Egy analfabéta

2011. július 20. 07:28

Ha az egész világon megszűnik a kézírás oktatása, odavész a sokévezredes emberi kultúra egyik alapja.

2011. július 20. 07:28
Andrassew Iván
Népszava

„Olvasom, hogy az Egyesült Államok 42 államában megszűnik a kézírás oktatása, mert a digitális világban erre nincs szükség. Ez egy hosszú folyamat végefele. Bizonyos államokban már réges-régen abbahagyták a zsinórírás tanítását. Az egyik kolléganőm fia már 25 évvel ezelőtt is csak a nyomtatott nagybetűket tanulta, plusz az aláírását. (Otthon persze anyai oktatásban részesült.) (...)

Igen, én aztán kimondhatom, hogy teljesen fölösleges a kézírás. Mégis.

Mégis valami rossz érzésem van. Talán nagy veszteség éri az embert, ha esélye se lesz arra, hogy kézzel írhasson. Mi történik, ha egy kozmikus vihar miatt napokra-hetekre leáll minden számítógép - beleértve a telefonokat is? Ez bármikor megtörténhet.

De talán mégis inkább az kelt bennem rossz érzést, hogy ha ezt az egész világon bevezetik, odavész a sokévezredes emberi kultúra egyik alapja. Talán az egyik legfontosabb örömforrás is. És a személyiség egyik legszebb és legárulkodóbb nyoma.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GY. F.űegér
2011. július 20. 14:52
Én viszont kurva eredeti gondolkodó vagyok, úgyhogy ezt a kommentemet, most tanuljátok meg kívülről! :)
Csomorkany
2011. július 20. 14:13
Igazából magam is azt gondolom, hogy a kézírás fölösleges készség lesz de majd csak akkor, ha a diktafon pont ugyanolyan hétköznapi eszköz lész, mint ma a toll és a papírfecni. Akit viszont addig nem tanítanak meg kézzel írni, azt megszívatják.
marós
2011. július 20. 10:59
Akik a XX. század első felében tanultak meg írni, azok a "kezdetleges" írószerszámokkal nagyon szépen vetették a betűket, ilyenről álmodni sem lehet ma, a világ mégis olyan dolgokat alkotott meg, amiről a szépen írók nem is álmodtak.
peninsulavaldes
2011. július 20. 10:57
A számolásról: Az ember úgy 15 éves koráig tud fejben is számolni. Utána már nem..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!