Srebrenica 15 éve: örök kérdések

2010. június 18. 08:24

Srebrenica nemcsak a délszláv népek emlékezetébe égette bele magát, hanem a nemzetközi közösséget is újból és újból szembesíti egy örök visszatérő kérdéssel: mit tegyen, ha bárhol ilyen borzalmakkal szembesül?

2010. június 18. 08:24
„Tizenöt évvel ezelőtt Magyarország határától alig pár száz kilométerre, a boszniai hegyek között olyan tragédia történt, amiről a kilencvenes években már azt hittük, végleg maga mögött hagyott Európa. Srebrenica nemcsak a délszláv népek emlékezetébe égette bele magát, hanem a nemzetközi közösséget is újból és újból szembesíti egy örök visszatérő kérdéssel: mit tegyen, ha bárhol ilyen borzalmakkal szembesül?  (...)

Gyakran szembesülök leegyszerűsítő, kategorikus válaszokkal a katonai beavatkozás/be nem avatkozás politikai és morális kérdései tekintetében. Ilyenkor általában azt szoktam javasolni, hogy az illető nézzen meg előtte két filmet - Sólyom Végveszélyben, illetve Hotel Ruanda - és utána alkosson véleményt (természetesen hollywoodi produkciókról van szó, azok minden hátrányával együtt, de a lényeges kérdésekre rámutatnak). Az előbbi film az 1993-as szomáliai, tragikus kimenetelű amerikai beavatkozást dolgozza fel, lényegét tekintve a »mi a fenét keresünk itt?« a mű alapkérdése. Az utóbbi alkotás pedig az 1995-ös ruandai népirtásnak állít emléket, a film a »hogy nézhette mind ezt a Nyugat tétlenül?« kérdését állítja a néző elé. 

Magyarország, mint az »erős Nyugat« része és számos katonai misszió résztvevője, sem mehet el szótlanul ezen kérdések mellett. Bölcs és helyes politika az, amely kategorikus válaszok helyett egyfelől teret enged a morális értékeknek, másfelől azt is felismeri, amikor - Chesterton szavaival élve - »az erény ámokfutásba kezd«.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2010. június 18. 10:13
Sok mindent lehetne mondani, de nyilván szinte képtelenség érdemben hozzászólni az emberi aljasság kifogyhatatlan rémségeihez. Számomra egy egészen kirívó részletkérdés vált fontossá a szrebrenyicai borzalomban. Törtnetesen az, hogy a jelenlevő holland békefenntartók homoszeszuális eltévelyedése vezetett a tétlenséghez, a tehetetlenséghez. Talán nem a lényeget meghatározó összetevő, de hogy az egész délszláv háború, miként minden elfajulás valahola hagyományos gondolkodásmód, a természetes erkölcs megbomlására vezethető vissza. Homokosok, sadiszták, rablók együttműködése alapozta meg a délszláv háborút minden etnikai magyarázttl függetlenül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!