Csupa jó érzéssel zárta a magyar válogatott a csodálatos évét: Magyarország - Görögország 2-1

2022. november 20. 19:44

Elbúcsúzott a válogatottól Dzsudzsák Balázs, százkilencedik meccsét játszva, amivel egyedüli rekorderré lép elő. A Nemzetek Ligája sikerek miatt évtizedekig emlékezetes évét győzelemmel zárta a magyar válogatott, köszönhetően egy pazar Szoboszlai-Styles-Sallai összjátéknak és a visszatérő Kalmár Zsolt utolsó perces szabadrúgásbombájának.

2022. november 20. 19:44
null
Balázs Boldizsár

Utolsó találkozóján lépett pályára Dzsudzsák Balázs. Száznál is többször viselhette a címeres mezt; ötvennél is többször a kapitányi karszalagot. A magyar labdarúgás nagyon mélyről felzárkozni kezdő elmúlt másfél évtizedének legjelentősebb játékosa a saját legfontosabb pillanatként a Romániának rúgott szabadrúgásgólját emelte ki a meccs előtti interjúiban.

Azt a találatot, amely a frissen érkező Dárdai Pállal együtt elhitette a magyar labdarúgókkal és a magyar labdarúgást követőkkel, hogy lehet még focink valaha. Életreszóló gólokkal, legényekkel a gáton.

Emellett a válogatott már felívelő időszakából olyan pillanatok kötődnek a nevéhez, mint a Portugália elleni dupla a 2016-os EB-n, a friss vb-ezüstérmes horvátok elleni győzelemhez hozzáadott két gólpassza a századik válogatottsága alkalmával, vagy a Puskás Arénában szerzett első magyar gól oroszlánrésze, miután csapatkapitányként vezette ki a csapatot az új nemzeti stadion avatómeccsére.

Az utolsó meccsén az ellenfél ugyanúgy Görögország lesz, mint a bemutatkozásakor volt. Közvetítésünket a találkozóról visszaolvashatja alább. 

Vége. Magyarország-Görögország: 2-1.

A magyar válogatott játszotta a jobb focit, és a mindent nagyon megérdemlő Kalmárnak köszönhetően mellékíz nélkül, szívderítően zárja a 2022-es évet

– amely alig felfogható győzelmeket hozott a Nemzetek Ligájában az angolok és a németek ellen. Jövőre jó esély mutatkozik akár egyenes ágon kijutni az Európa-bajnokságra.

A csapat most tiszeletkörére kíséri el Dzsudzsák Balázst.

90+2. perc: Újabb újonc, a kapuban Szappanos Péter. Szoboszlai helyett pedig Kalmár Zsolt érkezik, akitől egy szörnyű sérülés élete formájában vette el a hazai Európa-bajnoki szereplés lehetőségét. Most visszatér, és csodálatosan! Az utolsó támadásunk végén egy szabadrúgást rúg el a sorfal mellett a hosszúba, a kapus takarásból tehetetlen. 2-1!

88. perc: A magyar csapat az eltolódott görög védelemre viheti rá a labdát, emberfölényben, mert fellépnek a védekező játékosok közül is többen. Sajnos, épp közülük, a Luxemburg ellen hatalmas fejesgólt szerző Szalai Attila rossz döntést hoz, ellövi ahelyett, hogy kipasszolnánk őket. Fölé.

79. perc: Dárdai a középpályáról pazar passzutat talál a tizenhatos vonalán álló Szoboszlainak. De feleslegesen emeli meg, a tizedmásodperc, amennyibe ez pluszban kerül, időt ad a védőnek a szabályosság határán ingadozó szerelésre.

Az ellentámadásból a görögök Callum Styles elkésett belépője miatt nemigen vitatható tizenegyest kapnak, amit magabiztosan értékesít a csapatkapitány Bakasetas, aki idén játszott már a Fradi ellen a Trabzonspor színeiben. 1-1.

73. perc: Ádám Martin vezeti a labdát egy tíz métert, húsz méterről életerőset durrant bele, de a kapus leér a rövid sarokra.

71. perc: Újonc a pályán: Sallai Roland helyén Dárdai Pál. A pillanat a Fehérvár nyári, Köln elleni csodapárharca óta érik, melynek a legtüzesebb és legjobb játékosa volt.

62. perc: Willi Orbán felszabadításnak álcázva 50 méteres erős, ívelt passzt ad lábhoz Callum Stylesnak, aki tíz centin leveszi. Nem csak Szoboszlai és Sallai a kifogástalanul képzett játékosaink. A legtöbbször azért ma is ők – ott ketten elöl – juttatják ezt kifejezésre.

52. perc: A második félidő előre eltervezett, mezszáma szerinti hetedik percében Dzsudzsák Balázs lesétál a pályáról. Átadja a csapatkapitányi karszalagot a következő másfél évtized várhatóan legfontosabb magyar focistájának, Szoboszlai Dominiknak. Helyén Ádám Martin a csere. Kerkez Milos helyett pedig Nagy Zsolt érkezik. 

Félidő. Szédítő iram (tét híján, hidegben) nincs, de ezzel együtt is jól játszik a magyar válogatott, és mintha tudatosan szabályozott folyamatos fölényre lenne képes egy a Nemzetek Ligája B divíziójába frissen feljutott csapat ellen. Elég megnyugtató, tudván, hogy a 2024-es EB selejtezőcsoportban ilyen szintű ellenfelekre kell készülnünk. És ezen a szinten olyan magasabbrendű taktikai variációkkal is tudunk élni, mint Sallai hamis kilencesként játszatása. Amiből tulajdonképpen a gól született.

39. perc: Szoboszlai 70 méteres passzt ad a jobb szélre. Szép váltás után Dzsudzsák ad középre élesen, Sallai kiváló technikával perdít a rövid felé. Paszhalakisz véd.

28. perc: Dzsudzsák Balázs, akinek természetesen megvan a vállalkozókedve, második lövése már eljut a kapuig. Kellemetlenül pattan, de középerős csak, és kissé megy a szélre, a görög kapus magabiztosan hárít. 

15. perc: GÓL! 1-0-ra vezet Magyarország! Callum Styles sarokkal passzol Sallainak, aki rögtön ki is ugratja őt, majd a tizenhatoson belül elszakad védőjétől. Styles tökéletesen passzol újfent vissza; Sallai befejezése higgadt a hosszúba. Styles-Szoboszlai háromszögelés kis területen, aztán három passzal kifektett védelem; egy gyönyörű akció. A világbajnokságon már volt és lesznek még meccsek, melyeken nem lesz ennyi foci, mint ebben az egy percben. (Nota bene: Európából a legnehezebb kijutni világbajnokságra.)

A kezdőcsapatok:
Magyarország: Dibusz – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles, Nagy Á., Dzsudzsák, Kerkez – Sallai, Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Görögország: Paszhalakisz – Rota, Hacidiakosz, Recosz, Jannulisz – Bakaszetasz, Kurbelisz, Buhalakisz – Maszurasz, Jannidisz, Mantalosz. Szövetségi kapitány: Gustavo Poyet

A Puskás Aréna közel telt házas, ötvenpárezer néző van kint. Dacára a cudar hidegnek – a játékoskísérő fiúk meg kellett hogy kapják a játékosok melegítő felsőit, a görögök kapusa egyenesen dörzsölgette az előtte álló srác vállát, meg ne fagyjon.

Nyitókép: Dzsudzsák Balázs bead. Fotó: Trenka Attila / Mandiner

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Madasa Hatter
2022. december 08. 21:49
Karácsonyban semmilyen gerinc nincs, és ostoba is mint egy fasz, vagy mint te. A karácsonyi díszvilágítás hozta a turistákat te isten barma, fölfogod hogy egy évtized alatt fölépített és sok milliárd forintot hozó produktumot készül tönkre tenni éppen te büdös gyökér?????? Hát persze hogy nem, hogy szakadt volna anyádba a buta tetves fejed.
Wallasz
2022. december 08. 21:48
A karácsonyban legalább volt annyi gerinc. Hogy felválalta hogy nem kell a képmutató keresztény karácsonyi diszkivilágitás budapestnek. Az ukránok meg a klima kicsit fontosabbak most a nagyzolásnál. Ezt persze csak az erős jellemek merik felvállalni mert a kispolgároknak fontosabb a sok puttókerámia a vásárba.
Wallasz
2022. december 08. 21:48
Köszönjük Viktor! Köszönjük Kakadu! Köszönjük Mahalcsku Bazsu! Köszönjük ezt a rengeteg kurva drága stadiont az oktatás fejlesztése helyett! Köszönik néktek a talpnyaló idióta Fidesznyik birkák!
brekker
2022. november 25. 18:06
Szoboszlai nélkül jobbak vagyunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!