Két magyar vereséggel indult az Ausztrál Open – de nem vészesek

2022. január 17. 12:46

Udvardy Panna világsztár ellen nyert gémeket az egyik szettben és brékkel vezetett a másikban, Fucsovics Márton döntő játszmáig jutott kaszttársa ellen, ám végül mindketten búcsúztak az év első Grand Slam tornájának nyitónapján.

2022. január 17. 12:46
null
Balázs Boldizsár

Piros Zsombor révén ragyogó eredményekre emlékezhetünk arról, amikor legutóbb magyar teniszezők a világ legfényesebb színpadain játszottak. De ahhoz az élményhez jelentősen hozzátett a tudat, hogy messze túlmutatott a realitáson szinte minden labdamenet, de legalábbis megnyert szett.

Ma – újra a világ egyik kiemelt jelentőségű teniszversenyén – az Ausztrál Open nyitónapján a várható meccsgyőzelmek

ezúttal lefelé kerekedtek.

Fucsovics Márton egy fifty-fiftynél halványan talán derűsebb esélye mellett a Grand Slamen bemutatkozó Udvardy Pannának csak a „labda kerek”-nyi kilátása volt a győzelemre a korábbi kétszeres bajnok fehérorosz Viktoria Azarenka ellen. Kettejük összesen 70% százaléknyi győzelmi esélyéből végül nulla jött be. Van ilyen, sokat nem kell belelátni. Főleg, hogy a meccsek alakulása egyikük esetében sem volt sem kínzóan szoros, sem kellemetlenül sima.

A világranglista-35. Fucsovics Márton egy vele szinte teljesen megegyező kaliberű szerbbel, a 39. Dusan Lajoviccsal találkozott. Mindketten egy tornát nyertek korábban, 250-es szinten; Marcinak emellett van egy vesztes döntője eggyel feljebbről, az 500-as szintről, míg Lajovicnak kettővel feljebbről, 1000-es tornáról. Azonban Marci tavalyi vereségét a rotterdami döntőben egy erősebb játékostól szenvedte el, mint Lajovic három éve a karriercsúcsán az övét, melyek így időtávlattal együtt nagyjából ugyanannyit érnek. A magyar teniszező egy szűk éve, élete formájában kétszer is megverte Lajovicot egy hónapon belül, de lassan fél éve nincs közel ahhoz a formájához.

Marci a három és fél órára nyúló talákozón a tizedik percben vezetett utoljára, tízzel kevesebb gémet nyert, mint ellenfele. Azaz azzal együtt sem hagyott benne győzelmet a mai meccsben, hogy nagy küzedelemben legalább a döntő szettet ki tudta harcolni. Amelyre viszont elfogyott, 3-6, 6-4, 1-6, 7(8)-6, 1-6 lett a vége.

Udvardy Panna ellenfele egy de facto világsztár, a korábban egymás után két Ausztrál Opent nyerő Viktoria Azarena volt élete első Grand Slam-meccsén. Panna nem izgulta el az első játékot, hozta az adogatását, amit az első szettben még kétszer meg tudott ismételni, szorosan vesztette csak el azt. A második legelején még le is brékelte Azarankát, aki azonban több gémet onnantól nem engedélyzett neki, 3-6, 1-6-tal lépett túl Udvardy Pannán.

Az első játéknapon továbbjutott – sokan mások mellett – Nadal, Osaka, Barty és Zverev. A legfontosabb búcsúzó az amerikai szupertini, Coco Gauff volt, akit egy bátor, mégis őrjítően racionális kínai, Qiang Wang küldött haza. 

Az egyetlen versenyben maradt magyar, Bondár Anna hajnali három után valamivel lép majd pályára holnap, magyar idő szerint. A Roland Garros tavalyi döntőse, a Tokióban vegyes páros olimpiai bajnok Anasztaszija Szergejevna Pavljucsenkova elleni esélye valahol félúton áll Fucsovics és Udvardy mai esélyei között.

A holnapi nap slágermeccse két gazellaléptű US Open-bajnoknő, Sloane Stephens és Emma Raducanu találkozója lesz, magyar idő szerint 11 órától az Eurosport 2-n.

Nyitókép: Udvardy Panna élete első Grand Slam főtáblás meccsén, az Ausztrál Openen 2022. január 17-én. Fotó: MTI/EPA/Jason O'Brien

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Az ajtónak támaszkodni tilos
2022. január 18. 14:40
Gyengék, nagyon gyengék világviszonylatban a magyarok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!