A húszasoknak nincs helyük

2011. május 11. 08:51

A Fidesz-korosztály most minden pozíciót lenyúl, a társadalom egészen apró, mikroszintjeiig is. Interjú.

2011. május 11. 08:51

„Amíg a Fidesz a nacionalista populista, »mindenki jól fog járni« ideológiát képviselte, addig a baloldali térfélen ellenzéki párt számára nem nagyon volt hely. A Fidesz ugyanis ebben a korszakában becsatornázott majd minden a baloldali értékeket. Emlékezhetünk rá: vezetői azt hirdették, hogy a felső osztály szövetséget ajánl az alul lévőknek, és felkarol minden elesett. Azután kiderült, hogy Brüsszel nem enged, vagyis a gazdaságpolitikai mozgástér nem hogy nem bővül, hanem egyenesen szűkül. Átmeneti kapálódzás után a kormánykoalíció látványos neokonzervatív fordulatot tett, hozzá kell tennem, már jóval korábban kialakult alapvető értékrendszerbeli elkötelezettsége okán is. Ennek lényege, hogy éljenek az erősek és a versenyképesek, a gyengék és elesettek pedig  pusztuljanak. Ez a neokonzervatív hatalmi elit tisztán liberális oldalról nem előzhető! Az elmúlt húsz évben a polgári szabadságjogok értékét az átlag-ember nem igazán érzékelte, annál kézenfoghatóbb volt viszont számára a lecsúszás és a növekvő kiszolgáltatottság élménye. Ennek bázisán született meg a Fidesz kétharmados többsége. Határozott véleményem, hogy a jelenleg kormányzó pártszövetség bebetonozódását csak a kiszolgáltatott és további lecsúszás által fenyegetett többség érdekeit egyértelműen felvállaló párt vagy pártok tudják megakadályozni. Az utóbbi hónapokban az LMP volt az az ellenzéki párt, amely kihasználva a baloldalon támadt űrt, ilyen irányba látszott elmozdulni.

Könyve szerint a nem létező 25-35 éves generációtól nem várható túl sok. Mi van az eggyel alattuk lévő, 18-25 évesekkel?

Talán ők generációvá szerveződnek. Már mára számos civil szervezetet hoztak létre. Hogy tudnak e, mégpedig pozitív  irányba változtatni a talált társadalmi viszonyokon, az attól függ, hogy szerveződő értelmiségük képes e túllépni önmaga érdekeinek és értékeinek képviseletén, és utat találni a náluk gyengébb pozícióban lévő korosztályos társaikhoz. De van itt egy másik fontos  kérdés is, mégpedig  az, hogy a társadalom integrációs csatornái egyáltalán megnyílnak e eme korosztály számára.  A mai 35-55 évesek, a Fidesz-korosztály ugyanis most minden pozíciót lenyúl, a társadalom egészen apró, mikro szintjeiig is. Hamar kiderülhet, hogy a mai 18-25 évesek számára már nincs hely. Sejtik ezt már többen közülük, nem véletlen, hogy sokan az ország elhagyásán gondolkodnak. De talán még azok vannak többségben, akik csak azért is maradni akarnak. Annak ellenére, hogy a fiatalkorú munkanélküliség jelenleg már 26 százalék felett van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miertnememlekszem
2011. május 11. 18:02
sztem a fidex van olyan intelligens, h legalább megpróbálja lekenyerezni a 18-35 év közöttieket is, illetve azokat közülük, akiknek van vagy lehet hangja (kb. jobb diplomások). cserébe a nyugdíjasokat, segélyen élőket, a relatíve jobb felsőoktatásba be nem kerülő fiatalokat küldi a levesbe.
mefisto
2011. május 11. 13:09
"Könyve szerint a nem létező 25-35 éves generációtól nem várható túl sok. " Akkor én most 26 évesen egy nem létező generációhoz tartozok, vagy egyáltalán nem is létezem. Aha, értem.
marós
2011. május 11. 12:51
A maszop-szadesz seggnyalóit, akik csak ahhoz értettek, hogy mindenkinek kuss, a pénzes láda kulcsa a mi kezeünkben van, mert ezt a miniszterünk is mondta, végre el kell zavarni, keressenek maguknak olyan munkát amit megérdemelnek.
marko11
2011. május 11. 12:03
Szalai Erzsébet kutatásaiból az is kiderül, hogy a fiatalok a rendszerváltás nagy vesztesei - abból a szempontból, hogy az ő szüleik lettek a 90-es évek elején munkanélküliek (másfél millióan!). Vagy azoknak a szerencsésebbeknek, akinek volt munkájuk, minden energiájuk a munkahely megtartására ment el. Mindenesetre, mindkét csoportba tartozó gyerekeknek nagyon stresszes, konfliktusos gyerekkora volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!