Hatalmas sportdiplomáciai siker: Fürjes Balázst beválasztották a NOB tagjai közé – Schmitt Pált követi a nagymúltú szervezetben

2023. október 17. 03:21

Minden várakozást felülmúlóan gyorsan jutott el Fürjes Balázs a MOB-jelöléstől a NOB-tagságig, aki kedd hajnalban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlésétől is megkapta a bizalmat a Mumbaiban tartott szavazáson. Az 1894-ben Kemény Ferenccel megkezdett magyar olimpiai sportdiplomáciai út töretlenül folytatódik.

2023. október 17. 03:21
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Fürjes a Mandinernek: „Köszönöm az egész magyar olimpiai család támogatását”

Mumbaiban érte utol a Mandiner Fürjes Balázs magyar NOB-tagot, aki így nyilatkozott megválasztása után:

 „A NOB döntése elismerés és a bizalom kifejezése. Ez az elismerés és bizalom Magyarországnak, a magyar sportnak szól elsősorban. Az én dolgom továbbra is az olimpiai mozgalom és a magyar sport szolgálata, csapatban. Egy csapattagként a sok közül” – mondta Fürjes Balázs, aki ezek után köszönet-nyilvánításokkal folytatta. 

Köszönöm az egész magyar olimpiai család, a Magyar Olimpiai Bizottság, Gyulay Zsolt elnök, valamint egykori és jelenlegi NOB-tagunk, Schmitt Pál és Gyurta Dániel, valamint a többi bajnokunk egységes támogatását.

 Schmitt Pál tanácsaira nagyon számítok a jövőben is – négy évtizedet töltött a NOB-ban, minden a kisujjában van, mindenkit ismer, mindent tud, hatalmas tekintélye van a tagság körében – emelte ki az új magyar NOB-tag. 

Fürjes Balázs esküje Mumaiban NOB-taggá választása után. Fotó: Képernyőfotó: IOC/NOB Yotube élő közvetítés

Majd ezzel folytatta: „a magyar sport erősítése mellett azért szeretnék dolgozni, hogy az olimpiai eszme, mozgalom, értékek, versenyek vonzóak maradjanak a fiatal generációk számára is, hogy a világban erősödő, feltörekvő sportágak erőre kapjanak Magyarországon is és a hagyományos magyar sportok meg tudjak őrizni súlyukat, helyüket az olimpiai mozgalomban – utalt a régi és új sportágak szerepére is Fürjes Balázs. Hozzátette: „újfajta gondolkodásra is szükségünk lesz idehaza, érdemes megfontolnunk, amit Thomas Bach hetente többször is elmond: 

változnunk kell, hogy ne kiszolgáltottjai legyünk a világban zajló változásoknak, változnunk kell, vagy akaratunk ellenére meg fognak bennünket változtatni”

– zárta a Mandinernek adott nyilatkozatát Fürjes Balázs, aki mától valóban a sportvilág egy különleges elitklubjába tartozik. 

Fürjes Balázst NOB-taggá választották Mumbaiban. Mandiner Archív/Földházi Árpád

Kik azok a NOB-tagok?

A NOB úgy alakult és úgy is működik, mint egy jószolgálati, önkéntes részvételen alapuló zárt elitklub. Senki fennhatósága alatt nem áll, csak a bent levő tagok közös döntései határozzák meg szabályait és ők döntenek arról, hogy bárkit fölvesznek-e tagjaik sorába. Sehonnan, semmilyen országból, földrészről és szervezetből senkit sem kell befogadniuk, senki sem delegálhat NOB tagot.

A NOB 141. küzgyűlése Mumbaiban. INDRANIL MUKHERJEE / AFP)

Tagfelvételről teljesen diszkrecionálisan kizárólag a cca. 100 tag, illetve a belőlük álló NOB közgyűlés dönt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság idestova 130 éve őrzi a világ sportjában teljesen egyedülálló szervezeti struktúráját.

Négy típusú tagságot különböztet meg a NOB alapszabálya, ezek a következők:

·      Állandó tagság (individual membership), az ilyen tag lesz a személye miatt megválasztott NOB-tag, 70 éves koráig vagy tovább tartó tagságot jelent, s ilyen tag volt Schmitt Pál is, akit most Fürjes Balázs követ az állandó tagok között.
·      Nemzetközi szakági sportszövetségi elnökök közül önkényesen beválasztott tagok.
·      Nemzeti olimpiai bizottságok elnökei közül önkényesen beválasztott tagok, akik tisztségükre tekintettel lesznek NOB-tagok, legfeljebb a tisztség betöltésének idejére.
·      Továbbá a sportolói bizottsági NOB-tagság. Őket az olimpián résztvevő sportolók választják maguk közül 8 évnyi határozott időre, ez nem hosszabbítható és ilyen tagunk jelenleg is az olimpiai bajnok Gyurta Dániel, akinek jövőre jár le a mandátuma és akit remélhetőleg a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron követhet, ha a sportolók beválasztják őt.

Fürjes Balázs pályázati tablója a Mumbaiban tartott NOB-közgyűlésen. Fotó: képernyőfotó IOC/NOB Youtube stream

A pályázat

A taggá váláshoz a tagjelölt pályázatot kell benyújtson, amiben bemutatja magát, munkáját, elkötelezettségét az olimpiai mozgalom iránt. Ez a taggá válás egyetlen írásos anyaga és legfontosabb mozzanata. Állandó tagság esetén szabályszerűen másra nincs is szükség, de nagyon erősíti a pályázatot, ha a pályázó nemzeti olimpiai bizottsága és esetleges NOB tagjainak ajánlása is a pályázó mögött felsorakoztatható. Fürjes Balázs esetében is ez volt a helyzet, hiszen a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének 2023 március 27-i határozata egyértelműen megnevezi őt, mint a MOB által delegált jelöltet. 

Állandó taggá választás esetén tehát az adott személy kvalitásai, elért eredményei, elvégzett munkája és pályázata a perdöntő – a NOB azt mérlegeli, hogy mindezek alapján mekkora hozzáadott érték várható az adott tagjelölt munkájától. 

Ehhez képest különböző tempóban mehet végbe ez a folyamat az egyes pályázóknál, általában 1-2 év alatt, ami gyorsnak számít, vagy lassan, ami akár évekig is eltarthat, de az is bekövetkezhet, hogy a jelöltet nem is veszik fel a NOB tagok sorába. Fürjes Balázs tavasszal történő jelölése és őszi megválasztása minden szempontból elismerés és visszaigazolta a döntés alaposságát.

Fürjes Balázs hazánk egyik legsikeresebb projektjében, az atlétikai világbajnokság megrendezésének elnyerésében és szervezésében is részt vett. ODPictures Art Studio Budapest

A sokszínű elitklub

A NOB mindig is figyelt arra, hogy a lehető legszínesebb, legszélesebb merítést tükrözze a tagság összetétele, azaz a szervezet rangját ne csupán az egykori nagy bajnokok adják, de legyenek az élet egyéb területein jártas tapasztalt üzletemberek, sportversenyek rendezésében jártas szakértők, megfelelő kapcsolati tőkével bíró egyének, akár egykori diplomaták, kormányzati vagy diplomáciai képviselők, illetve uralkodóházak tagjai. Ahogy erről a Mandineren már beszámoltunk, ezúttal nyolc új tag kapott bizalmat Fürjes Balázzsal együtt, akik a legkülönfélébb szakterületekről érkeztek. Róluk ebben a cikkünkben olvashat

Ezt is ajánljuk a témában

Az ötvenegy esztendős, háromgyermekes, jogász végzettségű Fürjes Balázs elsősorban városépítészeti feladataival alkotott korábban maradandót politikusként. NOB tagságra jelölésekor lemondott parlamenti mandátumáról és teljes erejével sportdiplomáciai feladataira koncentrált, amelyet azért megelőzött egy 2015 óta tartó igen aktív munka a hazai rendezésű sportvilágesemények előkészítésében és kivitelezésében.

Először a 2017-es FINA-világbajnokság előkészítésében és szervezésében vállalt szerepkörével – többek között a Duna Aréna világrekord idő alatti felépülése is kellő figyelmet kapott –, majd a 2024-es budapesti ötkarikás pályázat vezetői feladataival hívta fel a figyelmet az olimpizmus ügye iránti elkötelezettségére. A NOB berkeiben rendkívül jó volt a Fürjes-vezette kandidálás megítélése, azt szakmailag igen magasra értékelték. Ezt követően kiemelkedő magyarországi sportviadalok szervezőbizottságainak elnökeként olykor társelnökeként, így a 2019-es World Urban Games-en, a 2020(21)-es UEFA labdarúgó Európa-bajnokság társrendezőként lebonyolított mérkőzésein, a 2022-es FINA Világbajnokságon és a 2023-as atlétikai világbajnokságon is aktív szerepet vállat nem csupán ezen események kandidálásában, de a későbbi sikeres megvalósításukban is. Talán a legnagyobb visszhangot és elismerést az idei budapesti atlétikai világbajnokság váltotta ki – itt a szervezőbizottság társelnöke volt – noha eddigi tevékenységét méltó módon értékelő felkérés már tavaly befutott hozzá, amikor a 2032-es brisbane-i olimpia előkészítését koordináló NOB-bizottság tagjának választották. Fürjes Balázst 2023. október 17-én a NOB rendes tagjának választották s ezzel a 9. lett a magyar NOB-tagok sorában. 

A NOB magyar tagjai

Magyarországot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot megalapító tizenkét nemzet között tartja számon a sporttörténelem: Kemény Ferenc az olimpizmust a 19. században újraálmodó Pierre de Coubertin báró közvetlen munkatársa volt, így a NOB megalakulásának egyik motorja, egyszersmind az első magyar NOB-tag.
Alapító országként, valamint az egyik legeredményesebb nemzetként (jelenleg az összesített éremtábla 8. helyét foglaljuk el) Magyarország mindig is különös megbecsültséget élvezett az olimpiai mozgalmon belül. A NOB csaknem 130 éves történetében mindössze három olyan esztendő volt, amikor a NOB-nak nem volt magyar tagja (1908, 1962-1963); egyébként mindig volt állandó tag, és három olyan időszak is adódott (1939-1946, 2000-2010, 2016-2022), amikor két magyar is a NOB-tagjai közé tartozott. Íme, az eddigi tagok, időrendben:
Kemény Ferenc (1894–1907)
Matematika-fizika, valamint német-francia szakos tanár, aki a Sorbonne-on tanulva került baráti kapcsolatba Pierre de Coubertin báróval, akivel a NOB alapító atyja lett, az első 16 NOB-tag egyike, akinek nevét az athéni olimpiai stadion előtti márványtábla is őrzi.

Muzsa Gyula (1909–1946)
Kemény lemondása után 1909-től ő lett a magyar NOB-tag, itthon előbb alelnöke, majd 1927-től 1940-ig a MOB elnöke volt.

Ifj. Horthy Miklós (1939–1948)
1939-től a MOB és a országos sporttanács nemzetközi ügyekért felelős megbízottja lett, és ebbéli minőségében a NOB-tagjai közé választották.

Mező Ferenc (1948–1961)
Sporttörténész, az 1928-as szellemi olimpia győztese az ókori olimpiák történetéről írott monumentális művével. Muzsa Gyula halálát követően lett a NOB-tagja, mely tisztséget haláláig töltötte be.

Csanádi Árpád (1964–1983)
Magyar bajnok labdarúgó a Fradival, 1958-tól haláláig a MOB főtitkára, 1962-től az OTSH elnökhelyettese. 1964-ben választották be a NOB-tagjai közé, 1968-tól a programbizottság elnöke volt, 1975-79, majd 1982-83-ban az Executive Board tagja, az utolsó két évben a NOB sportigazgatója.

Schmitt Pál (1983–2022)
Kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, 1983-tól a MOB főtitkára, és Csanádi Árpád utóda magyar NOB-tagként. A NOB-ban 1991-től az Executive Board tagja, 1995-tól 1999-ig alelnöke, valamint alapítója és első elnöke volt a környezetvédelmi bizottságnak, 1999-tól pedig a szervezet protokollfőnökének nevezték ki. 2001-ben indult a NOB elnöki tisztségért, és a 4. helyen végzett. 80. életévének betöltése miatt tavaly automatikusan megszűnt a tagsága, ugyanakkor tiszteletbeli taggá választották.

Aján Tamás (2000-2010)
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökeként lett NOB-tag, aktív tagsága a 70. életévének betöltése miatt szűnt meg.

Gyurta Dániel (2016–2024)
Olimpiai bajnok úszó, akit a 2016-os riói játékokon, az olimpiai faluban a sportolók választottak be a NOB-tagjai közé. NOB-tagsága nyolc évre szól, azt követően, 2024-ben automatikusan megszűnik.

Fürjes Balázs (2023-    )
 

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt így gratulált a MOB oldalán Fürjes Balázsnak: „Nagyon örülök és szívből gratulálok Balázsnak, ebből is látszik, hogy tavasszal jó jelöltet választottunk. A MOB stratégiai célja volt, hogy Schmitt Pál négy évtizedes tagsága után se maradjunk állandó magyar tag nélkül, ugyanakkor tudni kell, hogy itt nincsenek automatizmusok. Fürjes Balázs fél év alatt célba ért, ez ritka gyors siker. 

Vállalatvezetésben, nagy nemzetközi sportesemények szervezésében, diplomáciában, városfejlesztésben, politikában, sportvezetőként szerzett tapasztalatai a magyar sport és a nemzetközi olimpiai mozgalom számára egyaránt kiemelkedően hasznosak, 

személyesen is nagy várakozással tekintek a közös munka elé.” – kommentálta a Mumbaiban lezajlott választást a kétszeres olimpiai bajnok MOB elnök. 

Gyurta Dániel, Schmitt Pál és számos nemzetközi sportdiplomata gratulált Fürjes Balázs megválasztott NOB-tagnak, ahogy ez olvasható a MOB oldalán. A szervezetben a leghosszabb ideig szolgáló kétszeres olimpiai bajnok, Schmitt Pál, a NOB tiszteletbeli tagja így fogalmazott: 

A NOB-tagság szép és felelősségteljes feladat, Fürjes Balázsnak pedig megvan a tudása és a rátermettsége ahhoz, hogy jól végezze ezt a munkát is.

 Örömmel támogattam a pályázatát, és a következő években szívesen segítem a munkáját, amennyiben erre igényt tart.”

A nyitóképen: Fürjes Balázs. Fotó: ODPictures Art Studio Budapest

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2023. október 17. 09:29
Hé ballibek! Fürjes miatt is fanyalogjatok. Elvégre ti vagytok a mindenszarizmus és az "elszigetelt Magyarország" bajnokai.
Theorba
2023. október 17. 09:15
Schmitt Pált követi. Akkó jóvan.
Sulammit
2023. október 17. 08:17
Gratulálok Balázs!
contractor-2
2023. október 17. 07:57
Bárkit felveszek évi fél millió eurós fizetésért, ha előtte minden évben átutal nekem 1 millió eurót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!