Bablevesért még regisztrálok is!

2012. szeptember 06. 09:11

A racionális választó nem csak tájékozatlan, de még szavazni sem megy el.

2012. szeptember 06. 09:11
Golovics József
Leviathán blog

Anthony Downs óta tudjuk, hogy a racionális választó nem csak tájékozatlan, de még szavazni sem megy el. Az urnához járulás ugyanis teher számára, ami idő- és pénzbeli költséggel jár, tényleges haszna pedig csak akkor lenne, ha a választás kimenete pont az ő egyetlen szavazatával dőlne el.

Nyilvánvaló, hogy az előzetes regisztráció bevezetése a fenti mérlegnek a költség oldalát terhelné tovább, azaz a választóknak még kevésbé érné meg elmenni szavazni, illetve előtte feliratkozni. Ahhoz, hogy az egyenleg pozitív legyen, a választási részvételnek mindenképpen valami plusz »nyereséget« kellene adnia az állampolgárnak: például társadalmi elismerést, amiért részt vett a közügyek alakításában; egyéni boldogságérzetet a voks leadásától; vagy valamilyen explicit, materiálisan is megfogható dolgot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miloka
2012. szeptember 06. 15:56
"Az urnához járulás ugyanis teher számára, ami idő- és pénzbeli költséggel jár, " Az időt nem vitatom. Csak árulja már el nekem, hogy mi kerül pénzbe akkor amikor valaki elsétál a szavazókörbe és leadja voksát? Talán a cipőtalp kopása? Mert aki lusta pár száz métert gyalogolni, s inkább autóval megy az a saját problémája. Az útba eső kocsmaköltségek sem ebbe a kategóriába tartoznak!
1120
2012. szeptember 06. 15:41
Ahogy elnézlek, te bablevesért másra is hajlandó lennél... :)
bookmark
2012. szeptember 06. 11:20
Gyenge próbálkozás arra, hogy lényegében lehülyézze azokat, akik elmennek regisztráltatni. A cél az az, hogy olyan alacsony legyen a regisztráltak száma, hogy ne lehessen választást kiírni. A regisztráció azt jelenti, hogy ha valaki elmegy regisztráltatni, akkor felkerül a lakhelye szerinti listára. Ha viszont busszal viszik máshova szavazni a végén két lehetőség van 1) a szavazata akkor is oda fog szólni, ahova már regisztráltatta magát 2) nem szavazhat. Én az elsőre szavaznék. Így értelmetlenné válik a buszoztatás. Persze lehet buszoztatni a regisztrációra is egy másik körzetbe, de akkor lakhelyet kell változtatni, aminek olyan következményei lehetnek, hogy az így elhagyott körzet esetleg önkormányzat felhagy a támogatások folyósításával, "nem lesz az a kis segij" megszűnik a közmunka mivel mar nem lakik ott stb... Tényleg megéri mondjuk 55 napra átjelentkezni utána meg visszajelentkezni és újra kérni mindent? Na ehhez már több kell mint egy tányér bableves.
kjkj945
2012. szeptember 06. 10:37
racionális ésszerű, értelmes, célszerű Arisztotelész, aki „racionális állatként” definiálta az embert, az emberek többsége hisz abban, hogy szinte mindenki, aki épelméjű, legalábbis többnyire, racionális.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!