A szocialisták és a parlamentarizmus

2012. szeptember 24. 15:07

Vegyük észre, miközben a szocialisták a demokratikus eljárásokat igyekeznek védeni, aközben azok tekintélyét rombolják.

2012. szeptember 24. 15:07
G. Fodor Gábor
GFG Blog

A szocialisták egyik képviselője, Szanyi Tibor energiát és fáradtságot nem kímélve sorban nyújtja be a parlamenti vitához gúny-javaslatát és módosításait. Az előzetes választási feliratkozásról és az előzetes választási regisztrációról szóló önálló törvényjavaslatában például ilyeneket ír: »Feliratkozni a kormány átal rendeletben kijelölt, kormánypárti színekben megválasztott polgármester irodájában lehet. A feliratkozás nyilvános. Kormánypárti szavazó kitörölhetetlenül nyomo(r)t hagyó tintával iratkozik fel.« Vagy: »Az előzetes választási regisztráció joga sem illeti meg azt, aki (a) a konzultációs kérdőívre adott válaszában csúnyán írt, (b) vissza sem küldte a konzultációs kérdőívet, (c) a kérdőívvel befűtött vagy azt más módon méltatlanul használta fel, illetőleg, (d) sértődött panelproli, nyugger, vagy (e) éhezik«, és így tovább. Szó van még »Orbán álságos kegyéből magyar állampolgárságot nyert személyekről«, illetve olyanokról, akiknek »Orbán Viktor iránt érzett hálájuk könnyei eláztatták a papírost« (lásd még: Szanyi nyolc módosító javaslatát, például: ez, vagy ez). Az általános indokolásnál azonban szinte kívétel nélkül ott szerepel a »fejlett és valódi demokráciákra« való hivatkozás. A szocialista párt képviselője nem először űzött gúnyt a parlamentarizmusból: 2011 decemberében például az »oszt jó napot« formulával operáló K-alaptörvényt terjesztett be az Országgyűlés rendszeres ülésezésének meghatározására, és a heroikus demokráciaféltő akcióiról elhíresült DK is élt már ezzel az eljárással, az elmúlt évben törvényjavaslat formájában egy egyezményes koordinált világidő bevezetését indítványozta az ellenzék jogainak megvédésre.

Nem kétséges, a gúny is lehet politikai fegyver. A példa azonban mégis további kérdéseket vet fel. Vajon a demokratikus eljárások mellett elkötelezettek, amikor a személyében arcul köpött emberi faj nevében gúnyt űznek a demokratikus eljárásokból, vajon nem éppen egy általuk védendőnek tekintett értéket, a parlamentarizmust ássák-e alá? Vajon ezzel az eljárásukkal nem kerülnek-e szembe saját előfeltevéseikkel: miközben védenék, aközben rombolják a demokratikus eljárások tekintélyét? Vajon hogyan viszonyul mindez a politikai képviselettel járó felelősség elvéhez? Vajon a demokratikus eljárásokra hivatkozás nem személyes (politikai életben maradás) és pártérdekeik (a saját politikai haszon maximalizálása) elleplezését jelenti csupán?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. szeptember 25. 09:28
Úgy tűnik Szerző - szokták mondani: "csúsztat". Az EGYIK esetből levonható következtetést, a MÁSIK helyébe tolja át, és fordítva. Cserél. Melyik árt INKÁBB a demokráciának? Aki a lehetőségeivel cinikusan - és komoly arccal visszaél, vagy aki ezzel az eljárással, mert más eszköze nincs, gúnyosan - és nevetve élcelődik?
Sándor
2012. szeptember 25. 09:14
LUBICKOLUNK... a magyar nép szinte teljes vagyonát, gyárait, üzemeit, bányáit, külföldieknek átjátszó szocialista rablók, évtizedeinek a NAGY a JÓLÉT, a DÜBÖRGŐ PANNON-PUMA örökségében LUBICKOLUNK ... bérmunkás lett a magyar nép a saját hazájában... .... ezért újra kell szervezni az egész országot! … Hosszú, hosszú, évekig fizethetik --> a hazánkat szinte teljesen kiárusító szocialista gazembereket hatalomban tartó szavazók is!!!!!!!!!!!!!! ... a nemzetünk legnagyobb ellenségének a szocialista maffiózók és az őket hatalomban tartó SLEPP okozta, óriási nyomort és szegénységet!
1istvan
2012. szeptember 24. 22:58
de ha csak ennyit tudnak ilyen törvényjavaslatokat,mint ez a szanyi
MérlegElőd
2012. szeptember 24. 20:18
Ja kérem. Így jár a kölcsön kenyér. ...és még nem is olyan hangzatos, hazug, gátlástalan, aljas, uszító rágalom komcsik, mint évekig a fidesz. Aki szívja most az orrát, annak korábban kellett volna tettei evidens következményeivel számolnia. Na persze a hatalom ígérete... A parlamentarizmusról meg annyit, hogy az mszp komcsik alatt legalább a látszatára ügyeltek. Buktak is lefele a bűnözőik. Na de a fideszkomcsik igazi komcsik. Onnan nem szivároghat ki semmi bűn. Ha mégis, majd ott van polt petya bástyaelvtárs. ...mint eddig. Ergo, a fidess már a látszatra sem vigyáz. Na persze a 2/3 és az azzal járó gőg. Komcsi gőg és arrogancia, tipikus komcsi struktúra tákolásával, eszköztár használatával. Hja kérem! Ez a mi tipikusan magyaros idióta jobboldalunk. Olyan virtigli komcsikból. ...és akkor az eddigi kontárkodásaik takargatására már megint a maszop gyűlöltetésével való vakításnak van itt az ideje? Kellemetlenül érezheti a fidesz magát a bőrében. Persze van is miért. Tettek érte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!