Közép-Európa Berlinje: Kolozsvár

2012. április 21. 17:19

Lepukkant városukat felhelyezték a világ művészeti térképére – ahol Magyarország pillanatnyilag még nincs igazán ott.

2012. április 21. 17:19
Hörcher Ferenc
KuK

„Valamire irigylésre méltó módon ráéreztek ezek a betyár kolozsváriak! Talán arra, ha másra nem, hogy miként lehet az átkos posztkommunista örökségből kulturális-művészeti tőkét fabrikálni.

Ami ugyebár nem kis teljesítmény. Merthogy az az átkos ott tényleg átkos volt, s a szabadság meg Funart hozta el nekik. Erre szokás azt mondani: csöbörből vödörbe. És pont ezt tették: ecsetüket csöbörből vödörbe mártva, megcsináltak egy kisebb kulturális csodát: lepukkant városukat felhelyezték a világ művészeti térképére – ahol Magyarország pillanatnyilag még nincs igazán ott.

Lehet, hogy épp a jelentős történelmi ellensúly volt szükséges mindehhez, úgymond teher alatt nő a pálma? Mert mintha Berlin huszadik századi sorsának lenne az erdélyi város közép-európai pandantja. Mindkét világháborúban vesztesnek bizonyult Berlin, a bűnös város, büntette is a történelem, rendre. S e megosztott, kifosztott, befalazott város Európa egyik kulturális boszorkánykonyhájává vált, ahol az emberre piszokként ragadt a kultúra. S persze az ellenállás diszkrét bája is, kritikai és önkritikai szólamokkal egyetemben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2012. április 22. 19:14
"ahol az emberre piszokként ragadt a kultúra." Ez a fal leomlásáig inkább a nyugati részre volt igaz. A keleti fél szellemileg is, kulturálisan is dögunalom volt. Kolozsváron (Kolozsvárot?) még nem jártam, de ha igaz a hír akkor az jó példa arra, hogy szerény anyagi körülmények között is lehet pezsgő kulturális, művészeti életet létrehozni.
Horkay Hörcher Ferenc
2012. április 22. 19:06
Kedves Kollégák, érdeklődéssel olvastam kommentjeiket. Nem sok érvvel találkoztam, annál több személyemet, felmenőimet, származásomat illető megjegyzéssel. Az ilyesmivel természetesen nem lehet, és - úgy gondolom - nem is szabad vitatkozni. Sajnálom, hogy ide jutott a nyilvános beszéd.
HSL
2012. április 22. 08:03
művészetek? arra ott vannak kerényi képei, a kedves vezér szotyit köpköd a stadionban, arra van pénz meg ihlet
huttinger
2012. április 22. 00:56
Kedves HHF! Majd ha itt lesz beszéljük meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!