Ami rosszul kezdődik, rosszul is végződik

2012. október 29. 08:39

2012-ben is még mindig ’56 megítélésével küzd a magyar közélet.

2012. október 29. 08:39
Per Spegulo
Monarchista

„2012-ben is még mindig ’56 megítélésével küzd a magyar közélet.

Mivel ’56 nincs a helyén – ezért ’56 valójában nem is létezik.A hiány van akit elborzaszt, van aki nevetőgörcsöt kap tőle, de van, aki ismét csak marketing eszközt lát benne.

Mert hogyan lehetne ’56-ot higgadtan és pragmatikusan megítélni, ha a mai köztársaság első és igen gyászos megítélésű elnöke 1990. október 23-án, abban az épületben, ahol egykor Deákok, Tiszák, Wekerlék és a többiek kűzdtenek a honért, olyan megjegyzésre ragadtathatta magát – és senki nem visított fel – hogy: »'56 annyiféle volt, ahányan átéltük.«

A mai magyar közélet magát baloldalinak nevező része ikonként tekint máig erre a szemléletre és erre az emberre. Alappal. Hiszen Göncz nem tett mást, mint teret engedett, megfogalmazta azt az eszmét, amely ma is vezérli a magyar politikumot: definiálta, lehetőséget adott a politikai, erkölcsi relativizmusnak.

S még egyszer mondom – egy ország nem ordított föl, hogy tisztesség, morál, kötődések, elvek és erkölcs nélkül nem lehet sem a múltat megítélni, sem egy élhető jövőt felépíteni!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FBG
2012. október 29. 13:35
Jobb lenne, ha felülről mondanák meg, hogy mire emlékezzünk '56-ból?
birkakaka
2012. október 29. 12:50
Mit hittél?Amíg a mindenkori politika vezényli 1956 megítélését addig 1956 csak bohóckodás.Egyébként aki élt 1956 ban az mind másként élte meg.Nem forradalomnak nevezném hanem nemzeti tragédiának ami majdnem polgárháborúba ment át.Azt hiszem ezt a valóságot jobban elfogadná a nemzet.Mert másként élte meg a főváros,másként a vidék.megint másként az akkori lázadó fiatalság és megint másként a frontról megjött középkorosztály.'956 nem rendszerváltásnak indúlt!Nem nevezhető forradalomnak amit egy uralkodó hatalom kézben tudott tartani.Amikor fegyvereket osztogattak teherautókról szerte a városban felvetődik a kérdés honnan?Egy totálisan ellenőrzött országban.Háromezer megvezetett szerencsétlen lövöldözött egy valóban nemes eszme mögé bújva.Háromezer fegyveressel zömében a fővárosban nem lehet forradalomról beszélni.Ahogy nem szokás egy forradalmat másfél hét alatt leverni.Vidék szinte átaludta a forradalmat.Azért nem fogadja el a nép egységesen 1956 ot mert túl sokan élnek még akik emlékeznek a valós eseményekre.Már volt része ennek a népnek a komcsi éra alatt elég hazugságban.Káboru után annyi antifasiszta és ellenálló lett hirtelen hogy ha valóban léteztek volna németek nem merték volna megszállni Magyarországot.
marko11
2012. október 29. 12:48
Az igazi hazudozás akkor kezdődött, amikor 89-90 (felűről-kívülről megszervezett, a nép félrevezetésével megrendezett) un. rendszerváltását összemosták '56 elsöprő népharagjával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!