Évtizedek óta foglalkozom Sztálinnal

2012. június 11. 08:23

Mondhatom, szép kis rend volt az, amit az állandó rettegés, pontosabban a politikai rendőrség fogott keretbe. Interjú.

2012. június 11. 08:23
Kun Miklós
Magyar Hírlap

– Mi indította e kötet megírására?

– Évtizedek óta foglalkozom Sztálinnal és hatalmával. Szinte folyamatosan gyűjtöttem az anyagot ehhez a kötethez is. Mindenekelőtt orosz és nyugati levéltárakban kutattam, s ezt igyekeztem kiegészíteni a személyes tanúk és visszaemlékezők vallomásaival.

– Ez fontos momentum volt, beszélt például Pavlovval, Sztálin tolmácsával.


– Igen, ő főként a szövetségesekkel folytatott tárgyalásain és találkozóin fordított neki. Ezekben a beszélgetésekben kétségtelen előny volt, hogy sokáig éltem a Szovjetunióban, s röviden szólva jól ismerem a terepet, az orosz néplelket. De a nyugati forrásokat sem szabad lebecsülni, itt általában a 20. század elejének szociáldemokrata forrásairól van szó, illetve a tekintélyes és gazdag Trockij-hagyatékról. Egyébként Oroszországban a sztálini dokumentumok túlnyomó része ma már szabadon kutatható.

– Oroszországban állítólag reneszánszát éli a rend bajnokának tekintett Sztálin. Igaz ez?


– Mondhatom, szép kis rend volt az, amit az állandó rettegés, pontosabban a politikai rendőrség fogott keretbe. Tény, hogy többféle vélemény él személyével kapcsolatosan a történészek körében is. Van, aki nagy építőnek, mások nagy hódítónak tartják. Én olyannak látom őt és a hatalmát, ahogy a kötetben leírtam.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalasnyikov
2012. június 11. 15:15
joszif visszarjonovics viszont nem sokat szarozott a felmenőiddel kungané. Igy aztán most gyüjtheted a piros pontokat a barrikád másik oldalán te szararcu maceszgombóc....LOL.
gudmen
2012. június 11. 11:32
Majakovszkij 3-szor kisérelt meg öngyilkosságot. Ebböl kétszer nem találták otthon.
kjkj945
2012. június 11. 11:03
1970-ben Ugye te is ott voltál a vigszinházi robbantásnál, persze, akkor mindketten veterán ellenállok vagyunk, az nem számit, higy csak 50-ben születtünk.
Csigorin
2012. június 11. 10:48
foglalkozott volna inkabb o veled :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!