A francia biciklisekre nem vonatkozik a piros

2012. február 09. 18:26

Tizenöt kelet-párizsi kereszteződésben a kerékpárosok egyenesen, illetve jobbra fordulva áthajthatnak a piroson, ha ezzel nem zavarják az autósok és a gyalogosok közlekedését. Ha beválik az új rendszer, további kereszteződésekre terjeszthetik ki.

2012. február 09. 18:26

Az új szabályozást azzal indokolták a döntéshozók, hogy biztonságosabbá teheti a közlekedést. Úgy látják, az veszélyesebb helyzetet szülhet, ha túl sok kerékpáros gyűlik össze a pirosnál, majd indul egyszerre, amikor zöldre vált a lámpa. Szerintük a tapasztalatok alapján nem vezet veszélyes helyzetekhez, ha a kerékpárosokra bízzák a veszély felmérését, ráadásul ez lerövidíti a biciklisek menetidejét. Vannak ellenzői is az intézkedésnek, Laurence Douvin párizsi tanácstag szerint az növelheti a közlekedésben rejlő veszélyeket.

Párizson kívül Nantes-ban, Bordeaux-ban és Strasbourgban is tesztelik a módszert, eddig mindenütt probléma nélkül. Belgiumban, Németországban és a skandináv országokban már sikerrel alkalmazzák az újfajta közlekedési szabályt. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!