Nagy Ádám a Mandinernek: Biztos van olyan is, aki a háta közepére sem kívánja a labdarúgást

2024. március 23. 06:05

A nemzeti csapatunkat tizedik éve erősítő játékost kérdeztük az évnyitó sikerről, a veretlenségi sorozatról, a címeres mez varázsáról, az újrakezdés nehézségeiről és csapat erejéről.

2024. március 23. 06:05
NAGY Ádám; SZOBOSZLAI Dominik
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

***

Értékes győzelemmel kezdte az évet a magyar labdarúgó-válogatott, amely Szoboszlai Dominik büntetőből elért góljával 1-0-ra felülmúlta Törökországot a két csapat péntek esti, Puskás Arénában közel 60 ezer néző előtt játszott felkészülési mérkőzésen. 2022 szeptembere óta veretlen nemzeti csapatunk erős ellenféllel szemben bizonyított. Az immár 78-szoros válogatott védekező középpályás, Nagy Ádám nyilatkozott lapunknak.

A vártnál talán paprikásabb hangulatú, keményebb lett a mérkőzés a két Európa-bajnoki szereplő között. Ilyen kaliberű csapattal már nem játszunk a nyári tornáig. Egyfajta főpróbaként tekintettek az összecsapásra?

Főpróbának még nem mondanám, az nyilván az utolsó vagy utolsó két mérkőzés lesz júniusban. Örültünk, hogy egy ilyen jó válogatott ellen játszhatunk felkészülési mérkőzést. Marco Rossi szövetségi kapitány végig hangsúlyozta az edzőtáborban: nem mehetünk úgy neki, hogy barátságos találkozó. Éles meccsként kell rá tekinteni, ennek megfelelően mentünk bele. Ezért lehetett látni egy-két olyan csörtét, összerúgást, ami abszolút tétmérkőzésekre jellemző. Én úgy érzem, a nemzeti válogatottban ez a minimum, ez a jó hozzáállás.

Másfél éve, 13 mérkőzés óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott. Ez mennyire jár a fejekben?

Én úgy tapasztalom, még nem. Olvastunk róla, beszéltünk erről egymás között.

 Ez egy nagyon szép széria, és ugye 18 Puskás Ferencék egyik rekordja. Nagy dolog lenne, ha addig mi is eljutnánk.

 Főképp, hogy abban benne lenne az Európa-bajnokság is. Annak nagyon örülnénk, és ezen az úton szeretnénk továbbmenni. Nem beszélhetek az egész csapat nevében, de én személy szerint nem gondolok erre. Mérkőzésről mérkőzésre szeretnénk fejlődni, hogy többet mutathassunk.

Az összeszokottság, a szervezettség ezúttal is megmutatkozott, a játék kevésbé volt emlékezetes. Mennyire nehéz négy hónap után újra összeállnia a válogatottnak?

Ez egy valós probléma, létező nehézség, de azt is látni kell, ez világszerte így van. Ez a téli időszak a leghosszabb, amikor nem találkozunk. Novemberben találkoztunk legutóbb, ilyenkor csakúgy, mint a szurkolók, mi játékosok is epekedve várjuk, hogy újra énekelhessük a Himnuszt. Ráadásul telt ház előtt, hazai pályán játszhattunk, s a végén együtt ünnepelhettünk a közönséggel. 

2015 óta válogatott, akkor még nem övezte ekkora felhajtás és érdeklődés a csapatot. Azóta megszokták már?

Nyilván én sem úgy állok neki, mint az első mérkőzésemnek, de azt sem mondanám, hogy hozzászoktam. 

Amikor a nemzeti tizenegyben lépek pályára, mindig érzek valami plusz tüzet, motivációt belül amiatt, hogy egy egész országot képviselek.

 Persze tudom, Magyarországon nem szereti mindenki ugyanúgy a labdarúgást, Sőt, biztos van olyan is, aki a háta közepére sem kívánja. Ennek ellenére bennem az van, hogy a hazámért játszom, és szerintem ez a gyönyörű ebben.

Amíg a törökök profin, már-már érzelemmentesen tették a dolgukat, szembetűnő volt, hogy a magyar játékosok sokat kommunikáltak, és egy-egy jó megoldás után pacsiztak egymással. Ez tudatos vagy ösztönös?

Nekem fel sem tűnt, mit csinál az ellenfél, a társaimra koncentrálok. Az biztos, hogy a mi csapatunknak az is az erőssége, hogy bár hála Istennek vannak nagyon nagy kvalitású játékosaink, akik el tudnak dönteni egy-egy fontos mérkőzést, de mégis mindig azt hangsúlyozzuk kifelé és belül, egymás között is: csapatként nyerünk, érünk el eredményeket. Ez adja igazán az erőnket!

CALHANOGLU, Hakan; NAGY Ádám; SALLAI Roland
Budapest, 2024. március 22. Nagy Ádám (b) és Sallai Roland (k), valamint a török Hakan Calhanoglu a Magyarország - Törökország barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Puskás Arénában 2024. március 22-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2024. március 23. 11:02
"Kötelező szeretni a focit vagy miafasz? Én szeretem más nem. Persze a hozzád hasonló nyomorult prolik egyből kreténklubboznak." Csak röhögök az ilyen hozzászólókon, akik csak azért irogatnak egy olyan témájú cikkhez, amit egyébként utálnak, hogy a többit hergeljék vele... Hát ha ez okozzs nekik az örömöt, akkor kívánom, hogy ne is legyen nekik több az egész életükben ! De valószínűleg nincs is, ezért ír.
pragmatika
2024. március 23. 11:01
:-) Mi van segg szikitty megy a meló ? :-)
lájkbajnok
2024. március 23. 11:00
Igen. A többség.
pragmatika
2024. március 23. 10:28
@Turán "Kötelező szeretni a focit vagy miafasz?" Egyáltalán nem kötelező, de akit nem érdekel, az mi a f.szt keres itt a komment szekcióban, és az mi a f.szér köt bele abba, akit viszont érdekel ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!