A cigánykérdés és a Fidesz

2009. július 02. 15:15

A Fidesz kénytelen átszámolni politikai kalkulációit; ismét kétfrontos harcra kényszerül.

2009. július 02. 15:15

"A Jobbik sikerét mindenekelőtt annak köszönheti, hogy politikájának középpontjába az etnikai gyűlöletkeltést állította. Erre 1939-ben volt példa utoljára Magyarországon. A Fidesz kénytelen átszámolni politikai kalkulációit; ismét kétfrontos harcra kényszerül. Ha egyedül akar alkotmányozó többséget, akkor mondandóját meg kell fogalmaznia a szélsőjobboldali szavazók számára érthető nyelven is. Olyan várakozásokat kell keltenie a cigányok iránti éles ellenszenvüket nyíltan kifejező Jobbik szavazóiban, amilyeneket feltehetően nem akar.

Nem kétséges, kormányra jutása esetén a Fidesz ismét drasztikusan átcsoportosítja a jóléti jövedelmeket a középrétegeknek kedvezve; durva, fegyelmező feltételekhez köti a legszegényebbek segélyezését; felszámolja vagy megalázó szegénypolitikává változtatja a gyermekszegénység elleni programot, nyíltan vagy kimondatlanul, de szakít az integrációs oktatáspolitikával, felszámolja, vagy felpuhítja a deszegregációs jogszabályokat, oktatáspolitikai krédóját rendpárti elemekkel egészíti ki. Esetleg szigorítja a büntetési tételeket, és eljátszik a büntethetőségi korhatár csökkentésének gondolatával. De mindez a Jobbik-szavazók megnyeréséhez kevés; őket csak nyílt cigányellenes üzenetekkel lehet elcsábítani.

Csakhogy amit a szélsőjobboldali párt szavazói "cigánykérdésnek" gondolnak, az jórészt nem az, hanem olyan problémahalmaz, amelyre egyetlen politikai erő sem találja a választ. A munkapiacon feleslegessé vált százezreknek csak kisebb része roma, sőt az alacsony iskolázottságú inaktívak többsége sem az, a szegények többsége sem, és a tartós mélyszegénységben élőknek is legfeljebb a fele. A megállíthatatlanul erősödő közoktatási szegregáció és a falusi gettóiskolák növekvő száma is csak tünete a közoktatás nagyfokú egyenlőtlenségének, a korai iskolai szelekciónak."

A Fidesz és a cigánykérdés (Zolnay János, NOL)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luccy
2009. július 03. 23:01
Én csak az utolsó bekezdésre reagálnék: igen, ezek így vannak. De pont a ballib média feledkezik el mindig erről, és amikor szegénységről van szó, 10-ből 9-szer cigányokkalpéldálózik. PEdig valóban, sokan élnek szegénységben ebben az országban, és ezeknek a jelentősebb része nem roma! És a probléma innen indul. Mert a bűncselekmények nagyrészét mégis romák követik el, ráadásul az esetek nagyrészében olyanok, akiknek nem a mindennapi megélhetésükhöz kell a pénz... Ergó, a szegény csóró magyar tudomásul veszi, hogy szegény, próbál tenni ellene, lehet hogy ügyeskedik is, de köztörvényes bűncselekményt nem követ el. Míg vannak a cigányok, akik akkor is lopnak, meg betörnek, ha erre nincsenek is rászorulva. Ez a cigánybűnözés, amit hiába magyaráznak, nem abból fakad, hogy szegények... (sőt, sok szegény cigány is nagyobb alázatot tud tanúsítani, mint ezek a börtöntöltelék majmok, akik állítólag szegények, de 2 kilós aranylánccal a nyakukban járnak kelnek, meg több tízezres mobilla teszik az agyukat... jah,és 18 éves koruk körül nem egynek már kocsija is van - segélyből...
freehckr
2009. július 02. 16:15
Hát ez így elég furcsa, Zolnay et. "kitalálta", hogy szerinte mit tesz majd a Fidesz kormányon (ehhez nagyon értenek "azok"), majd ellenérveket épít fel ezen vélt intézkedések ellen. :) Marad a hülye gyerek, ha játszik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!