Nekiesik, mint magyar politikus a génkezelt vadkörtének

2011. augusztus 04. 19:20

Egy magyar Harringtonra vár majd a feladat, hogy a zsigeri GMO-ellenesség bástyáit bevegye.

2011. augusztus 04. 19:20
Varga Máté
Hírszerző

„Bár az anti-GMO aktivisták mindent megtesznek, hogy a GMO-vitákban kizárólag a technológia esetleges árnyoldalairól essen szó, ha elfogadjuk, hogy a klímaváltozás hamarosan jelentős kihívásokat állít az európai mezőgazdaság elé is, luxusnak tűnik komolyabb vizsgálat nélkül lemondani a körvonalazódó problémák egyik lehetséges megoldásáról. A génkezelt növények új generációja ugyanis túllép a gyom- és rovarirtók elleni rezisztencia biztosításán és a hozamnövelést, a kultúrnövények kívánatos jellegeinek megerősítését, extrém körülményekhez való alkalmazkodását tűzi ki célul.

A gyógyszeriparéval analóg monitoring-rendszer kidolgozása egyértelműen megoldást jelenthetne a GMO-ipar vélt és valós veszélyforrásainak ellenőrzésére is. Arról nem is beszélve, hogy egy átlátható és kiszámítható rendszer lehetővé, illetve kifizetődővé tenné a GMO-fejlesztést mind az állami kutatóintézetekben dolgozók számára (hiszen biztosíthatná az effajta kutatások költségvetési támogatását), mind olyan kisebb (akár magyar) biotechnológiai cégek számára is, amelyeket a teljes kiszámíthatatlanság ma elriaszt ettől a területtől. Vagyis épp a »multik« dominanciáját lehetne tovább gyengíteni vele.  

Sajnos azonban úgy tűnik, hogy ma Magyarországon hiányzik a politikai akarat és bátorság az évek óta gondosan hiszterizált közvéleménnyel szembemenni. A (kényelmetlen) igazságért küzdő politikusok hiányában pedig egy magyar Harringtonra vár majd a feladat, hogy a zsigeri GMO-ellenesség bástyáit bevegye.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
torresG4
2011. augusztus 05. 19:34
elvesztetted a józan eszedet, amikor elolvastad a haarec.com-ot....olyan volt, mint a talmud?
torresG4
2011. augusztus 05. 18:11
"a két legnagyobb, izraeli tulajdonban lévő "nemzetközi" vetőmaggyártó cég, és országosan akár több ezer hektárra is kerülhetett génmódosított vetőmag." szinte éreztem!, ha felvágsz egy gennyes fekélyt magyarország testén......kidől a genny......és ott vannak Ök!
Hatodik Béla
2011. augusztus 05. 13:37
Gazember.
narmer
2011. augusztus 05. 00:28
Tanácstalan vagyok!Eddig nem tudtam hol laknak a matuzsálemi bölcsek, akik minden fa...hoz értenek, de már rájöttem, hogy a Hirszerzőn! Csak ezt a büdös nagy magabiztos arroganciát tudnám feledni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!