Segítség a hiteleseknek: út az újabb válság felé?

2010. október 01. 10:31

A Nemzeti Eszközkezelő ötlete annyira bizarr, hogy nincs olyan utólagos részlet, ami életképes konstrukcióvá alakítaná.

2010. október 01. 10:31
„A javaslatok egyik része arról szól, hogy lesz majd egy Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET), amely felvásárolja a rossz hiteleket, így az állam fog tartozni a bankoknak, és majd ő elintézi a lakókkal a többit. (...) A Nemzeti Eszközkezelő ötlete ugyanis 2010-ben annyira bizarr, hogy nincs olyan utólagos részlet, ami életképes konstrukcióvá alakítaná.

A magyar államnak ugyanis jelenleg nincs fedezete a rossz jelzáloghitelek kivásárlására, tehát kénytelen lesz hitelből intézkedni, és a nyilatkozatok szerint az ötletgazdák remélik, hogy némi kezdeti befektetés után, az eszközkezelő piaci alapon el fogja tartani magát. Vagyis a NET gyakorlatilag speciális, többnyire fizetésképtelen adósokkal rendelkező, lakáscélú jelzáloghitelre szakosodott alapként fog működni. A hitelbankokon keresztül lényegében ő nyújtja a hitelt, és hozzá folynak be a törlesztő részletek, ha éppen befolynak. Ha nem, akkor meg nem, kilakoltatás nem lesz, legfeljebb némi veszteségcsökkentés ingatlancserével. Ezekből a befizetésekből, valamint a saját maga által felvett hitelekből, rosszabb esetben betétgyűjtésből és kötvénykibocsátásból fedezik a kihelyezett összeget.

A gondolatmenetben nyilván nem az újdonság ereje a megdöbbentő, pont ellenkezőleg. Az a legmeglepőbb, hogy ez a konstrukció már létezett a világtörténelemben, és sok jó soha nem származott belőle. Legutóbb, a két hasonló amerikai alap, a Fannie Mae és a Freddie Mac, ugyanilyen okokból bekövetkező csődje miatt elértéktelenedő befektetések épp egy takaros világgazdasági válságot indítottak el. Magyar kistestvérük, a NET erre valószínűleg nem lesz képes, de bukása esetén az államadósság sokáig, érzékelhető módon növekedni fog, annak minden következményével együtt, és ez is pont elég baj lehet.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2010. október 01. 16:58
Ennek a terroristának ki adja a municiót, talján nem a bukott libsi politikusok, akiknek minden jó, ami rossz a választóknak, meg az országnak. A bombariadót a törvény bünteti, aki a lakosság egyes rétegeit, hazugságokkal riogatja, az is megérdemelne pár évet.
blogen
2010. október 01. 14:54
Egyébként ha megoldást akarnak a probléma, ami még viszonylag tűrhető és nem okoz nagyobb bajt, mint amit orvosolni próbál, akkor építsenek szociális bérlakásokat a kilakoltatottaknak, amit önköltségen bérelhetnek. Ez jó az építőiparnak hiszen termelhetnek, jó az azok építését finanszírozó államnak, hiszen az adófizetők pénzét legalább visszakapja a lakbéren és tűrhető a kilakoltatottnak is, hiszen lesz tető a feje felett. És nem mellesleg jó a városoknak is, hiszen számos posztindusztriális barnamező eltűnhet végre.
blogen
2010. október 01. 14:49
Az a baj, hogy tényleg nem fogja fel a sok hülye a lényeget, miszerint a kilakoltatott saját maga tehet róla, hogy olyan helyzetbe jutott, hogy kilakoltatják és ha nem lakoltatják ki, akkor azokat is magával rántja, akik becsületesen fizetnek, pontosan úgy és azért, ahogy ez a világválság most teszi. Mert igen, ez a világválság azért robbant ki amit itt most a NET néven terveznek. A 2x2 az mindig és kizárlólag 4. Nincs alternatív eredmény, ha valami debilek, szociális szempontokra nettó populizmusból torzítani próbálják, mert ez a négyes szám olyan embertelen, az ötös mondjuk sokkal cukibb, akkor lessz ott -1 különbözet, az lesz a torzító által kicsengetendő adósság, ami ha felgyülemlik magával rántja az országot, vagy ha olyan nagy országban gyülemlik fel, mint az USA, akkor az egész világgazdaságot. Kilakoltatni egy embert talán szomorú, de megakadályozni a kilakoltatást katasztrófa!
crm114
2010. október 01. 13:26
Újabb szakterület, ahol már rég Talliánra kellene hallgatnia az ország és a világ politikusainak, mert a Mesteren kívül mindenki hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!