Demagógia, hogy a választásokon spórolni kell

2012. június 04. 09:57

Ez az apparátus csalásra lesz kényszerítve a politikusok által, ha probléma lesz a választási eredménnyel. Interjú.

2012. június 04. 09:57
Tóth Zoltán
Vasárnapi Hírek

– Inkább én kérdeznék. Sajtóértesülések szerint köztisztviselőkre cserélnék a szavazóköri pártdelegáltakat. Mit gondol erről?

– Elfogadhatatlan.

– Ezzel lehet spórolni, márpedig ma minden fillért meg kell fogni.


– Ez abszolút demagógia, amellyel az elmúlt huszonkét évben szinte minden kormány élt: a választásokon spórolni kell.

– Azért van miből. A 2010-es választások tizenötmilliárd forintba kerültek!


– A választások tisztességes, átlátható lebonyolításához szükséges pénzügyi feltételeket minden kormány köteles biztosítani. Az állam mintegy huszonnégyezer milliárdos éves költségvetéséből négyévenként még egy hibaszázaléknyit sem költ arányaiban a választásokra. Azt mondani, hogy ezen spórolnak, az maga a feneketlen populizmus. Ráadásul az ötlet demokráciaellenes, mert garanciáktól fosztja meg a választások tisztaságát.

– Akkor ön például Kanadát sem tartja demokratikus országnak?


– Tény, hogy Kanadában minden választási és szavazatszámláló bizottságban kizárólag köztisztviselők ülnek. Viszont ők abszolút függetlenek a kormány – vagy akár az ellenzék – politikai tevékenységétől. Jogállásuk ugyanaz, mint a bíróké: kizárólag a törvénynek és a hivatali feletteseiknek vannak alárendelve.

– Arra céloz, hogy a köztisztviselők nem a törvények szellemében járnának el?


– A mai köztisztviselői kart két óriási csapás érte. Az egyik, hogy megszűnt életpályának lenni ez a hivatás. Ma ciklusról ciklusra cserélődnek a köztisztviselők. A másik csapás a tevékenységük politika-függővé tétele volt – ez már ennek a kormánynak az »érdeme«. Akkor mit várunk a választások tisztaságától?

– Azt akarja sugallni, hogy még csalni is képesek lennének a köztisztviselők?


– Én nem sugallom! Határozottan állítom. Ez az apparátus csalásra lesz kényszerítve a politikusok által, ha probléma lesz a választási eredménnyel. Mint Oroszországban, Ukrajnában, Kazah­sztánb­­an, ahol csalnak a kormánypártok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. június 04. 21:08
bruhaha, ez a páratlan tehetségű szag-értő a fidi 2002-es csaláskonteóit tükörfordítja 2010-re, ROTFL
dr.Kvasztics Fedor
2012. június 04. 12:29
Most mit mondjak erre a riogatásra? Aki a balodal szerint érvel, az ugye mindig független, aki a jobboldal szerint érvel, az pedig mindig elfogult pártkatona. Legalább egyszer vállalnák fel, hogy oda húznak, és ha nekik lenne kétharmaduk, ők sem csinálnák másképp. Mert a hatalommal, ha egyszer megkapta valaki élni kell. Csak a hülye, könnyesszemű balliberális széplelkek sápítoznak, hogy ők mennyire másképp csinálnák. 2006 őszén megmutatták, hogyan képzelik a demokráciát. Tóth Zoltán sem szólt akkor egy szót sem. Akkor most kuss!
cutcopy
2012. június 04. 11:43
"A választások tisztességes, átlátható lebonyolításához szükséges pénzügyi feltételeket minden kormány köteles biztosítani" Ahogy az elcsalt 2006-os kampány pénzügyi feltételeit Fletó is biztosította..?
tarackos
2012. június 04. 11:30
"Azért van miből. A 2010-es választások tizenötmilliárd forintba kerültek!" Igen, és? A korrupcióra meg évi 400+ azaz egy ciklusban 1600mrd megy el baszod!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!