Isten titkol valamit

2012. szeptember 24. 16:52

Sőt. Mindent. Pontosabban semmit nem mond el „normálisan". Burkolt utalásokkal, példabeszédekkel, tanító történetekkel, szimbolikus látomásokkal, nyolcemeletes szójátékokkal kommunikál.

2012. szeptember 24. 16:52
A.N.H.
Igen

„PRAGMATICA SANCTIO

Merthogy ezek a bizonyos dolgok a Septuaginta szerint pragmata = tettek. A Vulgata viszont azt mondja: sermon, vagyis (leginkább) beszéd. A héber szöveg pedig azt, hogy mindkettő. Egyrészt szavak (tetszőleges, de értelmes egymásutánja), másrészt ügy, cselekedet, és ilyen értelemben dolog is. Az írás széttéphető, a kőtábla összetörhető, de az elhangzott szó nem szívható vissza többé. Hiszen az már tett.

DIA GNOSZTIKA

Átvizsgálás. Keresztül-kasul (meg)ismerés. Tudomány. Egy elmélet mindaddig érvényben marad, amíg meg nem dől - ez a tudományos gondolkodás lényege. Ami viszont attól lesz »rendszeres«, hogy látja az összefüggéseket. Ezért minden megismerés legfőbb ellensége - a kategorizálás (nem mellesleg az újtestamentumi görögben a vádaskodás egyik szava). Ami fel van címkézve, az meg van értve. Aki mindent ért, meghalt. Az élő pedig addig él, amíg kérdez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. szeptember 30. 20:56
Isten titkolózása, dogmák magabiztossága vajon hogyan függenek össze?
sky.net
2012. szeptember 25. 13:40
és akkor még ott a psziho logika is pl: korlátolt felfogással vizsgálva , az egyébként nyilvánvaló dolgok is elrejtőznek, titokzatossá, kiismerhetetlenné válnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!