Senkinek sem vagyunk kiszolgáltatva

2012. október 01. 10:07

Világos jelei vannak annak, hogy válságkezelésben jobban teljesítünk, mint a legtöbb uniós tagállam. Interjú.

2012. október 01. 10:07
Orbán Viktor
Orbán Viktor
SzegedMa

A nemzeti együttműködés kormányaként határozták meg önmagukat, ami azt is jelenti, hogy a közösség közreműködésével kívánják alakítani az ország sorsát, jövőjét. Milyen visszajelzéseket kaptak, mennyire partner mindebben a lakosság?

Büszkén mondhatom, Magyarország történetében először próbálkozunk meg az együttes kormányzással. Négy nemzeti konzultációt indítottunk eddig, hiszen alkalmat és lehetőséget akarok teremteni az embereknek arra, hogy ne csak négyévente vegyenek részt a közéletben. Az alkotmány ügyében több mint 1 millióan, a szociális rendszer átszervezéséről 1,2 millióan, most a gazdasági rendszer átalakítása kapcsán mintegy 700 ezren mondtak véleményt. Eltökélt vagyok, megyek tovább ezen az úton, mert miniszterelnökként komolyan veszem, hogy az emberekkel együtt kormányzom Magyarországot. A felelősséget persze eszemben sincs áthárítani az emberekre, hiszen azért választottak, hogy meghozzuk a felelős döntéseket, ugyanakkor ezek előtt a lehető legalaposabban ki akarom kérni a véleményüket. Ilyen szempontból egyértelműen épül és erősödik Magyarország nemzeti közössége.

A magyar gazdaság talpra állításának érdekében is – ahogy már elhangzott – határozott lépések történtek, még ha ezek eredményét a lakosság teljes egésze nem is feltétlenül érzi egyelőre saját bőrén. Mennyire tartja hatékonynak a válságkezelést, illetve mit remél az előttünk álló időszaktól?

Világos jelei vannak annak, hogy válságkezelésben jobban teljesítünk, mint a legtöbb uniós tagállam. Miközben egész Európában nyugdíjcsökkentés van, nekünk minden évben sikerült megőriznünk a nyugdíjak reálértékét. Máshol leépítik a családtámogatási rendszereket, mi viszont meghosszabbítottuk a gyest és a gyedet, valamint bevezettük a gyermekek után járó adókedvezményt. Természetesen nincs olyan, hogy egy országban csak jó dolgok történnek, de biztos vagyok abban, hogy előbb-utóbb Magyarországon is meghaladja majd a jó dolgok száma a rosszakét.

A nyugdíjak és a bérek reálértékének megőrzése sarkalatos pontja lehet az IMF-fel a segélycsomag ügyében folytatott tárgyalássorozatnak is. Meddig tud elmenni e tekintetben a magyar kormány, illetve mit jelenthet számunkra a remélt védőháló?

Magyarország ma nincs kiszolgáltatva. A bicepsze lehetne persze nagyobb, 400 méteres síkfutásban is lehetnénk néhány másodperccel gyorsabbak, fekve nyomásban is teljesíthetnénk többet, tehát nem állítom, hogy a világcsúcsok közelében járunk, ugyanakkor Magyarország ma erősebb, mint volt, és nincs senkinek kiszolgáltatva. Minden gondot meg tudunk oldani egyedül, saját erőből, még a pénzügyi és gazdasági bajokat is. Az IMF-hitel nyilvánvalóan sokat segítene, mert súlyos válság gyötri Európát, és újabb válsághullám közeledik, ami negatív hatással lesz Magyarországra is. Könnyebb lenne kivédenünk, ha lenne mögöttünk egy biztonsági háló. Anélkül is sikerülni fog, csak több energiával, drágábban. Ezzel együtt is világos: csak egy jó megállapodás előnyös számunkra, rossz nem jöhet szóba. Nem fogadható el, hogy csökkentsük a nyugdíjakat, a béreket, a gyermekek után járó támogatásokat, vagy embereket bocsássunk el. 2008-ban a szocialisták már aláírtak egy rossz, hazánk számára kedvezőtlen megállapodást, mi nem fogunk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trükkök Százai...
2012. október 01. 14:39
hiszen alkalmat és lehetőséget akarok teremteni az embereknek arra, hiszen alkalmat és lehetőséget akarok teremteni az embereknek arra, alkalmat és lehetőséget akarok teremteni alkalmat és lehetőséget akarok teremteni lehetőséget akarok teremteni lehetőséget akarok teremteni lehetőséget akarok lehetőséget akarok akarok akarok akarok kkkkkkkk.............
négyzetgyök
2012. október 01. 14:32
Jó gyógyszereid vannak, Viktor. Nagyon fel vagy dobva.
Obulus
2012. október 01. 12:55
"Világos jelei vannak annak, hogy válságkezelésben jobban teljesítünk, mint a legtöbb uniós tagállam. " Bizony világos jelei vannak. Nőt az amúgy is nagyon magas öngyilkosságok száma, a kilátástalan élethelyzet miatt. A szegénység óriási méreteket öltött, csúcsokat dönt az infláció mértéke, az emberek kiszolgáltatottabbak mint valaha. Ezek világos jelek, csak nem annak a jelei, hogy a válságkezelésben jól teljesítünk.
laci0011
2012. október 01. 11:48
Orbán minden mondatához orvost kell hívni...Most az fogja eladni a rajongóknak,jobbam élünk mint 2 év múlva,valószinűleg nem veszik észre...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!