A bizalom újjáépítéséről

2012. február 13. 09:53

A politikai jobboldal önmagát sokszor a nemzeti akarat transzcendens kivetüléseként tételezi, mint ha eleve elrendeltetett volna arra, hogy vezesse az országot.

2012. február 13. 09:53
Tordai Csaba
Haza és Haladás

„A politikai jobboldal önmagát sokszor a nemzeti akarat transzcendens kivetüléseként tételezi, mint ha eleve elrendeltetett volna arra, hogy vezesse az országot. Ehhez képest a választói legitimáció egy technikailag szükséges feltételnek látszik számukra, amelynek hiánya, a választási kudarc ugyanakkor nem a politikájuk helytelenségéből fakad, hanem az ellenfelek tisztességtelen játékának, csalásának eredménye.

De lássuk világosan: a magyar baloldal parlamentarizmushoz való viszonyával legalább ekkora baj van: az ország modernizációja iránti elkötelezettség sokszor csúszik át reformdiktatorikus megközelítésbe. Az »Így helyes, így kell lennie, a polgároknak pedig el kell fogadniuk, hogy ez az ő érdekükben történik« alapállás ugyanannyira ellentétes a parlamentarizmus alapelveivel, mint a jobboldal szakralizáló hatalomfelfogása.

A választáson alapuló demokráciában senkinél nincs ott a bölcsek köve. Bármennyire is mély elkötelezettséggel gondolja valaki azt, hogy az ő szakpolitikai felfogása a helyes, mindez önmagában semmit nem ér. Aki középtávon nem tudja megnyerni a politikájához a társadalom relatív többségének támogatását, az menthetetlenül megbukik. És ez jól van így. Mivel a politika tartalmi helyességére a mai korban nincs abszolút mérce, az önkény elleni leghatékonyabb eszköz, ha a választók meghatározott időközönként véleményt mondanak arról, szerintük az ő érdekükben gyakorolták-e a közhatalmat. Ezt a döntést pedig legitim módon senki nem vitathatja.

Mindez nem populizmus, hiszen nem arról van szó, hogy a választók napi vágyai alapján kellene kormányozni egy országot. Arról azonban igen, hogy tartósan nem lehet a közhatalmat birtokolni a társadalom akarata ellenében. Ha vannak fájdalmas döntések, azt a kormányzatnak meg kell hoznia, de legkésőbb a következő választásokig terjedő időszak végére – okos politikával – társadalmi támogatottságot kell építenie a saját elképzelései mögé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2012. február 13. 12:27
Baloldal nincs. Az utolsó baloldali politikus Kéthly Anna volt. Azóta egy magát baloldalinak tituláló csapat regnál helyette, amelyik az elmúlt 15 éves országlásuk során világosan jelezték a globalizmus, a multik pártjai. Ennélfogva csak a jobboldal az aki a nemzet irányában affinitást mutat.
Dr. Táskás Tóni
2012. február 13. 11:40
A haza nem lehet ellenzékben, mondta Orbán mielőtt a CNN megpuccsolta. Ezt az égést...
Netuddgi
2012. február 13. 10:59
Összekevered a fogalmakat pubi! Itt jobboldal szerintetek nem is kerülhet hatalomra mert azonnal indul a siránkozás a kiépülő fasizmusról! Először tisztázzátok magatokban tudtok-e nemzetben gondolkozni és csak utána ilyen nagy szavak leírni, mint transzcendens és szakralizáló. Mondjuk Gordonkával ez nehezen fog menni. Még az MSZP-sek is azt mondták róla, hogy nem egy Cicero, és akkor a kétes gazdasági ügyekről (hátha csak a libákhoz nem értett volna...) nem is beszéltünk.
hakos
2012. február 13. 10:46
„A politikai baloldal önmagát sokszor a progresszió transzcendens kivetüléseként tételezi, mint ha eleve elrendeltetett volna arra, hogy vezesse az országot. Ehhez képest a választói legitimáció egy technikailag szükséges feltételnek látszik számukra, amelynek hiánya, a választási kudarc ugyanakkor nem a politikájuk helytelenségéből fakad, hanem a magyarok maradiságának, nacionalizmusának (vagy a vereség mértékétől függően: antiszemitizmusának, fasizmusának, nácizmusának) eredménye."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!