Riefenstahl, politika, olimpia

2012. július 28. 14:03

Amennyiben az eddig elővezetett érvek Riefenstahl asszony védelmében gyenge lábon állnának, ne feledkezzünk meg arról, hogy például Luther is harcos antiszemita volt.

2012. július 28. 14:03
Radnóti László
Gondola

„Még ma is vékony jégre merészkedik, aki egy egyoldalú és elfogult per sommás ítéletével szemben akarja felemelni a szavát.  Kimondatott, hogy a német Leni Riefenstahl náci volt, ráadásul Hitler kedvenc filmrendezője.(...)

 

Olykor bizony kettős mércével mérünk. Annak az Avery Brundagenak, aki ’36-ban megtévesztette az amerikai olimpiai bizottságot /USOC/ és hamis képet festett a náci Németországról, sőt kezdeményezte két zsidó sprinter kidobását az olimpiai keretből, később senki sem rótta föl »a vétkét.« S hogy milyen jól tették, azt igazolja a későbbi NOB elnök Brundage, aki ’72-ben fő megmentője volt az olimpiai mozgalomnak egyáltalán, amikor tizenhét halottat követelt a Fekete Szeptember nevű terrorista csoport akciója. Az elnök úr mondását azóta több helyütt kőbe vésték: »The games must go on!« (A játékoknak folytatódniuk kell.)(...)

Végezetül: Amennyiben az eddig elővezetett érvek Riefenstahl asszony védelmében gyenge lábon állnának, ne feledkezzünk meg arról, hogy például Luther is harcos antiszemita volt, ráadásul erősen támogatta a boszorkányégetést. Tolsztoj gyakran fejezte ki mélységes ellenérzéseit a zsidósággal szemben, Dosztojevszkijről nem is szólva. Róluk hogyan vélekedjünk? Az alkotót, a zsenit értékeljük bennük, ne a bűneiket! Ha pedig az előzőkben attól óvtam mindannyiunkat, hogy a fürdővízzel együtt kiöntsük a gyereket, akkor magam is az ördög ügyvédje lettem. Enyhe ítéletet kérek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2012. július 29. 11:03
Érdekes, az egyik legnagyobb kommunista propagandistát minden esetben mentik és kimentik minden felelősség alól. Úgy hívták, hogy Szergej Mihajlovics EISENSTEIN! Egyik "fő" műve az "Október", a filmtörténet talán legnagyobb történelemhamisítása. A "forgatás" után, a palota gondnoka megjegyezte, hogy az 1917-es "főpróba" után nem volt olyan sok összetört bútor, meg abalak...Aki pedig szeretné tudni, Goebbels miért rajongott a szovjet propagandisták iránt, nézze meg a "Patyomkin páncélost"...
ciseaux
2012. július 28. 23:58
Már szinte lerágott csont, de a Time Magazin 1938 Hitlert választotta az év emberének..Aztán ne, hogy elfelejtsük a hidegháború egyik legtöbb feszültséggel járó ideológiai csatáját, a McCarthyzmust! 1950-től, Joseph Raymond McCarthy szenátor vezetésével indult meg a kommunisták elleni boszorkányüldözés, amelynek a szövetségi kormány soraiban feltételezett kommunista és szovjet ügynökök „leleplezése” volt a célja. Ja, és minden újságnál, forgatókönyvírónál, film-rádió producernél. Fél Holywood fekete listás lett, mikor Elia Kazant, aki föladta a zsidó-kommunista neveket McCarthyéknak, Oscar-Életműdíjjal tüntették ki, sokan bojkottálták az eseményt...:http://www.youtube.com/watch?v=3YziNNCZeNs&feature=related
Hajdú Sógor
2012. július 28. 21:18
Jaj de unalmas.
hulkyhogan
2012. július 28. 20:51
Igen, az antiszemitizmus Auschwitz után a náci ideológia legitimálása, a gyilkolás tagadása, igenlése. Gratulálok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!