Kész átverés! Fair P(l)ay?

2012. május 21. 12:55

Minél inkább törekszik a fair play, az alkotmányosság és a közös európai értékrend felrúgására a Fidesz, annál szembeötlőbb félelme a következő választások esetleges elvesztése miatt.

2012. május 21. 12:55
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Fodor Gábor blog

Orbán Viktornak a múlt héten újabb ötlete támadt: vegyük el az állami költségvetési támogatást a pártoktól a következő két évben, hiszen olyan rossz helyzetben van a magyar költségvetés. Hogy miért van rossz helyzetben a költségvetés, az elmúlt két év unortodox szárnyalása után, arról nem szól a hír, csak a pártok megregulázásáról: vonjuk el tőlük az adóforintokat, attól majd javul a költségvetési egyenleg. De miért állnánk meg itt? Pénzbe kerül a köztársasági elnöki hivatal, az alkotmánybíróság, az országgyűlés, a miniszterelnökség és végső soron a parlamenti választás is. A kérdés demagóg, de demagóg Orbán felvetése is: a miniszterelnök abban bízik, ötlete kellemetlen helyzetbe hozza az ellenzéki pártokat. Ne gondoljuk, hogy a javaslattal pár milliárd megtakarítása a tét: ezt az összeget néhány Közgép-támogatás megkurtításával megőrizhetné az állam. Orbán javaslata az emberi együgyűségre és politikaellenességre apellál: van-e normális ember, aki szeretné adóforintjait politikai pártok támogatására költeni, hiszen a politika nem más, mint humbug, a nép feje feletti csűrés-csavarás, gátlástalanul harácsoló érdekcsoportok összecsapása? Orbán azonban rosszul kalkulál: ha a demokratikus folyamatokat rosszul is mérik fel gyakran a választók, a fair play fogalmát mindenki érti és annak aktuális jelentőségét Magyarországon minden választópolgár felismeri. Ma már egyre többen tudják, ki áll a fair play oldalán, és ki az ellenfele. (...)

Amikor Török Gábor, a méltán elismert politológus írásában összemossa a vállalkozásfejlesztést a klientúra-építéssel, ezért téved: az intézményesített korrupció felfalja az országot, ahol már korántsem az a probléma, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek nőnek, sokkal inkább az, hogy Magyarországot elvették sokaktól és odaadták keveseknek. Az ár, amit a Fidesz kétharmadáért együtt fizetünk, Orbán hűbérurainak zsebébe vándorol. Amikor a választók 2014-ben mérlegelnek, tudni fogják, minek az árát fizessék inkább meg: a demokráciáét vagy Orbán Viktor hűbéri rendszeréét. Demokrácia pedig elképzelhetetlen a tisztességes politikai versenyt biztosító szabályok nélkül. A választójogi és a média törvény, a pártok korrekt támogatása erről szól. Elszámítja magát azonban a Fidesz: minél inkább törekszik a fair play, az alkotmányosság és a közös európai értékrend felrúgására, annál szembeötlőbb félelme a következő választások esetleges elvesztése miatt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2012. május 22. 09:54
khm Fodor Gábornak egy, csak egyetlenegy hibája volt: megalapította a fideszt. akkor kellett volna közbelépnie.
hátakkor
2012. május 22. 07:06
Geuronet Bt., Sulinet, Sulinet Express, kakaóbiztos PC, digitális táblák, Metro4, BKV, MÁV Cargo, Margit híd, Strabag, elektronikus autópálya díj beszedés, Ferihegy, PPP kolesz építés, Lágymányosi híd, ... Demszkij, Virág et., Mesterházy, Kóka, Magyar Bálint, Csillag et., Szokai, Tocsik, Kocsis et., ... Gábor, ezeket a kulcsszavakat üsd be a keresőmotorodba! Fusd át a találatokat, hátha holnap érdekesebb blog bejegyzést tudnál kanyarítani.. Címe lehetne "Utam az SzDSz elnökségig, ill. Harcom az intézményesített korrupció ellen" lehetne pl.
hátakkor
2012. május 22. 06:51
Gabriella visszasírja amikor még nem intézményesített volt a korrupció..
hátakkor
2012. május 22. 06:49
A költségvetés köszöni szépen, jól van..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!