A tökéletesség férge

2011. október 29. 17:30

Kétféle istenképe lehet az embereknek.

2011. október 29. 17:30
Szűcs Sándor
Mindennapi

„Kétféle istenképe lehet az embereknek:

1. ha tökéletes leszel, Isten szeretni fog. A tökéletesség = a te teljesítményed.

Erről szól az összes keleti vallás, és a rosszul értelmezett kereszténység is. Ha megtartom a törvényeket, egyházi szabályokat, ha teljesítek a gyülekezetben, akkor tökéletes leszek, és Isten is szeretni fog, illetve a „testvéreim” is elismernek.

Ha elbukom, ha bűnt követek el, Isten is elvet, és a gyülekezet is kizár.

Ez pedig egy belső frusztrációt, egy állandó szorongást idéz elő, és ránevel a képmutatásra, és arra, hogy nem lehetek őszinte, nem adhatom önmagam, mert az úgysem elég jó ahhoz, hogy »Isten gyermeke« lehessek.

Sajnos a keresztények legnagyobb része így éli az életét.

És mivel ezt sugározzák, ezért nem is vonzó ez a kívülálló emberek számára sem.

2. A másik verzió: ha tökéletes leszel, Isten szeretni fog.

A tökéletesség = az Istennel való kapcsolatod!

Ez az újszövetségi minta. Nem attól vagyunk tökéletesek, hogy mindenben 100%-osan teljesítünk, hogy bűntelenek leszünk, és ezerszámra térítjük az embereket – hanem azért vagyunk Isten szemében tökéletesek, mert Jézus Krisztus meghalt értünk! ENNYI!!! És ehhez semmi mást nem kell hozzátennünk! És amíg törekszünk arra, hogy megtegyük, ami rajtunk múlik, hogy helyesen éljünk, amennyire csak rajtunk múlik, addig ennek a célnak a 40-50, vagy akár csak 10%-os eredménye is elegendő Istennek – ha Vele maradunk, ha Benne reménykedünk, és ha az Ő segítségével felállunk, és újrakezdjük, vagy folytatjuk az utunkat.

Ez az élhető, a működő tökéletesség útja – amely kiűzi a tökéletesség férgét a fejünkből és az életünkből, a kapcsolatainkból is!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2011. október 30. 11:20
Mindezektől függetlenül, törekszünk a tökéletességre. Nem kizárólag Isten dicsőségére, hanem a magunk jól felfogott érdekai és igényei szerint. Természetesen vannak, akik III. Richard mintájára azt határozzák el, hogy gazemberek lesznek, de ők is csak azért, mert testileg, és/vagy lelkileg púposak.
soelmo
2011. október 30. 11:15
Isten sohasem követelte, hogy tökéletesek legyünk. Semelyik Isten sem! Innen kezdve az egész egy bugyuta, tájékozatlanságból fakadó önellentmondás. Talán a bolsevikok követelték meg, hogy tökéletes légy! Igaz, hogy nem is törődtek vele, hogy sikerült, vagy nem. Sőt, minél inkább közelíted a tökéletest, annál nagyobb esélye van, hogy falhoz állítanak! Nézd meg 1956 után, a többnyire romlatlan lekű, de már öntudatra ébredt harminc év körüli munkásokat végezték ki tömegével.
hurkagyurka
2011. október 30. 09:29
"Erről szól az összes keleti vallás, és a rosszul értelmezett kereszténység is." Gondolj már utána, mert amit állítasz az nem igaz. Viszont igaz a rosszul értelmezett judeo-kerszténységre.
wartog
2011. október 30. 06:42
Egészen 22-23 éves koromig szinte üldöztem a hívő embereket, hogy mindenáron bebizonyítsam ostobaság amiben hisznek.Okosabb, tájékozottabb vagyok, hinniük kell nekem, aztán csak bólogattak. Aztán lassan történt valami.Könnyű mint a lepke szárnya, meleg mint a napsugár, finom mint egy halk suttogás, és megváltoztatott az a valami.Ez az enyém, csak az enyém, de megtalálhatod magadnak Te is. Ez az öröm. Csöndes leszel, hallgatsz, nincs szükséged semmire csak örülsz.Hogy minek?Nem tudom, de nem is fontos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!