Az MSZP jövőtlen, szétporladó párt

2011. április 21. 13:52

Ellenzéki magatartásuk igénytelen és silány, mondhatnám taszító is abból a szempontból, hogy a kormány valamennyi lépését elutasítják. Interjú.

2011. április 21. 13:52

hvg.hu: Az MSZP szerint a szabadságjogok súlyos korlátozása folyik, ezt szolgálja az új alkotmány, a médiatörvény. A Fidesz bebetonozná hatalmát, rögtönzésen alapuló gazdaságpolitikájuk a gazdagokat segíti, ugyanakkor szegényellenes. Önnek erről mi a véleménye?

G.F.: Erre van felépítve az MSZP politikája, amire azonban nem lehet alapozni. Ha a Fidesz el is veszítené a társadalmi támogatottságát, az nem jelentené azt, hogy automatikusan a szocialista pártnak szavaznak majd bizalmat az emberek. A jelenlegi helyzetben az MSZP számára a középpárti pozíció megőrzése is kérdéses, bizonyos választói csoportokban támogatottságuk nem éri el az öt százalékot sem. A mostani középpárti pozíció a legidősebb választók kitartó támogatására épül. Mindez aligha alapozza meg a váltópárti pozíció visszaszerzésének esélyét.

Ellenzéki magatartásuk igénytelen és silány, mondhatnám taszító is abból a szempontból, hogy a kormány valamennyi lépését elutasítják. Jelenleg Magyarországon ugyanis nincsen olyan kormányzási lehetőség, ami ne okozna érdeksérelmeket bizonyos társadalmi csoportokban. Miután az MSZP nem hajlandó szembe nézni sem saját nyolc éves kormányzása gyötrelmes társadalmi következményeivel, sem saját kudarcának hátterével, az elvesztett támogatottság és a szétporladt hitelképesség visszaszerzésének igyekezete nem épülhet másra, mint a kormánypolitika folytonos megbélyegzésére. Ezért a pártvezetők olyan benyomást igyekeznek kelteni, hogy a kormány által úgymond »veszélybe sodort« demokrácia megőrzésének, a »fenyegető diktatúra« elhárításának éppen úgy a szocialista párt a letéteményese, mint a szegények védelmének vagy a társadalmi egyenlőség és az állampolgári jogok érvényesítésének. Könnyű belátni azonban, hogy ez a pusztán retorikai teljesítmény aligha elegendő az elvesztett bizalom visszaszerzéséhez, ez a taktika aligha feledteti nyolcéves kormányzásuk keserves társadalmi tapasztalatait és azt a sokakban kialakult benyomást, hogy a szocialista párt jelenlegi vezető csoportja alkalmatlan az ország irányítására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vicdor
2011. április 22. 09:22
Karatna! Nehogy már szobára menj a next-tel! Vagy úgy gondolod, hogy meg tudod győzni azt, aki kocka alakúnak hiszi a holdat?
Akitlosz
2011. április 22. 02:10
Remélhetőleg már valóban hosszabb a múltjuk, mint a jövőjük.
Badellaman
2011. április 21. 21:29
Ez a vén segg mit kedvelt a fideSSes ellenzéki szerepben!? Talán azt,hogy rikácsoltak a 300FT-os benzinár miatt(most kormányon magasról sz@rnak az egészre)...Netán azt,hogy amikor felszólalt a Magyar köztársaság egykori miniszterelnöke, ők kivonultak az ülésteremből!? SZEMÜVEGET A VÉN SZ@RHÁZINAK!
de karatna
2011. április 21. 18:48
"Elhiheti, hogy jó beszélgetés lesz egy régi komcsi,......." Nem, hogy én! De a családomból, sőt az egész közeli és távoli rokonságomból senki nem volt kommunista! Forrást kérek! Maguk itt maroknyian kétségbeesetten küszködnek és megpróbálnak a betanult módon "lejáratósdiba" kezdeni. Ez nem működik már! Maga az E-mail elérhetőségét sem adja meg. Én viszont megtettem. Magy egy sunnyogó fasz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!