Gyorsítósávban

2010. május 27. 15:41

A poszt-szocializmusban gyökerező paternalista vágyképek kigyomlálásának sikere a törvénykezés mellett a vezetők által használt nyelv megújításán is múlik.

2010. május 27. 15:41

„Nagy-Britanniában a választók 37 százaléka a kampány utolsó hetében döntötte el, hogy kire adja a voksát. A konzervatívok nem tudták ideológiai választássá alakítani a szavazást, szimpatizánsaiknak mindössze 28 százaléka voksolt megszokásból a pártra. Mindenki más valamilyen aktuálpolitikai okból határozott így (a gazdasági válságtól a Gordon Brown személye iránti ellenszenvig). Szinte alig akadt olyan polgár (10 százalék), aki a »kisebb kormányzat, kevesebb állam« jobboldali alapvetése miatt választotta David Cameront, miközben a konzervatívok mindközül éppen a lényegi szakpolitikai kérdésekben bizonyultak a legkevésbé meggyőzőbbnek a Munkáspártnál.

A szigetország tizenhárom év rendkívül ellentmondásos, de biztosan több kudarcot, mint látványos sikert hozó baloldali kormányzás után új irányt, új kormányt és új vezetőket akart, ez utóbbiak azonban nem hagyományos csatát nyertek meg, hanem - ahogyan szűkre szabott sikerük is bizonyítja - rendhagyó mandátumot kaptak. Olyan területeken vár megoldásokat tőlük a közvélemény (a közszolgáltatások reformjától a pénzügyi szabályozás megerősítéséig), melyek mindeddig a baloldal vadászterületének számítottak. A szükséglet-piramis nem alakult át - csupán a régi seprű találtatott könnyűnek. A konzervatívoknak előbb az ellenfél egykori pályáján kell alapvető rendet teremteniük, hogy azt követően saját prioritásaik vehessék át a főszerepet.

Amilyen kézenfekvő a tanulság, annyira könnyű megfeledkezni róla. Még a világ patinás demokráciái is rendkívül lassan változnak. Ne higgyük, hogy a többségi magyar választó lelkülete örökre kifordult magából nyolc év szocialista kormányzása nyomán - hogy Magyarországon már sohasem lehetne a 100 Napos Programmal választást nyerni. Ahogyan az állammal szemben támasztott jogos elvárásokat mindenekelőtt újra érteni és tisztelni kell, úgy később a poszt-szocializmusban gyökeredző paternalista vágykép kigyomlálása is legalább ennyire fontos feladat lesz. Ez utóbbi a törvénykezés sikere mellett a vezetők által használt nyelv, forma és gesztusrendszer megújításán múlik. Az út legelején járunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cselcsabi
2010. május 28. 06:38
"Könnyűnek találtatott régi seprű", "paternalista vágykép kigyomlálása," kicsit sok a képzavar - és bizony helyesírási hiba is van - ebben a gyengécske írásban, kedves Böszörményi Nagy Nyelvújító. Másfelől pedig a "baloldalon" annyian léptek fel a mindig csak fogyasztani akaró népet önmérsékletre intő "antipopulista bértollnok" szerepében, Aczél Endrétől Albán úrig, hogy baromira nem hiányzik: most a jobboldalt is ilyen firkászok lepjék el!
soelmo
2010. május 27. 21:19
Egyébként a nyelvi eszközökben, a szóhasználatban való váltás elengedhetetlen, és nem azért, mert nyelvében él a nemzet, hanem retorikában, kifejezésbódban is el kell rugalmasan távolodni a régi világtól. Hogy ne legyen félelemkeltő és érthetetlen a "nemzet" a nemzeti egység" a nemzeti érdekek és célok" kifejezés. Hiszen eddig ez szitokszó volt, nacionalista felhangokkal és zsigeri félelmekkel a másik oldalon. A szakzsargon minden hatalom hatásos eszköze, az azzal való szakítás egyben a régi rendszerrel való szakítást jelent...
crm114
2010. május 27. 19:20
"A szükséglet-piramis nem alakult át - csupán a régi seprű találtatott könnyűnek." Nem túl meglepő módon. Az emberek legalább 99%-a nem politikus és nem ideológus. "Magyarországon már sohasem lehetne a 100 Napos Programmal választást nyerni." Természetesen lehetne, ha ezt a programot egy hiteles párt hirdeti meg. A hiteles azt jelenti, hogy pozitív tapasztalatok kapcsolódnak a nevéhez. Pl. 2002-ben az MSZP neve teljesen máshogy csengett, mint 2010-ben. Mindenhol lehet 100 napos programmal választást nyerni, és ez helyes, mert pl. az 50%-os közalkalmazotti béremelésben önmagában semmi rossz nincs. Minden értelmes ember örül, ha emelkednek a bérek. Szélsőséges esetben persze minderre nincs fedezet, mert mondjuk politikai kalandorok hirdetik meg ezt a programot, és abból baj lesz. Ld. még az MSZP mostani állapotát. A cikk szerzője hiába várja (szerencsére!), hogy a Zemberek brittípusúkonzervatív ideológussá változnak hús-vér, hétköznapi, pl. magasabb béreket akaró emberből. "a poszt-szocializmusban gyökeredző paternalista vágykép kigyomlálása" A világképgyomlálásról való ábrándozást hagyjuk meg a progresszív gyurcsányista értelmiségnek. A Fidesz inkább kormányozzon, ne a Nép Tanítóbácsija szerepet játssza. Antipaternalista, nyugatosanpolgárosult néptanítónk már van elég, Bauertől Mihályiig, Bokrostól Dávidibolyáig.
drienovác
2010. május 27. 17:13
arról azért ne feledkezzünk meg, hogy a brit választási rendszer teljesen eltér a miénktől, ott csak egyéni választókerületek vannak, nincsenek pártlisták ebből fakadóan nincs helyben képviselhető koherens pártprogram sem, hiszen minden szavazókerületben más érdekli, más vonzza és más taszítja a választókat, akik elég közvetlenül küldhetik és ellenőrizhetik a képviselőket a brit nemzeti sport, a fogadás kiválóan fejleszti az ítélőképességet, így talán a pártokban meglapuló sunyizó társutasok nem tudnak listán becsúszni a parlamentbe, mondenkinek bizonyítania kell az alkalmasságát, vagy legalábbis versenybe kell szállnia pl egy nyakó elvtárs szintű képviselő, vagy horvát csabika szinte elképzelhetetlen, hogy bejusson, mert ekkora hülyéket az ellenfél bizonyosan ki bír fektetni a többségi magyar választó lelkülete pedig úgy tűnik, nem maszop barát, sőt, a többség lassan már azt sem tudja, milyen a létező szocializmus, így aztán a paternalizmusáról is legfeljebb legendákat hallhatott tetszik, nem tetszik, a maszop szavazók szép lassan kihalnak, újak meg nem akarnak teremni helyettük, stabilan 5% körül vannak a fiatalabb korosztályokban a rajongóik, de ezt akár hibahatárnak is tekinthetjük
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!