma, a Banga is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finale*
2012. október 18. 21:14
Ez igazan erdekes iras volt. Nekem Robert Mapplethorperol es Patti Smithrol valahogy Serge Gainsbourg es Jane Birkin jutott az eszembe. Jane es Patti meg kulsore is hasonlitanak egymasra. A leghiresebb szamuk : http://www.youtube.com/watch?v=k3Fa4lOQfbA
kaktuszvirág
2012. október 18. 18:25
Aha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!