Elfelejtette a művészmeccs végén a görög teniszsztár, hogy győzött – Ausztrál Open hatodik nap

2022. január 22. 16:49

Kialakult a legjobb tizenhat mezőnye az év első Grand Slam tornáján, az Ausztrál Openen, mely a mai napon leginkább finom megoldásokat hozott.

2022. január 22. 16:49
null
Balázs Boldizsár

Az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság tegnapi napja elég zajosra sikerült. A női és a férfi mezőny egyik-egyik fele tíz órán keresztül végeérhetetlen eltökéltséggel, tökéletes találati pontokon megütve gyorsította a labdákat, aminél szebb koncert kevés akad a fagyos január ellen.

A női és a férfi mezőny másik fele a mai napon kizárólag a primérebb érzékszervet, a szemet igyekezett kényeztetni, finom és váratlan megoldásaival. Ennek az irányzatnak posztermeccse volt a görög Stefanos Tsitsipas és a francia Benoit Paire közötti parti. Vagy találkozó, mérkőzés – de semmiképp sem csata. Mert ugyan a világ legfinomabb kezű játékosa, Paire két év eleltével újból érdeklődik a meccsek iránt, és nem csak az első forduló pénzdíjai miatt utazik versenyről versenyre, ahogy a zárt kapus időszakban tette, de egy teniszmeccs neki soha nem a győzelemért kaparásról szólt, hanem a minél észbontóbb megoldások prezentálásért játszik. A nap labdamenetébe is jutott egy teljesen felesleges lábközötti ütés például.

A hipszter Paire akkora művész, hogy saját manifesztója is van, miszerint csak a poénok gyönyörűségéért és a tenisz körüli groupie-lányok bájáért szabad vagy érdemes játszani. De a mai ellenfele, a görög Roland Garros-döntős Stefanos Tsitsipas sem egy tucategyéniség, leginkább az elvarázsolt jellemzi a viselkedését. Pályán kívül még inkább, mint a pályán. Ma a kettő határán, a meccslabda után ütközött ki a valóságtól tartott tisztes, filozófikus távolsága: tudta ugyan, hogy fontos pontot nyert meg, de az elkerülte a figyelmét, hogy az az utolsó volt a meccsen. A nézők gyorsan szóltak neki.

A tegnapi, Vörös térre illő ütőerő-parádé után a női mezőnyben is inkább a finomságok vitték ma a műsort. A legszebb ütés talán a francia Alizé Cornet-é, aki már szinte mattot kapva fordította meg a labdamenet sorsát.

A nap legnagyobb eseménye, hogy Marin Cilic búcsúztatta az ötödik kiemelt, keménypályán talán még feljebbre taksálható Andrej Rubljovot. Cilic ezen győzelme csak még fölsőbb polcra helyezi az őt a Davis-kupán legyőző Piros Zsombor teljesítményét. 

Nyitókép: Stefanos Tsitsipas a Benoit Paire elleni harmadik fordulós meccsén, a 2022-es Ausztrál Openen. Fotó: Recep Sakar / Anadolu Agency via AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2022. január 23. 12:18
Jól megírt összefoglaló. Élvezet olvasni.
Haramia
2022. január 22. 22:10
Megnyugtató. Nem csak Biden felejt. Hiába, ezt is csak a nagy és híres emberek engedhetik meg maguknak. :)
Kardinális
2022. január 22. 20:54
Előfordul ez a legnagyobbakkal is: https://www.youtube.com/watch?v=njvK_EII2GI
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!