„Azt sajnálom, hogy a hadművelet nem sikerült...”

2011. augusztus 31. 11:00

Szarvason Marton Lajos arról nosztalgiázott az új erő pártja szervezésében, hogyan is véthette el de Gaulle-t 1962-ben.

2011. augusztus 31. 11:00
Szabó Márk
Jobbklikk

„De Gaulle minimum megosztó figura. Elévülhetetlen érdemei közé sorolható, hogy képes volt lezárni a francia állam szó szerinti egységét fenyegető algériai függetlenségi háborút úgy, hogy elengedte az egykori gyarmatot. Algéria szimbolikája a franciáknak akkor maga volt Az Állam Integráns Része - nem beszélve az ott élő franciák százezréről... 1962-ben De Gaulle mégis képes volt erről lemondani, amiért ugyanezen év augusztusában egy obskúrus, O.A.S. nevű titkos hadsereg, amely az Algéria elszakadása ellen harcoló egykori katonákból és zavaros alakokból verődött össze, merényletet hajtott végre ellene. A sikertelen gyilkosság relevanciája: három magyar is részt vett benne, közülük Marton Lajos könyvet is írt minderről, és a mai napig büszke tettére. (Marton életműve szintén külön bejegyzést érdemelne, saját honlapján sokat lehet róla olvasni, többek között Toroczkai László tollából.)

A fentiek és sok más miatt is, lehet kedvelni és elutasítani is De Gaulle elnököt. Könyvet is lehet írni mindkét álláspontról. Van viszont az emberi jóízlésnek egy határa, amit nem szerencsés átlépni. Ide tartozik az, ha négy évtizeddel De Gaulle halála után azzal haknizik valaki, hogy máig büszke tettére, és leginkább azt sajnálja, hogy elvétette a célpontot azon az augusztusi estén. Van, ami ennél is rosszabb: ennek politikai használt remélve, lakossági fórumot tartani. Ez már annyira groteszk, hogy a szervezőkön nem is lehet meglepődni, de azért mégis...

Bár kicsit későn szólunk, ha van szarvasi olvasónk, aki ott volt, bátran küldjön beszámolót, mégis mi hangzott el, és a szervezők milyen szavazói réteg megszólítására törekedtek. Tehát: Szarvason augusztus 29-én este 6-kor Marton Lajos (vitéz) arról nosztalgiázik az új erő pártja szervezésében, hogy hogyan is véthette el De Gaulle-t 1962 augusztusában. Az este stílszerű címe, ami megegyezik a vitéz memoárjáéval is: »Meg kell ölni De Gaulle-t«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gnemezes
2011. szeptember 02. 18:19
Marton Lajos bácsi igen is hős volt, mindent amit tett a hazájáért cselekedett. Arról meg, hogy az emberölés bűn... aki elárulja a hazáját, és a szovjetekkel kollaborál, annak a legkisebb büntetés a golyó általi halál.aki meg ez alapján az önmagából kifordult cikk után nem tudja, hogy mi motiválta ezt az embert, olvassa el a könyvét, melynek a bemutatását tartja országszerte- Életem a hazáé a címe.
zolta.bacsi
2011. szeptember 01. 10:49
Ez nem lakossági fórum, itt nem megy a politizálás. Az úriember az új könyvét mutatja be. Nagyon érdekes, hősies élete volt. Jól értették. Hős! Kémkedett a szovjetek ellen, részt vett az '56-os forradalomban, majd harcolt az erős antikommunista Franciaországért (mert így segíthette Hazánkat). Gondolom Önöknek kommunistáknak, szocialistáknak, liberálisoknak, ez nem érdem. A fröcsögésnél nem is vártam többet Önöktől. Szerencsére látom, hogy a magyar fiatalság érdeklődik az olyan emberek után mint Marton Lajos. Valljuk is be őszintén, sokkal jobb példakép mint Che Guevara. Amúgy meg olvasták a könyvet? Ajánlom figyelmükbe. Én már megtettem, s ajánlani fogom a diákjaimnak is. Szebb Jövőt! -'56-ot megjárt tanár-
Zokni
2011. augusztus 31. 15:34
Ez az ürge nyilván az elmebetegek széles táborát erősíti. Amennyire tudom, a legújabbkori büntetőeljárások legfontosabb funkciója, hogy az elkövetőkben TUDATOSÍTSA tettük közösség-ellenességét. Tehát NEM a bosszú - semmire sem jó, alantas motiváció -, NEM is a jövöbeni elrettentés a hasonlóktól - illúzió, mert a bűnözés számos tényező függvénye -, hanem CSAK a visszatérés minimumának megértetése; hogy TUDJA, nem helyes, amit tett, és EZÉRT kell tartózkodni az élete során az ilyesmitől. A gyilkosság bűn. Az orgyilkosság ráadásul hétköznapi értelemben is erkölcstelen. Ha valaki könyvet ír a tettéről, és az valamiért érdekes lehet másoknak, akkor nyilván megteheti, de, hogy morális értelemben ne változzon a véleménye, és még kérkedjen is a tettével, az megengedhetetlen. Ha igaz, hogy a Jobbik szervezte, akkor ez csak azt igazolja, hogy az a párt a szociopaták gyülekezete....
TroppauerH
2011. augusztus 31. 15:10
Szabó Úr! Úgy látszik maga szerint az a legnagyobb baj jelenleg az országban, hogy pár amatőr 40 éve nem tudta likvidálni a saját magát tábornoknak kinevező de Gaulle-t. Gratulálunk éleslátásához! Pláne, hogy ott sem volt a könyvbemutatókon. Azért a jövőben valami "magvasabbal" jöjjön!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!