Magyarokkal kezdődik az Ausztrál Open!

2022. január 16. 21:31

Két magyar teniszező is pályára lép az év első nagy tenisztornájának első napján. Fucsovics Márton és Udvardy Panna magyar idő szerint hétfő éjjel illetve hajnalban kezdi meg főtáblás szereplését Melbourne-ben, az Ausztrál Openen.

2022. január 16. 21:31
null
Balázs Boldizsár

A magyar tenisz tavalyi évzárása parádésra sikerült. Elsősorban Piros Zsombornak köszönhetően libabőrös pillanatokat élhettünk át a Davis-kupa nagydöntőjében, míg a nőknél Bondár Anna és Udvardy Panna is bejött a világranglista legjobb száz helyezettje közé, ezzel automatikus helyet biztosítottak maguknak az idény és az ő pályafutásuk első Grand Slam főtáblájára, az Ausztrál Openre.

A férfiaknál az elsőszámú teniszezőnk, Fucsovics Márton lesz ott a 128-as mezőnyben alanyi jogon. A mai napon véglegessé vált, hogy Novak Djokovic pedig nem; a címvédő és kilencszeres, rekordbajnok szerbet kitoloncolták az országból egy elsősorban politika-vezérelt, ellentmondásos és hosszú ügymenet végén.

A hivatalos játékrend Fucsovics Mártont magyar idő szerint hétfő hajnali 1-kor, Udvardy Pannát pedig hétfő reggel 5-kor szólítja pályára.

Bondár Anna majd kedden játszik, előreláthatólag inkább a reggeli, mint a hajnali órákban.

Hármuk sorsolása közül egyértelműen Fucsovicsé a legkedvezőbb, de még ez is komoly menet lesz. Egy korábbi mesterverseny-döntős szerbbel, Dusan Lajoviccsal találkozik, akit csupán öt hellyel előz meg a világranglistán. Ők ketten tavaly kétszer is találkoztak, a melbourne-ihez hasonló körülmények között: keménypályán, fülledt, meleg éghajlaton, Dohában és Dubajban. Mindkétszer Fucsovics nyert, de fontos hozzávenni, hogy az a két találkozó a magyar teniszező élete egyik legerősebb hónapjába esett, az élete legnagyobb sikereit hozó tavalyi idény második fele már közel sem sikerült olyan jól, mint az első.

Az ausztrál évkezdet hagyományosan nagyon jól szokott menni Fucsovicsnak,

eddig minden első körös meccsét megnyerte

ezen a Grand Slam tornán.

Udvardy Panna egy igazi világsztárral, a kétszeres Ausztrál Open-bajnok fehérorosz Viktoria Azarenkával játszik majd. Első Grand Slam-főtábláján egy életreszóló élmény lesz neki ez a meccs, ahová egyébként nem érkezik rossz formában: párosban döntőt játszott az egyik ausztrál felvezető-versenyen. Panna szereti az ausztrál időjárást, mivel az hasonlít a floridaira, ahol készül, de előnyt ez nem jelent majd a szintén Floridában letelepülő Azarenkával szemben, aki 9 évvel az itteni címvédése után ismét akár Grand Slamet nyerhet – jó ajánlólevél ehhez, hogy tavaly év végén az egész szezon legjobb meccsének résztvevője volt egy nagy torna döntőjében. A szezon legjobb meccse címet talán nem túlzás a férfiakkal egybevetve is fenntartani.

Kedden Bondár Anna egy kisebb névvel, a „csupán” Roland Garros-döntős, vegyes párosban olimpiai bajnok Anasztaszija Szergejevna Pavljucsenkovával találkozik majd. Aki azonban, minthogy mindkét említett eredménye tavalyról való, közelebb áll élete legjobb formájához. Bondár a felvezető versenyén a selejtezőből negyeddöntőig jutott, így van négy meccs a kezében idénről, míg az orosz ellenfelének egy sem, ha más nem is, ennyi azért szólhat őmellette.

Bondár és Udvardy tavaly év végén salakon verekedték be magukat a legjobb 100 közé a világranglistán, amely borítás rendesen jóval jobban megy a magyar teniszezőknek, mint a keménypálya. Fucsovics korábbi kiugrói sikerei Melbourne-ben viszont jelzik: ez inkább szabályszerűség, semmint törvény.

Törvény, mint Djokovic esete is megmutatta, nem is nagyon létezik a teniszben.

Nyitókép: Fucsovics Márton, miután legyőzte a háromszoros Grand Slam-bajnok svájci zsenit, Stan Wawrinkát a tavalyi Ausztrál Openen. Fotó: William West / AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csombor
2022. január 19. 01:05
Fucsovicsnak fuccs. Honosítsuk Djokovicot!
Mirákulóziai Mikmuk
2022. január 19. 01:02
GYalázat az, ami Ausztráliában zajlik. Milyen sport már az, ahol kitiltják a legjobbat.... A kovid diktatúra ide vezetett....
kissisti
2022. január 17. 12:55
Marci! Nagyon örültél a nagy ellefél kizárásának, azt hitted -naívul- , hogy eljött a te időd! Djokó azért egészen más színvonal, ne ábrándozz, soha nem érsz fel hozzá...
Búvár Kund
2022. január 17. 12:46
Két "lányunknak" is nagyon nehéz a sorsolása, így első főtáblás szerepléshez meg pláne. Mindenesetre hajrá! Marci ezzel a vereséggel igencsak kicsúszik az 50-ből a világranglistán hisz sok pontot kellett volna megvédenie, mert tavaly jól szerepelt itt. Nyári sérülése óta nem jött vissza a formája.Pedig fekszik neki ez a borítás. Sajnálom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!