Brüsszel az orosz dezinformációs kísérletek miatt aggódik

2024. március 30. 10:28

A Voice of Europe nevű honlap magát európai civil hangnak állította be, de orosz propagandát terjesztett, míg EP-képviselők orosz kenőpénzt fogadtak el, hogy orosz érdek szerint befolyásolják az EP-választás kampányát – állítják uniós tisztségviselők.

2024. március 30. 10:28
Szavazás az Európai Parlament strasbourgi épületében
Maráczi Tamás

Szavazás az Európai Parlament strasbourgi plenárisán 2024. március 13-án   /  forrás: FREDERICK FLORIN / AFP

 

A Voice of Europe-botrány akkor tört ki, amikor a cseh kormány szerdán megbüntette a cseh platformról működtetett hírportált, majd a belga miniszterelnök bejelentette: cseh és belga titkosszolgálati információk szerint 

Moszkva európai parlamenti képviselőket fizetett le, hogy befolyásolja a közelgő EP-választásokat.

Alexander De Croo nem nevezte meg a gyanúba keveredett képviselőket, de a cseh hatóságok jelezték: az ominózus honlap mögött – amely csütörtöktől elérhetetlenné tette magát és néhány közösségi médiás felületét – Viktor Medvegycsuk, az egykori ukrán oroszbarát kereskedelmi tévék tulajdonosa, ukrán oligarcha, Vlagyimir Putyin orosz elnök barátja állt. 

Csütörtök este óta ismeretlenek lefagyasztották a lengyel belbiztonsági szervezet, a Belbiztonsági Ügynökség honlapját, miközben a lengyel biztonsági szolgálatok emberei házkutatást végeztek Varsóban és a nyugat-lengyelországi Tychyben, és  48 500, illetve 36 000 dollárt foglaltak le.

A Politico megállapítja, hogy a Voice of Europe YouTube-oldalán 

elsősorban az európai jobboldal pártjaihoz tartozó, euroszkeptikus politikusokkal készített interjúk találhatók, 

az oldal összképe, általános narratívája Brüsszel- és Ukrajna-ellenes.

A weboldal gyökerei Hollandiába vezetnek – írja a holland NRC napilap –, a honlap működtetését korábban egy olyan vállalkozóhoz kötötték, aki 2016-ban Thierry Baudet jobboldali holland politikus munkatársa volt, és tevékenyen részt vettek  az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződésről tartott holland népszavazás előkészítésében – írja az uniós lap.

Véra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke aggasztónak nevezte a fejleményeket, és 

figyelmeztetett: Putyin propagandagépezetének fő célja az, hogy megossza Európát 

írta a Politico. Az Európai Parlament elnökének szóvivője is jelezte, hogy tudnak a vádakról, és figyelemmel követik az eseményeket.

Az új orosz befolyási kampány két hónappal a június 6-9-i európai parlamenti választások előtt robbant, ami nem vet jó fényt az EU intézményeire sem; hiszen ha a hír igaz, akkor a Katargate-botrány után most újra beigazolódik, hogy eurohonatyák szívesen vállalkoznak kenőpénzért – saját választóik mellett – idegen érdekek képviseletére.

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:57
🍓 ️ ­A­­ ­d­­ö­g­­ö­s­­ ­l­á­­­n­y­­­o­k­­ ­v­­­á­­r­­­n­a­­k­­ ­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
goldie-2
2024. március 31. 08:02
Próbálkoznak, próbálkoznak, a nyakukban a választás
goldie-2
2024. március 31. 07:52
.....
alexandrosz-2
2024. március 30. 18:08
A zsidó befolyásolástól kellene tartanotok! De a zsidók aljas csicskài vagytok, az európai keresztény nemzetek gyilkosai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!