„A Himnusz új változatát ide kattintva töltheti le”

2011. június 12. 12:45

Rákosi szintén „korszerűsíteni” akarta, ezért Illyés Gyulát, illetve Kodály Zoltánt környékezték meg, hogy írjanak egy új, a rendszerhez jobban illő himnuszt.

2011. június 12. 12:45
Sebők János
HVG

„A Himnuszt az előző rendszerekben a politika több alkalommal is az aktuális igényeihez próbálta igazítani. A húszas évek elején, a Horthy-rendszerben a trianoni traumához igazodva Dohnányi Ernő hangszerelte át az eredetileg pattogósabb, a verbunkos ritmusára, hangütésére emlékeztető zeneművet »búskomorrá«, gyászossá. Az ötvenes években Rákosi szintén »korszerűsíteni« akarta, ezért Révai József kultuszminiszter közreműködésével Illyés Gyulát, illetve Kodály Zoltánt környékezték meg, hogy írjanak egy új, a rendszerhez jobban illő himnuszt, amit a felkért szerzők kerek-perec elutasítottak.


Most a jelek szerint »csak« arról van szó, hogy a a tömegigényekre hivatkozva igazították át az eredeti, de immár alkotmányba foglalt alkotást, hátha így többen és jobban fogják majd énekelni az ünnepségek, tömegrendezvények alkalmával. Kérdés, a reakciókat olvasva, ez mennyire jó megoldás?

A kultúráért felelős hivatalosságoknak – Bartók és Kodály országában – talán érdemesebb volna a propagandisztikus és a jelek szerint meglehetősen kontraproduktív kampány helyett az énektanításra, a zenei kultúra ápolására koncentrálnia. Hiszen eredeti formájában is fenségesen szárnyal ez a történelmi ima, ez gyönyörűen megkomponált ének, amelyhez ki-ki a maga énekesi képességei és hazafiúi érzései szerint csatlakozhat.

Önkéntesen és szabadon, a saját igényei szerint!”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2011. június 13. 14:03
Ezt a rákosis-kodályos sztorit is meg lehetne kapirgálni, szerintem ez kamu, de biztos nem így történt. És akkor az elutasítás után Rákosi szomorúan rájött, hogy mégse kell új Himnusz? Ne basszatok már fel.. felkért volna egy másik arcot, aki megírja.
Gyurcsány Viktor
2011. június 13. 13:35
Játsszák ezt a változatot ha az eredeti túl szomorú: http://www.youtube.com/watch?v=oN6J3LmF0y4
karcsi
2011. június 13. 10:38
Eddig is volt B-dúros kotta. Nem katonai fúvószenekarok játszották eddig is. Ilyenkor legalább látható, h akik folyamatosan magas lóról beszélnek kulturális ügyekben, tulajdonképp milyen hülyék.
Csomorkany
2011. június 13. 08:34
Be kell vallanom, a minisztériumi hírt olvasva az én zsebemben is kinyílt az bicska. A kommentekből megértettem, hogy semmi nem változott. A bicska azonban mégsem teljesen csukódott be. Ha egyszer nem változtatták meg a Himnuszt, akkor mi a francért beszélnek új verzióról? Minek kell ekkora öngólokat rúgni? Ez most tényleg nem több, mint kommunikációs hiba, de a legdurvább fajtából. Ki is használta minden balos kurzusújságíró.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!