Válság és készpénz(logisztika)

2012. október 27. 15:29

A lakosság körében érzékelhető módon csökkent a bankok presztízse és a megbízhatóságukba vetett hit.

2012. október 27. 15:29
Mádi László
Pénzügyi Szemle Online

„A gazdasági világválság jelentős változásokat, átrendeződéseket generál. Egy válság idején rendszerint meginog a korábban még meglévő bizalom, s egyszersmind a tervezés, a hosszú távú gondolkodás lehetőségei is érzékelhetően szűkülnek. Miután a jelenlegi válság a pénzintézeti szektorból indult ki, ezért nem csoda, hogy ennek hatására a lakosság körében érzékelhető módon csökkent a bankok presztízse és a megbízhatóságukba vetett hit is jelentősen gyengült. Mindezen folyamatok pedig oda hatnak, hogy a közeljövőben egyértelműen felértékelődhet a készpénz és a készpénzlogisztika szerepe is.

No de mi is az a készpénzlogisztika? Lényegében, s tömören fogalmazva nem más, mint hogy készpénzt - legyen az bankjegy vagy érme - a „megfelelő" helyre szállítsák. A szállítás oka legalább háromféle lehet. Egyrészt biztonsági okból (jelentősebb összeg őrizetlenül hagyása rablási kockázatokat szül), másrészt gazdálkodási okból (a készpénzből rövid időn belül a készpénzlogisztikai cégek számlapénzt - kamatozó „befektetést" csinálnak), harmadrészt pedig egyéb készpénzellátással kapcsolatos igény merülhet fel (például egyes kereskedelmi egységeknél készpénz-, vagy váltópénzhiány jelentkezik). A logisztika ezen sajátos területén tehát a bankjegy egy szállítandó, csomagolandó és tárolandó áru, miközben egy készpénzlogisztikai cég megoldja azt a jegybankhoz kapcsolható igényt és elvárást is, hogy a pénzfeldolgozás során a forgalomból gyorsan és szakszerűen kivonhatók legyenek az elhasználódott (amortizálódott) és hamis bankjegyek.

A válság nem csak általános bizalmatlanságot szülhet, hanem konkrétan meg is ingathat, illetve akár be is dönthet pénzintézeteket. Ilyen nagy port felvert esemény volt a nem túl régi közelmúltban a Postabank esete, de a Soltvadkerti Takarékszövetkezetnél történtek is figyelmeztető jelenségnek minősülhetnek. Márpedig a Postabanknál a pánikot alapvetően a készpénzlogisztikai nem megfelelés okozta, nevezetesen, hogy a fiókokban nem állt rendelkezésre megfelelő mennyiségű készpénz. Ugyanakkor a bankok jövedelmezősége éppen azt igényli, hogy minél kevesebb legyen a szabad tartalék - s ez a minimalizálási elvárás a készpénz mennyiségére is igaz. Ezért ennek az esetnek ebből a szempontból történő alapos feldolgozása és kiértékelése - különösen a mai helyzet idején - nagyon sürgető és fontos feladat lenne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttinger
2012. október 27. 23:34
Mádi, Mádi......elfogyott a spórolt pénz és a kutya nem adott neked munkát?
trabantkombi
2012. október 27. 20:53
"A lakosság körében érzékelhető módon csökkent a bankok presztízse és a megbízhatóságukba vetett hit. " mádi "A lakosság körében érzékelhető módon csökkent a miniszterelnök és a kormány presztízse és a megbízhatóságukba vetett hit. " én
Akitlosz
2012. október 27. 19:46
Sajnos nem fog a készpénzlogisztika szerepe felértékelődni. Mert éppen amiatt is, hogxy az emberek maguktól már nem bíznak a bankokbban, és persze a politikusokban sem, az állam erőszakkal kényszeríti a pénzt a bankokba. Vállalkozásnak kötelező bankszámla, és mivel csak számlára fizethet munkabért, így a munkavállalóknak. Számtalan eszközzel igyekeznek minden pénzt a bankokba terelni, és a készpénzforgalmat megszüntetni, és még nem is vetettek be minden ötletet. Sajnos ez ellen csak forradalommal lehetne tenni, mivel ma a "banki szolgáltatások" igénybe vétele a munkáltatók és a munkavállalók számára is kényszer.
kjkj945
2012. október 27. 16:13
Meg kell szüntetni a pénzt. Mindenkinek egy kártya és azzal lehet elintézni mindent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!