Elapadhat az Ukrajnának küldött katonai segély

2023. május 19. 08:45

A Pentagon Ukrajnának szánt pénze fogyóban, az EU hirtelen 3,5 milliárddal akarja növelni a katonai segély összegét. Állítólag öt hónapot kapnak még az ukránok.

2023. május 19. 08:45
null
Révész Béla

Tavaly decemberben 48 milliárd dolláros segélycsomagot hagyott jóvá az amerikai Kongresszus Ukrajna fegyversegélyeire és ellátására. A hírek szerint ez az összeg mára 6 milliárd dollárra apadt, ami azt jelenti, hogy a feneketlennek tűnő pénztárca akár már a nyár közepére kiürülhet. Egy új csomag megszavazása bonyodalmakba ütközhet.

A G7-es hirosimai csúcstalálkozón az érintett országok – az Egyesült Államokkal az élen – természetesen újra hosszú távú és rendületlen támogatásukról fogják biztosítani Ukrajnát (ahogyan rejtélyesen mondani szokták: „ameddig szükséges”), a helyzet azonban jelentősen más az egy évvel ezelőttihez képest. Ahogyan a Financial Timesnak egy EU-s tisztségviselő nyilatkozott:

nem lehet a végtelenségig ilyen volumenű támogatást biztosítani Kijevnek. 

A demokraták az USA-ban azzal érvelnek, hogy nem szakítható meg a támogatás folyamatossága, hiszen Ukrajna a mindent eldöntő nagy tavaszi ellentámadásra készül. Tekintve, hogy lassan a nyárba lépünk, az offenzíváról pedig egymásnak teljesen ellentmondó információk látnak napvilágot (egyesek szerint már elkezdődött, mások szerint szinte semmi nem történt), az ellentámadás eredményessége nem csak a közvéleményben, de az országok kormányaiban is egyfajta alapelvárás lett Ukrajna felé. Kijev magyarázkodása szerint azonban a Nyugat túlzott reményeket fűz a tavaszi (nyári) offenzívához, amelyhez sokkal több és sokkal komolyabb fegyverrendszerekre lenne szüksége.

Saját porta, saját seprű

A Fehér Ház újabb segélycsomagról lesz kénytelen tárgyalni, ám ezúttal nagyobb fába vágja a fejszéjét az eddigieknél. Biden fejére éppen rászakadt az adósságplafon, a helyzet megoldásához a republikánusok által uralt Kongresszus jóváhagyása is kell. Ők azonban máris kiadáscsökkentést szabtak meg feltételül, amelynek ugyan valószínűleg nem a Pentagon látja majd kárát, de Biden sok nagyívű gazdasági programját jegelheti – ez pedig semmiképpen nem veszi ki jól magát az Ukrajnának küldözgetett biankó csekkek fényében.

Kevin McCarthy képviselőházi republikánus elnök a napokban ugyan bejelentette, hogy pártja támogatja az Ukrajnának küldött segélycsomagokat, ám várhatóan így is nehéz lesz a kétpárti támogatás részleteinek kidolgozása. (McCarthy korábban élesen kritizálta a biankó csekkek rendszerét és azt, hogy az Ukrajnára fordított amerikai adódollárok sorsa tulajdonképpen ugyanolyan átláthatatlan, mint a Kijevnek küldött fegyvereké.)

Az ukrajnai háború már most a jövőre esedékes elnökválasztás egyik kiemelt kampánytémája. Míg Joe Biden Oroszország vereségét (ezzel az USA stratégiai bölcsességét) kommunikálja minden szinten, kihívója,

Donald Trump drasztikus támogatáscsökkentésről és a háború mihamarabbi lezárásáról beszél.

A volt elnök egyébként régi szokásához híven máris Európától követeli a támogatások növelését, rámutatva: az USA már megint egy olyan területen kakaskodik, ahol sokkal kevesebb keresnivalója van, mint az EU-nak, méltánytalan tehát, hogy megint az amerikai fegyverszállítmányok tartják lélegeztetőgépen Ukrajnát. A republikánus elnökjelölt szava nagyon is befolyásolhatja a Kongresszus szavazási végeredményét az újabb segélycsomagról, amelynek fontossága a Pentagon Ukrajnára fordítandó összegeinek csökkenésével egyenes arányban növekszik. 

Kapkodó EU

Érzi a helyzet súlyosságát Brüsszel is: Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője éppen most lobbizik azért, hogy az immár szinte csak Ukrajna felfegyverzésére szolgáló Európai Békekeret összegét emeljék meg 3,5 milliárd euróval. A keret eredetileg 2027-ben érte volna el az 5 milliárd eurós plafont, ám a háború alaposan felforgatott mindent. Miután az EU költségvetéséből nem lehet katonai célokat megvalósítani, ez a költségvetésen kívüli zseb lett az ukrán pénztárca, amelyből egyrészt a közös beszerzéseket finanszírozzák, másrészt az Ukrajnának fegyvereket küldő országokat kompenzálják

Ez az alap is kimerülőben van, Borrell pedig most sietve próbálja minél hamarabb feltölteni, hogy az EU újabb gigasegélyeket tudjon biztosítani Ukrajnának. A keret plafonjának legutóbbi emelésekor Magyarország befizette ugyan a rá eső összeget, de teljes joggal mutatott rá, hogy

az alapot alapvetően nem Ukrajna, hanem az EU közös biztonság- és védelempolitikájának katonai vonatkozású misszióinak, műveleteinek közös költségei miatt hozták létre.

Éppen ezért élt a konstruktív tartózkodás jogával, ami azt jelenti, hogy nem akadályozza a többi tagállamot a szállításban, befizeti az Európai Békekeretbe a ráeső százalékokat, azzal a kikötéssel, hogy azt nem az ukrán lőszerbeszerzésre, hanem a Békekeret céljainak is megfelelően a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítésére, illetve a migrációs nyomás enyhítésére használják fel.

Még bonyolultabb lett a helyzet, amióta Ukrajna érezhetően agresszív magatartást tanúsít Magyarországgal szemben. A The Washington Post által nyilvánosságra hozott, kifejezetten a kormány ellen irányuló, Zelenszkij-féle robbantási szándék, valamint az OTP felvétele a „nemzetközi háborús szponzorlistára” a magyar külügyet megfelelő válaszlépésre késztette: Szijjártó Péter szavait, amelyek szerint „nagyon nehezen megyünk bele egyáltalán tárgyalásokba is a tizenegyedik szankciós csomagról, nagyon nehezen tárgyalunk további áldozatokat kívánó gazdasági korlátozó intézkedésekről, amíg az OTP ezen a bizonyos ukrán listán rajta van”, hamarosan tettek követték. Magyarország blokkolta az Európai Békekeretből finanszírozandó segély újabb 500 millió eurós részletét, és világossá tette, hogy nem tárgyal pénzügyi-gazdasági támogatásokról addig, amíg Ukrajna vissza nem vonja jogsértő intézkedéseit.

Öt hónap

A G7-es csúcs ezúttal nem Ukrajnáról fog szólni, inkább a Kína ellen formálódó új (hidegháborús) tömb lehetséges stratégiájáról.  Ettől függetlenül Biden nyilvánvalóvá tette, hogy kiemelt ügyként kezelik a csúcson a nyugati támogatások megerősítését és határozott folytatását. 

A hivatalos és mindig optimista kommunikáció árnyékában ugyanakkor felbukkant az az információ, amely szerint

az USA gyakorlatilag öt hónapot ad Ukrajnának arra, hogy meggyőző sikereket érjen el,

vagyis ennyi időt lát még reálisnak arra, hogy Kijev megváltoztassa a háború állását. A közvélemény-kutatások szerint az Államokban csökken az ukrajnai háborúban való részvétel miatti lelkesedés, és egyre többen vélik úgy, hogy az egy feneketlen pénznyelő, miközben a belső gazdasági gondok mellett a kormánynak egyre inkább Kínával kellene foglalkoznia. Ahogyan egy brüsszeli tisztségviselő megfogalmazta: az USA szempontjából most elsődleges fontosságú, hogy az ukrajnai háborút sikerként kommunikálja, és bebizonyítsa: az utolsó centig megérte az eddigi támogatás.

Amennyiben azonban szeptember-október környékén Ukrajna még mindig nem tud világos és egyértelmű sikereket felmutatni, óriási nyomás nehezedik majd a Nyugatra, és nagy valószínűséggel országok tucatjai (köztük az USA is) csatlakoznak a magyar állásponthoz, és kényszerítik Ukrajnát (Zelenszkijjel vagy nélküle) majd tárgyalóasztalhoz. Ahogy a Financial Times fogalmazott: az alapvető üzenet az lesz Ukrajna felé, hogy

a biankó csekkek időszaka lejárt,

Kijev számára pedig a lehető legjobb megoldás az lesz, ha belemegy a tárgyalásokba. Az USA költségvetési rugalmassága sem végtelen.

Fotó: MTI/AP/LIBKOS

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stug
2023. május 19. 22:15
"Elapadhat", "állítólag", "ütközhet", stb. A remény hal meg utoljára.
Obsitos Technikus
2023. május 19. 20:51
Ideje...
K4t1nk4
2023. május 19. 20:13
A biankó győzelem vége is, nem csak a biankó csekkeké.
kitiltott
2023. május 19. 18:49
Akkor még van 5 hónapjuk zselééknek megszedni magukat aztán mehetnek a Marsra..mert az oroszok és a háborús áldozatok rokonai mindenhol meg fogják találni őket..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!