Egy szivárványos bukás forgatókönyve

2011. október 19. 08:52

Ha ismét Fico lesz a miniszterelnök, akkor Orbán Viktorral egészen bizarr kölcsönös erődemonstrációkká változhatnak a szlovák-magyar tárgyalások.

2011. október 19. 08:52
Tokár Géza
Komment.hu

„A szlovák kormány bukásának furcsamód több nyertese is van. Nyerhet vele Mikulás Dzurinda, aki végre eltávolíthatja az SDKÚ közeléből a mélyről indult, komoly népszerűséget szerző, de kemény politizálásra képtelen Radicovát. Nyerhet vele az SaS is, miután a pártnak sikerült összegyűjtenie a csak mérsékelten nacionalista jobboldali euroszkeptikus szavazókat, és a továbbiakban - ha bejut egyáltalán a parlamentbe - jóval testhezállóbb ellenzéki szerepben politizálhat tovább. Nyerhet bármelyik másik kormánypárt, mert a márciusban esedékes idő előtti választások után kis szerencsével egy olyan kormány része lehet, amelyben könnyebb megegyezni a fontos témákról. A legfőbb, magától értetődő nyertest pedig Robert Ficónak hívják. A Smer vezetője másfél éves szünet után térhet vissza a hatalomba, szinte biztosan kormányt alakít.

A vesztesek felsorolása némileg rövidebb. Veszítettek a jobboldali együttműködés szimpatizánsai, mert nyilvánvalóvá vált, hogy ezek a pártok ebben a felállásban képtelenek a közös kormányzásra. A vesztesek között találhatják magukat a magyarok is: bár az MKP előtt megnyílik az esély, hogy visszajusson a törvényhozásba, a Smer részéről aligha lehet engedményekre számítani a nemzetiségi politika terén. Ha ismét Robert Fico lesz a miniszterelnök, akkor pedig a másik oldalon Orbán Viktorral egészen bizarr kölcsönös erődemonstrációkká változhatnak a szlovák-magyar diplomáciai tárgyalások.

A bukásnak van egy általános tanulsága, amelyet az egyes feltételezések szerint már formálódó magyarországi szivárványos koalíciónak is illene tudatosítania. Egy kormány nem épülhet kizárólag a közös ellenség személyére. Sőt a kompromisszumra való készség hiánya csak ahhoz vezet, hogy az ellenfél által nyújtott megoldások értékelődnek fel. Szlovákiában szűk másfél évvel a Radicova-kormány megalakulása után a legnagyobb értéknek a stabilitás és a kiszámítható értékek számítanak. A stabilitást és kiszámíthatóságot pedig ebben a környezetben Robert Ficón kívül sajnos senki nem tudja garantálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biomechanoid
2011. október 19. 14:46
Fico jól jön a magyar érdek szempontjából. Amekkora nacionalista fasz, a malmunkra hajthatja a vizet. Persze, kell egy jó (kemény) magyar diplomácia is hozzá, ami egyelőre sehol nem látszik.
ProfWilliam
2011. október 19. 14:23
Nem azért de eddig... A magyar diplomáciai igyekezett minél kisebb lenni, minél jobban nem a szolvákok útjába kerülni és még csak véletlenül se rosszat mondani róluk. A szlovákok ezt nagy ívben lesz*ták és ugyanúgy gyaláztak minket és őrjöngtek. Ha OV most bekeményítene akkor szlovákok ugyanúgy gyaláznának minket és őrjöngenének de legalább most már lenne okuk rá. :)
OrangeOrder
2011. október 19. 12:44
Viktor azt teszi a leghelyesebben, amit eddig is: ignorálja, levegőnek nézi ezt a téglatest-fejű csehszlovákot. Utána Ficzó Szlotán is túl fog tenni hisztizésben.
Vén Csataló
2011. október 19. 11:09
Bizony-bizony, hol vannak már a régi, szép, "daliás" idők, amikor a ballib vezetésű, kócos magyar diplomácia a különösen ravasz "alázz-meg" taktikával szerelte le a Fico-féle szlovák arroganciát. Annyira kár, hogy most nem így van. Ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!