Zelenszkij megint az orosz zárolt vagyon Ukrajnába küldését követeli

2023. április 14. 16:20

Az ukrán elnök ezúttal a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank közös tanácskozásán szólított fel mindenkit az orosz zárolt pénzek elkobzására és Kijevbe küldésére.

2023. április 14. 16:20
null

Volodimir Zelenszkij az IMF és a Világbank tavaszi ülésére jelentkezett be április 12-én. Rögtön nyomatékosította, hogy Ukrajnának haladéktalanul 14 milliárd dollárra van szüksége az égetően sürgős újjáépítési munkálatokra, és azonnal ötletet is adott, honnan tudná a Nyugat ezt a pénzt előteremteni.

Az ukrán elnök ismét felszólította az országokat, hogy kobozzák el az általuk zárolt orosz vagyont, és a pénzt az ukrán újjáépítésre utalják el Kijevnek. Ez a terv már számtalanszor szóba került, de az amerikai kormánytól a svájci döntéshozókig, sőt még Brüsszelben is mindenki csak a fejét ingatja, annyira kivitelezhetetlen ötlet.

Nem fog könnyen menni, hogy Oroszország zárolt pénzéből építsék újjá Ukrajnát

Az orosz befagyasztott számlák összegének elköltése elsőre jó ötletnek hangzik. Nem biztos, hogy az.

Zelenszkij ezt természetesen nem akarja elfogadni, így most is azzal próbálta meggyőzni az ülésen részt vevő, egyszer a témában már kategorikusan nemet mondó Janet Yellen amerikai pénzügyminisztert és a pénzügyi vezetőket, hogy a vagyonelkobzásoknak elrettentő hatásuk is lenne, hiszen az Oroszországhoz hasonló agresszív államok láthatnák, mi történik külföldi vagyonukkal egy támadás esetén. (Zelenszkij valószínűleg Kínára célzott, de a nemzetközi jog szempontjából teljesen mindegy: nincs opció a zárolt vagyonok önkényes elkobzására.)

Mindenki egyért

A Világbank becslése szerint Kijevnek legalább 411 milliárd dollárra lesz szüksége a háború utáni újjáépítéshez. Ugyanakkor az ukrán kormánynak sokkal sürgetőbb problémái is vannak: a legfontosabb helyreállítási munkálatok finanszírozására idén mindössze 3,3 milliárd dollár áll rendelkezésére, a fennmaradó összeget így megint csak külföldről kell összeszednie. Az USA 2023-ra 10 milliárd dollárt, az EU pedig 18 milliárd eurót biztosít Ukrajnának, amelynek az újjáépítési összegen felül 

további 38 milliárd dollár segélyre lesz szüksége költségvetési hiányának fedezésére. 

Az IMF igazgatótanácsa egyébként – saját szabályait módosítva  – a közelmúltban írta alá azt a 15,6 milliárd dolláros négyéves segélycsomagot, amelyből 2,7 milliárd dollárt már ki is fizetett Kijevnek. 

Mennyibe kerül Ukrajna lélegeztetőgépen tartása?

Az ország gyakorlatilag csődben van, a hiteleit nem tudja fizetni, az államadóssága várhatóan a GDP 100 százaléka lesz. Ukrajna pénzügyileg és gazdaságilag vegetál, ezt az állapotot azonban nem lehet hosszabb ideig mesterségesen fenntartani.

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2023. április 15. 08:01
Puccosseggű=Hitler!
Backstab
2023. április 14. 21:32
Miert tan oda akarja adni a szegenyeknek?
Csigorin
2023. április 14. 21:27
a nacik nem valtoztak semmit, csak a zsido helyett most az orosz az untermensch ja, es ennyire nem voltak pokhendiek, ez mar az ukran sajatossag
SzabóGéza
2023. április 14. 18:27
Mivel a bábúnak, nincsen akarata, AKKOR KI KÖVETELI az Oroszok vagyonát, ki nézte ki MAGÁNAK??!!!!:) Színház!:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!