Tesco-gazdaságos kereszténység

2011. július 11. 17:18

A 21. századi nyugati kereszténység túl olcsóvá vált. Gyakorlatilag már nincs ára.

2011. július 11. 17:18
Szűcs Sándor
Mindennapi

„Az Istenhez és a gyülekezethez való tartozásnak manapság alig van ára. Legalábbis a nyugati kereszténységben. Mert az évi pár ezer forintos egyházfenntartói járulék nem egy prémium minőséget megillető ár. Mert ma bennünket nem fognak megverni, leköpni azért mert keresztények vagyunk. Néhány országgal arrébb egy Biblia miatt a családod kiközösít, nem kapsz munkát, sőt, esetleg felgyújtanak vagy egy felkötnek egy darura elrettentő példaképpen – de nálunk ilyen ára nincs a kereszténységünknek. Hajnali imaalkalmak munkába menet előtt?! Heti húsz istentisztelet?! Ugyan már…! És ha valaki nem jön el istentiszteletre, nem vesz részt a gyülekezet életében, nem adakozik, nem járul hozzá mások megtéréséhez, soha senkinek nem mondja el a megtérése bizonyságtételét vagy az evangéliumot – akkor nem történik semmi.

A 21. századi nyugati kereszténység túl olcsóvá vált. Gyakorlatilag már nincs ára. Ráadásul azt az icipici-szuper-kedvezményes-leárazott elkötelezettséget sem ott kérjük, ahol a Biblia is kéri, hanem ott, ahol nem kéne. Az egyházi törvénykönyveink és a tradicionális szokásaink néha drágábbak(nak tűnnek) számunkra, mint Isten Igéje.

Az emberek körülöttünk látják mindezt. És a tesco-gazdaságos kereszténységből köszönik szépen, nem kérnek. Ott, ahol a gyülekezet tagjai sem fizetik meg az elkötelezettségük árát, ahol a gyülekezet a saját fenntartásáért, a rezsiköltségeiért vagy a lelkésze fizetéséért sem vállalja a felelősséget, ahol minden ingyen van (nem csak az evangélium), ahol semmiért nem vagyunk hajlandóak fizetni, sem az időnkkel, sem az odaszánásunkkal, a pénzünkről már nem is beszélve – ott valami nem stimmel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2011. július 12. 10:16
Kedves Szűcs Sándor! Megbocsátok. (Nem biztos, hogy megérti, de akkor is.)
Kedves Robi
2011. július 12. 06:57
A sok agyhalott az összes pénzét az általuk kiválasztott szektára pazarolhatja, nem tiltja senki! Azt kéne tiltani, hogy a befizetett adónkból húzzák a sápot!
drieno
2011. július 11. 22:59
ejnye fiúk, mi ez a nem is annyira bújtatott reklám?
Akitlosz
2011. július 11. 20:54
"Mert az évi pár ezer forintos egyházfenntartói járulék nem egy prémium minőséget megillető ár." A kapott szolgáltatáshoz képest még ez is túlzott ár. Ráadásul a szolgáltató egyház nem fizet adót a bevételei után, így nem járul hozzá a közterhekhez, sőt, nem utolsósorban azokból él. Az egyházakat a híveiknek kell(ene) eltartaniuk. S természetesen a cikkírónak szíve joga minden vagyonát kedvenc egyházának adományoznia, senki sem tiltja meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!