Három ország gólkirálya, aki Dárdaitól és Csercseszovtól is sokat tanult – portré a visszavonuló Nikolics Nemanjáról

2023. június 13. 09:47

A válogatott támadó vasárnap jelentette be visszavonulását. A fehérvári gólrekorder nem mindennapi pályafutása előtt a Mandiner egy összeállítással tiszteleg.

2023. június 13. 09:47
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

1. Nikolics Nemanja labdarúgó-pályafutása szülővárosában, Zentán, a helyi kisváros akadémiáján kezdődött. A kis Niko kilencévesen kezdte karrierjét, és mindössze 19 évesen igazolt hazánkba. Első magyarországi együttese az ekkor a másodosztályban szereplő Barcsi SC volt, a baranyai együttesben 13 mérkőzésen 3 gólt szerzett. Innen a szintén NB II-es Kaposvölgyéhez igazolt, ahol 14 bajnokin tizenegyszer volt eredményes. Erre a teljesítményre már felfigyeltek Somogy megye akkori első számú klubja, a Kaposvári Rákóczi vezetői is, akik szerződtették a támadót.

2. Nikolics Nemanja sohasem tagadta: idősebb Dárdai Pál (a korábbi szövetségi kapitány édesapja, a hetvenes-nyolcvanas évek pécsi futballjának meghatározó alakja, akinek emlékét a Baranyai megyei vármegyeszékhelyen ma már egy utánpótlás-akadémia is őrzi – a szerk) rendkívül fontos láncszem a pályafutásában, hiszen a PMFC legendája volt 2006-ban a Barcs szakvezetője, aki rengeteg hasznos tanáccsal látta el az akkor ifjú Nikót.

Pali bácsi igazi úriember volt, aki mindenben segített, támogatott” – nyilatkozta egyszer Nikolics. 

3. Sorsszerű:

a Rákóczi 1-0-ra győzött, és ki nem találják: a győztes gólt főhősünk szerezte.

4. Talán ez is közrejátszott abban, hogy 2010 februárjában a székesfehérvári klub szerződtette. A 23 éves labdarúgó akkor a keret hatodik számú csatára volt, innen küzdötte fel magát a klub valaha volt legeredményesebb, válogatott támadójává. A Fehérváron töltött hat plusz három szezonban 224 bajnokin 117-szer volt eredményes, és ezzel átadta a múltnak a klub másik legendás gólvágója, Szabó József rekordját. Ez idő alatt két bajnoki címet szerzett a Vidivel (2011, 2015), valamint a Szuperkupát (2011) és a Ligakupát (2011) is elhódították.     

5. A gólerős csatár még egy szakvezetőnek köszönhet rendkívül sokat: a spanyol Joao Carrillo (akivel a 2014/15-ös szezonban a Videoton – immár Nikolics Nemanjával a soraiban – bajnoki címet ünnepelhetett), aki „akkor is tudott öt-hat hibát említeni, amikor úgy éreztem, nagyon jól játszottam. Ilyenkor nagyon ideges lettem, de ma már tudom: a kritikái nem csak a játékomon, a mentalitásomon is rengeteget fejlesztettek!”

Nikolics sosem játszott fejetlenül a magyar válogatottban Fotó: MTI/EPA/AP Pavel Golovkin
Nikolics sosem játszott fejetlenül a magyar válogatottban Fotó: MTI/EPA/AP Pavel Golovkin

6. 2011 januárjában teljesült Nikolics Nemanja nagy álma: magyar állampolgár lett! Ennek kapcsán a következőket mondta el: „Örülök, hogy hivatalosan magyarnak is vallhatom magam. Mindkét nemzetiségem fontos számomra, hiszen szerb és magyar rokonaim egyaránt vannak. Nagy álmom, hogy meghívót kapjak a magyar válogatottba, ezért még keményebben dolgozom majd!” A címeres mezben történt bemutatkozásra nem teljesen ideális körülmények között került sor: 2013 októberében, az emlékezetes, Hollandia – Magyarország vb-selejtező 79. percében állt be.

Nikolics összesen 43-szor szerepelt a nemzeti csapatban, részt vett a 2016-os, majd a 2020-as Eb-n is, és összesen nyolcszor volt eredményes.   

 7. Nikolics a Legia Warszawához 2015 júniusában szerződött, és a lengyel élklubbal mindent megnyert: a bajnoki cím mellett a kupagyőzelmet is begyűjtötték, Nikó lett a bajnokság legjobb játékosa, beválogatták az All Star csapatba is. Ez nem is volt véletlen, hiszen 56 bajnokin 40-szer volt eredményes (kétszeres bajnoknak vallhatja magát), és azt se feledjük: a csapat szakvezetője bizonyos Sztanyiszlav Csercseszov volt.

A gólzsák egy interjúban így nyilatkozott korábbi mesteréről:

Rutinos edző és amellett, hogy érti a szakmát, kiváló pszichológus is, jól méri fel, kinek mire van szüksége”.

8. Varsó után Chicago következett: 2016 decemberében Nikolics a Fire együtteséhez szerződött, a csapat 3 millió eurót fizetett érte. Főhősünk az MLS-ben sem adta alább, már az első szezonban gólkirályi címet szerzett (24 találattal), ráadásul történelmet is írt, hiszen korábban egyetlen Chicago-játékos sem szerzett 20 gólnál többet az MLS-ben. A támadó összesen három évet töltött Chicagóban, és 104 tétmérkőzésen 56-szor volt eredményes – majd 2020 februárjában tért vissza újra a MOL Fehérvárhoz. 

Csak a szokásos: Nikolics-gólöröm fehérvári mezben Fotó: MTI/Beliczay László
Csak a szokásos: Nikolics-gólöröm fehérvári mezben Fotó: MTI/Beliczay László

9. Nikolics 2022 nyarán távozott végleg a MOL Fehérvártól. a klub pedig visszavonultatta legeredményesebb játékosa 17-es mezét. Az elmúlt időszakban fél évet Törökországban (Pendikspor), fél évet Cipruson (AEK Larnaca) töltött. Visszavonulása kapcsán nem is titkolta: többek között azért is döntött így, mert a legfontosabb számára a családja, nagyon hiányoztak neki a szerettei.  

10. Nikolics Nemanja 2012-ben vette feleségül szerelmét, Nórát, a párnak három gyermeke született: Tijana 2011 novemberében, Marko 2014 áprilisában, míg Mia az MLS-ben töltött légiós évek alatt, 2019 márciusában, Chicagóban látta meg a napvilágot.

Nyitókép: molfehervarfc.hu 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wattafak
2023. június 13. 14:16
"legerresdmnéyesbb jáklákosa 17-es mezét" valaki nézzen rá az újságíróra, lehet, hogy elájult, de az is lehet, hogy egy macska járt épp arra.
kortárs
2023. június 13. 11:26
Nikolicsnak sokkal több válogatottság járt volna, klasszis volt!
DrPepper
2023. június 13. 11:07
Gólérzékeny játékos volt, a maga korlátaival, amire előbb-utóbb mindenhol rájöttek. Jól menedzselte magát, szerintem kimaxolta a karrierjét.
hátakkor
2023. június 13. 10:40
A focit gólra játszák..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!