Nem ússzuk meg

2012. augusztus 13. 20:16

A Horthy-rendszer tisztára mosása a modern politikai közösség ellehetetlenítéséhez vezet. Tragédiához.

2012. augusztus 13. 20:16
György Péter
Magyar Narancs

„A magyar antiszemita hagyományról szóló vita fókuszába tehát a kontextusok interpretációja kívánkozik. Vajon a származás felemlegetése valódi érv volt-e, amely hozzátett az adott probléma magyarázatához, vagy épp ellenkezőleg: az érvelést és a magyarázatot helyettesítette? (És ha valaki úgy véli, hogy e helyt azért írom azt, amit írok, mert egyszerűen zsidó vagyok, akkor nem sokkal járul hozzá a vitához, körülbelül annyival, mintha felmenőim bármelyikét prostituáltként említené.) Gerő a származás feltüntetését a Romsics Ignác munkáiban szereplő kontextusokban számos esetben rosszalja, tévesnek vagy fölöslegesnek véli.

De Gerő írásának mégsem az a fő kérdése, hogy ettől Romsics interpretációi vajon antiszemitává válnak-e, vagy sem. Azt hiszem, ennek az elmaradt vitának, ami talán mégsem marad el, a Horthy-korról kell(ett volna) szólnia - miként Gerő is ide futtatja ki gondolatmenetét, és azt hányja Romsics szemére, hogy csendestársként a Horthy-korszak rehabilitációján ügyködik. Márpedig ennél ma nincs égetőbb kérdés. Annál tudniillik, hogy nem tűrhetetlen-e bármiféle magyar hagyományközösség alapjának tekinteni a Horthy-korszakot, miközben - függetlenül minden egyébtől - a magyar zsidóknak már 1938 előtt is az otthonukban való száműzetés volt az osztályrészük; 1938-tól pedig értelmetlen bármiféle, hagyományként továbbvihető politikai közösségről beszélni. A zsidók - azok, akik túlélték 1944-45-öt - utóbb, 1945 után, a kommunista diktatúra évtizedei alatt élhettek végre nem zsidóként, ha azt tartották kívánatosnak. Abszurd vagy sem: de a kíméletlen elnyomásra épülő, a polgári szabadságjogokat radikálisan korlátozó rendszerben emancipálódhattak. Ez a folyamat önellentmondásos, fájdalmas, részben reménytelen - és mégis modern volt. Márpedig ha a Kádár-kor mérlegének megvonásakor figyelembe kell vennünk azt is, hogy a nyílt antiszemita politika eltűnése a mindennapokból minden felvilágosult magyar ember számára jó volt, akkor a Horthy-korszakot aligha tekinthetjük normális állapotnak, vagy egyenesen normának. Gerő ezért a Horthy-korszak lappangó rehabilitációját már önmagában antiszemita gesztusnak tartja - és ezt az álláspontot nem lehet egyszerűen aláírásokkal megsemmisíteni.

Ha a kortárs, számtalan identitással rendelkező, zsidó származásukkal megannyi módon élő magyarok azt fogják, azt fogjuk látni, hogy a zsidóság ismét ahistorikus fogalommá lesz, akkor számu(n)kra a modernitás véget ért. A szabad identitásválasztás vagy magától értetődő good practice, bevált gyakorlat, vagy a modern politikai közösségről kiejtett minden szó kiüresedik. A Horthy-korszak premodern volt, mert hallomásból sem ismerte ezt - a születéstől a halálig mindenki az volt, aminek született. Az úr megmaradt úrnak, a paraszt parasztnak, zsidó zsidónak, s ezzel - másként, mint a kommunista korszak, de éppoly végzetesen - korlátozta az emberi lények szabadságát. Értelmetlennek, reménytelennek, képtelennek tartom azt a vitát, hogy a Horthy- vagy a Kádár-rendszer kinek mennyi jogát sértette és mikor. Ha ma nem evidens, hogy a Horthy-rendszer azzal, hogy a zsidók jogát sértette, mindenkiét megsértette, ha ez a belátás nem magától értetődő, és ha az iskolateremtő akadémikus tudományos-népszerűsítő munkája a 20. századi magyar sorsfordulók közül kihagyja az 1944-es évet - akkor valóban baj van.

Dacosan, szándékosan nem megérteni Gerő András érveit, elvi alapon meg sem hallani őket - ez traumatikus hisztéria, semmi más. Ugyanis Gerőnek egy dologban bizonyosan igaza volt. A Horthy-rendszer tisztára mosása a modern politikai közösség ellehetetlenítéséhez vezet. Tragédiához. Egy olyan korszakot tesz normatív modellé, amelynek az emberi szabadságról alkotott képzetei és az azokra alapuló politikai gyakorlata ma anakronisztikus, nevetséges, s amelynek mindennapi, magától értetődő része az antiszemitizmus.

Súlyos hibát vét az, aki nem érti meg, hogy a Horthy-korszak mentális antiszemitizmusának rekonstrukciója épp úgy, mint az attól való megszabadulás, a magyar sorsforduló maga. Ha történész, ha nem, semmit sem értett meg a magyar történelemből. Csak rajtunk múlik, hogy mit teszünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 316 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hajjaj
2012. augusztus 16. 22:57
Hajj-aj !
vizesnyolcas
2012. augusztus 14. 12:43
Vegyük észre azt az alattomos módszert, amelyet György Péter az érvelésében alkalmaz. Vitathatatlan tényként kezel olyan állításokat, amelyek objektív mércével nyilvánvalóan hamisak. Ilyeneket: "Romsics csendestársként a Horthy-korszak rehabilitációján ügyködik." És ezt a gyengébbek kedvéért a rehabilitációt a "Horthy-rendszer tisztára mosása" formában is sulykolja. Aztán a rehabilitációra utalást, úgy látszik, kevésnek tartja, mert azzal jön, hogy Romsics a Horthy-korszakot "normatív modellé" teszi. Ezen hamis állításokra alapozva érzi magát feljogosítva Romsics antiszemitázására. Vegyük észre azt is, hogy Romsics támadói egyszer sem Romsics állításait vitatták, igazolt tényeket (egyelőre) ők sem próbálnak cáfolni. E helyett azt a trükkös érvelést vetették be, hogy Romsics állításait nem az igazságtartalmuk alapján kell megítélni. György Péter itt továbbfejlesztette a trükköt. Rájött, ha a tényeket átnevezi a "kontextusok interpretációjának", akkor a meggyőződésének ellentmondó tényekre sandasága lelepleződésének minimális kockázatával használhatja a "rossz", "téves", "fölösleges" jelzőket.
ebabarczy
2012. augusztus 14. 11:26
A György Pétertől idézett részlet és a tőlem idézett részlet alapján úgy tűnhet, mintha mi teljesen más álláspontot képviselnénk, holott ez nem így van. A teljes írást el kell olvasni ahhoz, hogy az álláspontja világos legyen. Abban nem értek vele egyet, hogy a Horthy-korszak elemzése redukálható a magyar antiszemitizmusra, főként azért nem, mert a magyar antiszemiták egy jelentős része vad ellenfele volt a Horthy-rezsimnek, míg a konszolidáció után és a a német igazodás előtt Horthy kormányaira nem volt jellemző az antiszemita retorika, illetve nem elsősorban az volt a jellemző témájuk, hanem Trianon öröksége és a magyar államiság, illetve a magyar geopolitikai pozíció erősítése. A zsidók ebben a küzdelemben teljesen magyarnak számítottak (és magyarként is éreztek). Abban viszont TELJESEN egyetértünk, hogy egy magyar Historikerstreitre van szükség.
stefanovszky
2012. augusztus 14. 10:54
jav: lett
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!