Amerikai elemzés: így fékezhetnék meg az ukránok az orosz hadsereget

2024. április 22. 15:03

Az ISW elemzőközpont szerint minden azon múlik most, hogy az amerikai (és európai) katonai szállítmányok mikor érnek ki az ukrajnai frontra.

2024. április 22. 15:03

Nyitókép: Amerikai rakétavédelmi rendszer ATACMS rakétákat lő ki egy amerikai hadgyakorlaton 2003. november 16-án  /  fotó: US ARMY / AFP

--

Már a hétvégén 

elindulhatnak a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták az ukrán frontra, 

ha a washingtoni Szenátus gyorsan jóváhagyja a Képviselőház által szombaton már elfogadott 60 milliárd dolláros katonai segítségnyújtást, és Joe Biden elnök aláírja azt – közölte a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke, Mark Warner.

A szenátor nyilatkozatában emlékeztetett: az ukrán erők a háború első szakaszában  képesek voltak megsemmisíteni „az első ütemben küldött orosz szárazföldi erők 87 százalékát”írja az Institute for the Study of War (ISW) nevű amerikai katonai elemzőközpont, hozzátéve, a Politico című lap értesülései szerint amerikai tanácsadók fognak segíteni az ukrán tisztviselőknek az Ukrajnának szállított amerikai felszerelések fenntartásában, és a kijevi amerikai nagykövetség munkatársainak is az új fegyverszállítmányok koordinálásában. 

Az ISW összefoglalója megjegyzi azt is, az ukrán elnök az NBC News-nak nyilatkozva optimistán beszélt arról, hogy az új amerikai fegyverzetszállítmányok megérkezésével 

az ukrán erők képesek lesznek stabilizálni a frontszakaszokat, 

ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán manőverek sikere nagyban függ attól, hogy a nyugati haditechnika milyen gyorsan érkezik meg az arcvonalakba.

Zelenszkij különösen a légvédelmi rendszerek és a nagy hatótávolságú rakéták átadását nevezte jelentősnek, mivel ezen a téren tapasztalható az ukrán hadsereg hátránya az oroszhoz képest.

Az ISW elemzése valószínűsíti, hogy 

az oroszok a következő hetekben intenzívebb rakéta- és dróntámadásokat fognak végrehajtani, 

hogy kihasználják a nyugati technika nélkül védekező ukrán erők hiányosságait. 

Mind ukrán, mind nyugati katonai szakértők a nyári hónapokra várják az orosz hadsereg nagyobb támadó hadműveleteit, a mostani orosz stratégiai - infrastruktúrák, energetikai célpontok elleni – bombázásokat ezen akció előkészítésének látják. 

--

 

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­A­­ ­­d­­­ö­­g­ö­­s­ ­­l­á­­­n­­y­o­­­k­ ­­­v­á­­­r­n­a­­k­­­ ­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
Cirbi
2024. április 23. 02:34
Megvan a terv, de az a fránya időjárás megint keresztülhúzza a számításokat. Mindegy mi lesz: szél, eső, meleg, hideg....
Megtalálta
2024. április 22. 18:32
Tényleg, mi van a beígért F-16-okkal? Hónapok óta egy hangot nem hallani erről.
zsírgyík
2024. április 22. 18:06
Ostobák
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!