Mi folyik a Józsefvárosban?!

2011. október 11. 18:18

A városfejlesztés és az egyenetlen kerületfejlesztés ellentmondásai, konfliktusai lettek ráhúzva a hajléktalanokra.

2011. október 11. 18:18
Győri Péter
NOL

Elképesztően sok rettenetesen »lepukkadt ember« mozog a Józsefvárosban, pontosabban a kerület egyes jellegzetes körzeteiben. Valóban jelentős átalakulások zajlottak, zajlanak Budapest e történelmi városrészében. A körúton belüli Palotanegyed és az Orczy úton túli Tisztviselőtelep a kerület »elit negyedei«. A Palotanegyed a Fővárosi Városrehabilitációs Alap sok százmillió forintos támogatásával – úgy tűnik, immár visszafordíthatatlanul –megújul, megőrizve megtartja városi középosztálybeli lakosságát, és egyben Budapest izgalmas diáknegyedévé válik. Teljesen új városnegyedként megszületett a Corvin negyed – erőteljes kerületi, fővárosi és befektetői erőfeszítések, bonyolult pénzügyi konstrukciók eredményeképpen –, lakhelyet nyújtva annak a fizetőképes (vagy devizahitellel fizetőképessé tett) középosztálynak, melynek tagjai a jobb és drágább városi lakásokat kívánják és tudják választani. Sok-sok száz családot költöztetett el Józsefváros a Corvin–Szigony projekt útjából, a zsúfolt, kicsi, komfort nélküli, egészségtelen, soha fel nem újított lakásokból a kerület megmaradt olcsóbb, szegényesebb részeibe. (...)

A kerület – sajnos immár hagyományosan széthúzó – vezetése ugyan felismerte e dinamikus folyamatok megjelenését, de késve, felkészületlenül, konstruktív kerületpolitikai stratégia nélkül. Elindította ugyan egy ún. szociális városrehabilitációs projektet a Magdolna negyedben, de ennek megvalósulása mind időben, mind a felhasználható források oldaláról igen jelentős lemaradást mutat a Corvin–Szigony projekthez képest. S itt nem lehet nem megemlíteni a 23 részre szétszedett, szétszervezett Budapest problémáját. Maga a fővárosi önkormányzat úgy-ahogy partnere a kerületnek e problémák megoldásában, ez azonban nem elég. Nem elég, ha más kerületek közben ideköltöztetik az itt lévő olcsó magánlakásokba saját területükről a szegényeket, nem elég, ha más kerületek közben magukhoz ragadják a jelentős városi forrásokat, mint például az idegenforgalmi adóbevételt, nem elég, ha más kerületek közben semmilyen módon nem érdekeltek abban, hogy Budapestnek ez a nehéz helyzetből induló városrésze is harmonikus módon modernizálódjon.

A városfejlesztés és az egyenetlen kerületfejlesztés ilyen ellentmondásai, konfliktusai lettek most meglehetősen zűrzavaros, átgondolatlan, megkockáztatom, felelőtlen formában ráhúzva a hajléktalanproblémára, a hajléktalan emberekre. Nem egyszerűen a kerületben megforduló hajléktalan emberek, de az őket ellátó szervezetek kerületfejlesztési elképzelésekbe történő értelmes integrációja is megakadt, ahogy a sok ezer nyomorúságos lakásokban lakó ember integrációjára vonatkozóan sincsenek felépített és megvalósítható kerületi tervezetek. Márpedig e problémák megoldása nélkül – szegénység, lakásnyomor, hajléktalanok vagy kukázó majdnem hajléktalanok, szociális gondoskodás és foglalkoztatás – erőszakkal Józsefváros megújulását nem lehet megvalósítani. Józsefváros együttműködésre van ítélve a saját lakóival, a többi kerülettel, a fővárossal, a kormánnyal. »Szabadságharca«, hogy kooperáció hiányában akkor majd ő maga erőből megoldja problémáit, éppúgy reménytelen, ahogy más hasonló bezárkózási kísérletek sem vezethetnek eredményre.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hókuszpók
2011. október 13. 14:09
Hókuszpók 2011. október 13. 10:41 esetleg,ha a nyóckerben kiköltöztetnék azt a sok,, illegális beköltözőt" ,lehet,hogy lenne hely lakni és mondjuk közmunkával takaríttathatnák a kerületet a hajléktalanokkal ....
Hókuszpók
2011. október 13. 14:07
Hókuszpók 2011. október 13. 10:48 a mindenkinek mindent szabad liberális elve nem vezet sehová csak káoszhoz.... de a szervezettség,segítségnyújtás és megoldás elve nem egyenlő azzal,amit most csinálnak a nyóckerben,.. pénzbírsággal sújtani a nincstelent,az annyi,hogy adtak a szarnak egy pofont és szétfröccsent..
andinka
2011. október 13. 10:05
Az SZDSZ-es tivornyáiról elhíresült Kocsis három lakása közül a legértékesebb természeresen a rózsadombon van. Ott lakik. Képmutató, gigerli, törtető. A VIII. ker. Diószeghy utcán még átsuhanni sem mer. Az iszonyatos kerületi önkormányzati korrupcióról tereli el a figyelmet. Hódmezővásárhelyre fognak érkezni a hajléktalanokat szállító vonatszerelvények. Lázáréknál lehetne a Kocsis (Lázár rokona egyébként) főhadiszállása. Kocsisról mást is hallani a másság jegyében.
Kedves Robi
2011. október 12. 05:57
Arról szósincs, hogy a hitbizománynak hitt nyolckerből is elhajtották a szélbalt. A komcsik meg fel vannak háborodva, hogy takarítanak utánuk! Az hajléktalan biznisz pedig, hagyományosan libsi terület, mára gyakorlatilag csak az maradt nekik. Most a "szakma" megtanulja szépen, hogy vegytisztán elkötelezni magukat egy párt mellet, annak nézeteit és értékrendjét zsarolással ráerőltetni elesett emberekre, azon túl hogy sem nem "szakmai", nem is túl elegáns, ráadásul nem is életbiztosítás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!