A nők nem bírják, sem fizikailag, sem lelkileg

2012. október 09. 11:40

Egy hatalmas önellentmondásban élünk: nyomják a nőknek, hogy „szüljél, szüljél, szüljél!”, de ha megteszed, akkor hátrányos helyzetbe kerülsz, effektíve büntet téged a társadalom. Interjú.

2012. október 09. 11:40
Rácz Zsuzsa
Magyar Narancs

Mi az Aranyanyu-kezdeményezés lényege?

Magyarországon a legtöbb nő az oktatásban és az egészségügyben dolgozik – tudjuk, mekkora terhet cipelnek a vállukon, és közben mennyire nincsenek sem anyagi, sem erkölcsi értelemben megbecsülve. A Richter Aranyanyu Díjat ezen a két területen dolgozó nők kaphatják mások ajánlása alapján.

Az elismerés mellett anyagi jutalommal is jár?

Igen, három kategória van – orvos, egyéb egészségügyi dolgozó, pedagógus –, az egyes kategória nyertesei kétszázezer forintot kapnak. A válság ezeket a területeket sújtotta a leginkább, miközben ezek talán a legfontosabb hivatások egy társadalomban. A zsűri azt próbálja felderíteni, hogy akit ajánlanak, az a közösségére milyen hatással van, mennyire mutat példát, miben és hogyan segít másoknak. Az idei pályázatnak szerdán lesz a beadási határideje.

Az ő jutalmazásukon túl mi a célja a pályázatnak?

A nők társadalmi megbecsültségének növelése. Épp azért választottuk ezt a három területet, mert ezekben élesen megmutatkozik az, ami össztársadalmi szinten is nyilvánvaló: hogy egyáltalán nincs megbecsülve a nők munkája. Tudjuk, hogy a nők mennyivel rosszabbul keresnek, mint a férfiak – az EU-s átlag 17 százalék –, de ami igazán sokkoló, az az, hogy Magyarországon szülés előtt a nők nagyjából 80 százalékának van munkája (nem mellesleg a magyar nők közt van a legtöbb diplomás), míg gyerekvállalás után jó, ha a nők fele vissza tud menni dolgozni. Mint szinte minden gendermérőszámban, ebben is utolsók vagyunk az unióban. Egyszerűen elveszítjük a tanulásba, továbbképzésekbe, nyelvtudásba stb.-be belefeccölt rengeteg energiát, pénzt, mindent. Egy hatalmas önellentmondásban élünk: nyomják a nőknek, hogy »szüljél, szüljél, szüljél!«, de ha megteszed, akkor hátrányos helyzetbe kerülsz, effektíve büntet téged a társadalom, mert a gyerekvállalástól kezdve már sokaknak nincs visszaút a munkaerőpiacra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. október 09. 18:29
A nyomás ellenkező irányban csendesen, de sokkal nagyobb erővel működik: férjek, munkahelyek nem akarnak gyereket, abortuszra kényszerítik a nőket.
peninsulavaldes
2012. október 09. 17:14
Szerintem szép dolog a gyerekvállalás, nemes ügy. csak azt a 9 hónapot meg a szülést nem lehetne kibekelni valahogy? ez az én dilemmám:))))
Papuska
2012. október 09. 15:59
A hölgyek iránti mély tiszteletem hangsúlyozása mellett néhány megjegyzést azért tennék. Először is, nem "úri huncutságból" mondják, hogy nagyon, nagyon kell a gyerek, hanem bizonyos társadalmi és biológiai törvényszerűségek okán. Ha nincs elég gyerek, rövidesen kritikus helyzetbe kerül a gazdaság (és még kevésbé lesz gyerek), és ha nincs utánpótlás kihal a nemzet, és éhen halnak az öregek is, mert nincs aki eltartsa őket. Ugyanakkor a kapitalista termelés, és az anyaság sem igazán fér meg egymás mellett, ráadásul a hölgyek "öntudatra ébredése" sem a gyerekszülés irányában hat. Nem értik nagyanyáink bölcsességét, hogy bármit is mondanak, vagy akarnak (akarunk) mi férfiak, nem ők (nem mi) irányítjuk a világot, hanem a kevésbé emancipálódott nők egy mosolya, egy simogatása, vagy annak megvonása forgatja, vagy állítja meg a föld forgását, váltja ki, vagy fejezteti be a háborúkat! Erre az emancipált nők képtelenek, és pont ez frusztrálja őket!
Fakutya tizedes
2012. október 09. 15:46
"nyomják a nőknek, hogy „szüljél, szüljél, szüljél!”, de ha megteszed, akkor hátrányos helyzetbe kerülsz, effektíve büntet téged a társadalom." Plö megrángatja a hajadat a Parliamentben egy Maszopos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!