Egyetlen ábrán a világ összes műholdja

2023. szeptember 27. 23:27

A SpaceX megingathatatlan az első helyen a 3395 Starlinkkel.

2023. szeptember 27. 23:27
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Makronóm Intézet elemzőjének az írása.

Az ukrajnai háború mutatta meg csak igazán a műholdak hatalmát: Elon Musk égi birodalma nélkül az ukrán ellenállás mindössze pár hétig tudott volna kitartani, a Starlink segítségével azonban a mai napig hatékonyan tudja működtetni a hadműveleti kommunikációt. Már amikor a főnök is úgy akarja.  

 Tavaly 150 új eszközt bocsátottak fel, ez a szám az elkövetkezendő évtizedekben durván megsokszorozódik. Lássuk, kik a nagyágyúk az űrtechnológia eme szegmensében! A Visual Capitalist ábráján minden fehér pöttyöt tízzel kell beszorozni, a kerekítés így hozzávetőleges, de alapjaiban kiválóan tükrözi a világűrben lebegő erőviszonyokat. 

 Musk csodát művelt a Starlinkkel. Egyfelől a SpaceX eszközei teszik ki a globális műholdflotta nagyjából felét (3395 műholddal), másfelől több ország is a milliárdos űrbe juttató technológiáját bérli a visszatérni képes egységek gazdaságossága miatt. A SpaceX az idén már 62 küldetésnél jár, a Starlink műholdak pedig valóban olyan helyekre is el tudják juttatni az internetet, ahol a földi kiépítés szóba sem jöhet. 

 A második helyen némi meglepetésre a brit OneWeb Satellites áll, amely 502 műholdat üzemeltet (egyébként szintén a SpaceX segítségével feljuttatva azokat), legnagyobb megrendelőként magát a brit kormányt a háta mögött tudva. 

 

Visual Capitalist 

Peking megcsinálta magának 

A kínai kormány a világ harmadik legnagyobb, egységes műholdflottájának a tulajdonosa. Peking minden tiltó és szankciós rendelkezés ellenére fejlesztette odáig a technológiáját, hogy immár 369 műholdat keringtet a saját céljai elérése érdekében – nem kell feltétlenül rögtön rosszra gondolni, a világ legprecízebb GPS-rendszerét például Kína üzemelteti, ennek pedig nemcsak a hadsereg veszi igen nagy hasznát, hanem a békés polgárok is. 

 Ehhez képest az USA kormánya kissé lemaradt: jelenleg 306 műholdat üzemeltet, ha azonban hozzávesszük, hogy a kormányzati szervek mellett számos magánvállalat is bedolgozik Washingtonnak, akkor kiderül, hogy az Egyesült Államok még mindig vezet az összesítésben.  

 Nem lehet szó nélkül elrepülni Oroszország teljesítménye mellett sem: Moszkva a maga 137 műholdjával a hatodik helyen áll, és bár ezzel a számmal a globális műholdflotta mindössze 2 százalékát birtokolja, ez a mennyiség a háborúban nagyon is kapóra jön a Kremlnek.  

Trónkövetelés 

A maradék 1528 műhold a világ összes többi országából és vállalatától származik. Figyelmeztető jel Elon Musk részére, hogy az Amazon saját projektje nem kis számokkal dobálózik, amikor a babérjaira tör: a vállalat 2029-ig 3236 műholdat készül üzembe helyezni, ennek egy részét pedig már jövőre útnak akarja indítani.  

Az előrejelzések szerint a műholdak iránti kereslet a következő évtizedben megnégyszereződik. 

https://mandiner.hu/makronom/2022/10/musk-tesla-starli

Ezt is ajánljuk a témában

A hét, amikor Elon Musk beletenyerelt a háborúba

Az olcsón műholdas internetet adó Starlink eddig kielégítette Ukrajna kommunikáció-éhségét, Musk legendás rendszere azonban egyszercsak „rendetlenkedni” kezdett. Éppen akkor, amikor a SpaceX-vezér kérdőjeleket kezdett írni a Twitterre az orosz-ukrán háborúval és Tajvannal kapcsolatban. Van az a pénz?

 

 

Fotó: 123RF 

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2023. október 02. 10:33
Mocskos bibsik. Teleszemetelik az űrt, hogy minél gyorsabban tönkretegyék az egyetlen élhető bolygót a világmindenségben.
jóember
2023. szeptember 30. 13:58
Minket kihagytak a listából pedig van egy magyar is. Kezdetnek az is valami.
Kybon
2023. szeptember 30. 09:47
Minden "mű" - ből emberi jajgatás lesz! Van egy része, ami jónak TŰNIK. A netes műholddal pl. a Namib sivatagban is megtekinthető Kelemen Annácska p@ncija (wow, csak a nevet tudtam, de rákerestem, és: TÉNYLEG...!); valamint személyesen lehet megölni orosz embereket a lövészárokban... Nincs idő sorolgatni, de mondjuk ha bekapsz műanyag kanállal joghurtot, akkor hormonbeteg lehetsz, és ha melegítesz készkaját a mikróban, akkor is...
agglomeracioskarrieristaadocsalopolgar
2023. szeptember 30. 09:22
Gondolom ez nem zavarja a zöldeket
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!