A velünk élő Schmitt Pál

2012. április 15. 14:23

A történetnek ezen a pontján ő már nem értheti, miért baj az, ami évtizedek alatt soha, senkinek sem volt az.

2012. április 15. 14:23
Bánki György
HVG

„Mitől olyan kínos sokunk számára Schmitt Pál volt köztársasági elnök csalási ügye, és az, ahogyan ezt ő maga kezeli? Nem csak attól, hogy lopott, és nem ismerte be. (A purgatóriumban is kiadós időt kell eltölteni, hogy az illető kiötölje, miért került oda.) Nem csak attól, hogy a többséget a helyzet belefeszítette a tehetetlen indulatba vagy a mentegetés verejtékes offenzívájába. Hanem mert van ennek a történetnek a társadalmi hatásain túl még egy nyugtalanító vonatkozása: hogy bármelyikünk járhat így.


Az önhamisítás kívülről esetleg megdöbbentő, belülről viszont egy évek, évtizedek alatt, sokak asszisztálásával felépített gondolkodás- és élménymód egyenes következménye. Nem vagyok Schmitt Pál életének krónikása, de úgy sejtem, az ő egész pályafutását gazdagon tarkítják, talán éppenséggel meg is határozzák az olyan elemek, mint amin erkölcsileg végül is elbukott. A történetnek ezen a pontján ő már nem értheti, miért baj az, ami évtizedek alatt soha, senkinek sem volt az. A dominó viszont borul, mert az elemek lazák, nincs, ami a folyamatot megállítsa. És nincs belső erő, olyan, az önámítás szisztémáján kívüli tapasztalat, amely segítene a valóságra látni. A megbolygatott szervilitás káosza, a freudi vallomáskényszer ott lappang a helyzetet javítani hivatott szavakban. Elmondja, az opponens (!) vezette a tollát, hogy azt mondták neki, jó lesz ez így, és ő mindig is ebből indult ki, hogy ha azt mondják, jól csinálja, akkor a lelkiismerete tiszta lehet. 

Végül is, bejelenteni, hogy a magyar sportolók nem utaznak ki az olimpiára, azt is valakinek meg kellett tennie. Miért mondott volna le a posztjáról – hiszen nem ő hozta meg ezeket a súlyos döntéseket! Miért mondott volna le bármikor bármiről? Egész életét olyan elvek szerint élte le, amelyek alkalmassá tették riasztóan rugalmas felemelkedésére, majd bukására. Kinek ártottam? – kérdezheti magától. Az ambíció azonban néha olyan magasságokba röpít minket, ahol ez a kérdés már mást jelent, mint az út elején. (...)”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Feyszáll
2012. április 15. 23:19
Gyurka rárántott mégegyet.
1000bocs
2012. április 15. 23:13
Kedves pszichiáter szerző! Biztosan hosszas tanulmányok vezettek odáig, hogy felismerte az egyén saját magáról alkotott képe minden esetben eltér a körülötte élők véleményétől. Mint ahogy azön esetében is a saját anyja, exbarátnő, ex osztálytárs, szomszéd postás etc adhatna az ön által saját magáról valósnak hitt jellemzéstől igencsak eltérő leírást. Sokat spórolt volna (legalábbis karakterben) ha egy mondatban leírja a minden rendőr kihallgató által ismert alapszabályt, miszerint: "a saját sztorijában mindenki egyszerre főszereplő és forgatókönyvíró". Az összes többi karakter arra ment el, hogy elmesélje: a számára nem szimpatikus oldalon, van egy nem szimpatikus alak, akire hú de mennyire igaz hogy megalkuvó módon mindig a boldogulás kényszere szerinti könnyebb utat választja. Ön valóban ennyire naív lenne, vagy csak le kellett tenni valamit az asztalra a megfelelő oldalon. Tisztelt uram! Az Ön fenti cikke (gyengébbek kedvéért, az egész!) nem a boldogulás útján a megfelelő oldalon a megfelelő időben letett kavics? Tudja: a saját sztorijában mindenki főhős, és helyesen cselekszik! Legalábbis saját maga szerint:) Más nézőpontból vajon melyik az utca túloldala?
bambuci
2012. április 15. 20:28
El sem kell olvasnia teljes cikket, bár megtettem, a lényeg benne van az idézet egy mondatában: ,,Hanem mert van ennek a történetnek a társadalmi hatásain túl még egy nyugtalanító vonatkozása: hogy bármelyikünk járhat így." A nyugtalanító vonatkozás, h kiengedték a szellemet a palackból!Ezután már semmi sem szent, szabadon lehet vájkálni bárki múltjában /életében. Bármely oldalon!!! De ha csak annyi hatása lesz, h olyan emberek vállalkoznak politikai pályára a jövőben, akik makulátlan múltjukkal példálózhatnak, már megérte!
Vizigót
2012. április 15. 20:12
Törjön bele a fogad a szétrágott csontotokba. Szarházi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!