Orbán kormányzása, mint egy pattanás, csak múló tünet

2011. szeptember 28. 09:56

Európának ez a fele túlesett már Meciáron, Kaczynskin, túl lesz Orbánon is. Inkább előbb, mint utóbb. Interjú.

2011. szeptember 28. 09:56
Keszthelyi András
NOL

- És az MSZP-t? Őket pedig úgy tűnik, egyelőre a választók nem értékelik túl.

- A szocialisták helyzetét számos tényező bonyolítja. Ma ők a »rosszak«, minden korábbi bűnért őket teszik felelőssé. Az ezekre a vádakra adott válaszok erejét tovább gyengíti, hogy nincsen kibeszélve az elmúlt ciklus, nincs egy közös narratíva, hogy miként kell viszonyulni hozzá. Holott az elmúlt nyolc év meglehetősen sokféle. Volt benne klasszikus »osztogatós« Medgyessy és egy kicsi Gyurcsány, majd a magas hevületű, sikerekkel és kudarcokkal teli reformer Gyurcsány-korszak és volt benne szigorú, válságkezelő és reformáló Bajnai időszak is. De, hogy melyikkel azonosulnak inkább, nem világos a választók számára.

A szocialisták baja ugyanakkor sok hasonló vonást mutat a nyugati baloldal problémáival. Mi a válasz a jóléti állam átalakulására? Hogyan biztosítható a versenyképesség és a szolidaritás együtt? Mi a társadalmilag is fenntartható kezelése a bevándorlók, kisebbségek problémájának? Ezekre a kérdésekre jelenleg nincs kiérlelt válasz, a korábbi válaszok meg nem érvényesek. Európa összes baloldali pártja ezzel küszködik. A jobboldal helyzete könnyebb, mert ők évtizedek óta a jóléti állam megkurtítása mellett érveltek, akár Nyugat-Európában Thatcher, akár Amerikában Reagan. A baloldali pártok ugyanakkor mintha még nem ismerték volna fel, hogy az elmúlt évek válsága klasszikus baloldali válaszokat is kínál, akár a gazdaságpolitikában aktívabb állam, akár a szolidaritás területén. Orbán nyugodtan mondhatja, hogy vége van a szocialistáknak, de az is kiderült: ha esik, ha fúj, egy-másfél millió szavazója mindig van a baloldalnak. (...)

Szűkült a rekrutációs bázis, kevés a polgármester, elmaradt a vérfrissítés, kiürült a párt. A lehetőség ezzel együtt 2014-ben adott arra, hogy a Fidesz megbukjon. Eddig ezért a kormány többet tett, mint az ellenzék. Ideje, hogy ez változzon. Mert akkor ki fog derülni, hogy Orbán Viktor kormányzása egy múló tünet, ha úgy tetszik egy kamaszkori pattanása a fiatal magyar demokráciának, ami remélhetőleg nyomtalanul el fog múlni. Európának ez a fele túlesett már Meciáron, Kaczynskin is. Túl lesz Orbánon is, mostanság egyre erősödik bennem a meggyőződés, hogy inkább előbb, mint utóbb.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProfWilliam
2011. szeptember 28. 22:15
Remélhetőleg maga MSZP is egy múló tünet. A Tünetmúlás jelei egyre inkább szembetűnnek náluk.
Hontalan
2011. szeptember 28. 21:27
Málészájú Keszthelyi et. azt hiszem magának Észak-Korea az igazi vörös paradicsom.
korona
2011. szeptember 28. 21:25
Sajnos, az Orbán rezsim egy múló pattanás, de ti meg elhúzódó, hosszú betegsége vagytok az emberiségnek. Akármilyen is Orbán, de most, ebben a pillanatban más nincs, és ennek is örülnünk kell, mert ti, szocialisták-kommunisták vagytok azok, akik miatt a volt szocialista országokban mind a mai napig nem lettek a bérek és a nyugdíjat olyan mérvűek, mint nyugaton. Ti értékeltétek le az embereket. Tehát - habár, mint többször említettem: JOBBIK pártoló vagyok - Orbán még mindig ezerszer jobb, mint ti, mert legalább úgy tesz, mintha segíteni akarna rajtunk.
gyumadar
2011. szeptember 28. 20:50
te ökör kihagytad hogy túl lett egy hazudós nyurga szemüvegesen , egy libatolvajon stb egy berele kohnon egy károlyi mihaelen egy rózenfelden megy egy csermaneken stb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!