Gyulay Zsolt a Mandinernek: Amíg én leszek a MOB elnöke, a budapesti olimpiarendezés mindig célunk lesz

2023. január 18. 20:43

Megkérdeztük a legilletékesebbet, a MOB elnökét, Gyulay Zsoltot a minap szóba került 2036-os pályázat ügyéről, aki azt mondta: amíg ő irányítja a MOB-ot, egy budapesti olimpia mindig cél marad. Gyulay, aki most jött haza Párizsból, az olimpiai előkészületeket figyelve azt mondja, mi, magyarok se legyünk kishitűek!

2023. január 18. 20:43
null
Csisztu Zsuzsa

Gyulay Zsolt a MOB elnöke mindig célként tekint egy budapesti olimpiára

A Mandiner részletesen beszámolt Fürjes Balázs minapi, a tekintélyes olimpiai portálnak adott nyilatkozatáról, amelyben azt mondta, Budapest a 2036-os olimpiarendezésre jobban készen állhat, mint valaha, de kizárólag a főváros és a MOB közösen dönthet a pályázat kérdésében. Egyetértett Szijjártó Péter is azzal, hogy Budapest remek házigazdája lehetne egy nyári olimpiának, de egyelőre nincs napirenden az olimpiai pályázat - válaszolta az ATV kérdésére. 

 

A Mandinernek eszébe jutott megkérdezni a legilletékesebbet, a MOB elnökét, Gyulay Zsoltot a felvetődött pályázat ügyéről. 

„2025 előtt nem döntenek valószínűleg a 2036-os olimpia helyszínéről, úgyhogy még valóban nincs napirenden a pályázat kérdése -

kezdett bele Gyulay Zsolt MOB elnök annak részletezésébe, mit gondol egy jövőbeni pályázatról. „Úgy tűnik most, hogy arról a helyszínről már nem a Thomas Bach vezette testület fog dönteni, habár sosem lehet tudni" - nyilatkozta a Mandinernek az elnök.

Mert az bizony azért érdekes, hogy politikai szereplő – mint például Fekete-Győr András is – hirtelen megszólítva érezték magukat, hogy jól ismert és szokásos nemleges hozzáállásukkal tüntetőleg újra egy nem-et tegyenek ki az ablakba, ha szóba kerül egy jövőbeni budapesti olimpia. 

Az olimpiarendezés társadalmi elfogadottsága az egyik feladatunk

Gyulay egészen másban látja legfőbb tennivalókat, hiszen sportesemény-rendezésben úgy véli, hazánk világszínvonalra és precíz, megbízható és szívvel teli munkára képes.

A társadalmi elfogadottság – itt érzem, hogy vannak feladataink, az olimpia civilemberekre gyakorlat pozitív hatásait kell jól elmagyaráznunk és megértetnünk azokkal, akik sosem láttak olimpiát közelről 

- folytatta a kétszeres olimpiai bajnok kajakos sportvezető.

Nekem egyáltalán nincs bajom azzal, ha beszélünk és érvelünk egy olimpia kapcsán az ügy mellett, vagy ha meghallgatjuk az aggodalmakat, kifogásokat, mert

ez az egyetlen módja, hogy ne egy ijesztő szókapcsolat legyen bármelyik város életében az olimpia és a rendezés két fogalma egymás mellett. 

A Forma-1-es magyar futam megrendezéséről – érdekes – már nem folyik vita

„Gondoljunk csak bele, a Forma-1-es magyar nagydíj társadalmi elfogadottságát, turisztikai, gazdasági hasznát, országimázs-építő voltát már senki nem kérdőjelezi meg sem politikai sem civil körökben" – mondja Gyulay Zsolt, aki a Hungaroing Zrt. elnök-vezérigazgatója is egyben. „Ugyanez a feladatunk az olimpia kapcsán, és a társadalmi párbeszéd elkerülhetetlen, mint ahogy az is, az emberek lássák értsék mekkora potenciál rejlik egy olimpai megrendezésében.

A képen: Mag  2024-es olimpiai pályázat látványterve. Gyulay szerint Budapestnek nem kell kishitűnek lennie az adottságait és a magyarok versenyszervezési képességeit tekintve. MTI Fotó
A képen: Mag 2024-es olimpiai pályázat látványterve. Gyulay szerint Budapestnek nem kell kishitűnek lennie az adottságait és a magyarok versenyszervezési képességeit tekintve. MTI Fotó

Amikor titokban kérdező biztosok érkeznek egy városba, hogy lakmuszpapír-szerűen személyesen győződjenek meg arról mennyire akarják az ott élők valóban az olimpiát, azt csak pozitív fogadtatás esetén meri odaítélni a NOB, ezt bizton állíthatom" - mondja az elnök.

Azt talán mondanom sem kell, hogy olimpiai bajnokként és a MOB elnökeként kötelességemnek érzem, hogy mindig célként tekintsek egy budapesti olimpia megrendezésére. 

 

A MOB minapi becslése szerint egyébként 114 és 219 között lehet majd a jövő évi párizsi olimpiára utazó magyar csapat létszáma, amit a MOB elnök elmondása szerint a szövetségekkel történt egyeztetések eredményeként határoztak meg.

A képen: Az olimpiai szurkolói övezet látogatói a párizsi Eiffel-torony előtti Trocadero téren. A képen: MTI/EPA/Ian Langsdon
A képen: Az olimpiai szurkolói övezet látogatói a párizsi Eiffel-torony előtti Trocadero téren. A képen: MTI/EPA/Ian Langsdon

„Szoros  kapcsolatban vagyunk a 2024-es párizsi szervezőbizottsággal is, a jövő nyári előkészületek miatt sokat utazunk Párizsba és látjuk a munkafolyamatokat, látjuk a város adottságait. Épp a hétvégén is kint jártam a vívóvilágkupán és meg kell mondanom

látványos olimpiára készülnek a franciák, de nekünk Budapest adottságait és a magyarok versenyszervezési tapasztalatait ismerve egyáltalán nem kell kishitűnek lennünk.

Miért ne térhetne majd vissza 2028 Los Angeles és 2032 Brisbane után újra Európába, ráadásul egy olyan régióba az olimpia, ahol sosem járt még előtte" - mondta Gyulay Zsolt.

A nyitóképen: Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke beszédet mond a szervezet budapesti közgyűlésén 2022. május 28-án.MTI/Kovács Tamás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2023. január 30. 01:05
Olimpia=biztoscsőd
Pierre
2023. január 30. 01:05
gyulai. Nincs a magyar polgaroknak arra penze, hogy ezermilliardokert sportcirkuszt rendezzetek, es arra plane nincs, hogy a koltsegek 60-70%-at ellopjatok.
brekker
2023. január 30. 01:02
Hülye lenne, ha nem ezt mondaná. Ebből él.
velorexia
2023. január 30. 01:02
Igen , ahogy kezdted, az vonatkozik rád és Gyulaival egyetemben! Kis szétlopott országunk, ahol a pedagógusokra és az egészségügyben dolgozókra nem jut pénz olimpiát rendezzen , miközben 2024-es női kézilabda eb-t visszamondták azok is , akiket térden állva szoptok! olvass, és hozsannázz: https://telex.hu/sport/2023/01/12/noi-kezilabda-eb-lemondas-hatter
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!