Nemzetközi Valutaalap: 30 éve nem voltak ennyire rossz kilátások

2023. április 11. 18:45

Az IMF szerint a globális gazdaság lassulásának az egyre nagyobb széttagoltság és a geopolitikai feszültségek az elsődleges okai.

2023. április 11. 18:45
null

A Nemzetközi Valutaalap igazgatójának minapi prognózisa szerint a globális gazdaság az elkövetkezendő években csak lassú növekedést fog mutatni, a középtávú kilátások azonban az 1990-es évek eleje óta nem voltak ennyire borúsak. 

A Világbank és az IMF közös ülése előtt nyilatkozó Krisztalina Georgieva a következő öt esztendőre a világgazdaság 3 százalékos éves növekedését jósolta, vagyis nem sok minden változott a tavaly őszi előrejelzés óta

Ez a mutató jóval alatta marad az elmúlt két évtized átlagos 3,8 százalékos előrejelzéseinek.

Georgieva szerint a kilencvenes években a fellendülő globalizáció segített a növekedés ütemén, és egyben emberek százmillióit emelte ki a mélyszegénységből – az elmúlt években tapasztalható protekcionista törekvések világkereskedelmi hatásai miatt azonban a globális bővülés jelentősen veszít a lendületéből.

Mint mondta, a növekedés legfőbb akadályozó tényezője az egyre emelkedő gazdasági széttagoltság, valamint a geopolitikai feszültségek kiugróan magas mutatója. Az ukrajnai háború súlyosan befolyásolja az eredményeket, az IMF-vezér szerint fennáll a veszélye annak, hogy az elmúlt harminc évben elért pénzügyi és kereskedelmi eredmények a békével együtt eltűnnek. 

Hangsúlyozta azt is: az IMF kiáll a központi jegybankok azon törekvése mellett, hogy nem csökkentik a kamatszintet. Ahogyan fogalmazott: az infláció csökkentése a középtávú gazdasági teljesítmény alapfeltétele, annak eléréséhez pedig a jegybankoknak ragaszkodnia kell jelenlegi szigorú politikájukhoz. 

Fotó:
Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője
MTI/EPA/Nusad Szekkajil

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vamonos
2023. július 19. 20:57
Ezeknek a vészmadaraknak kristálygömbjük van, hogy előre meg tudják mondani mi lesz jövőre, meg azután, meg 5 év múlva? A jövő mindig bizonytalan, történhetnek jó dolgok is, amik előre visznek, meg előre nem látható rosszak (mint pld. a covid járvány), amik visszahúznak.
snowwolf
2023. április 12. 00:31
Pedig csökkenteni fogja az alapkamatot az EU (és a FED is) az év végéig, különben bedőlnek a kereskedelmi és a befektetési bankok (egyrészt mert nincs igény hitelre, másrészt a befektetési bankok kezelt tőkéje elértéktelenedik - pl. a régi államkincstárjegyek az újakhoz képest, tech részvények értékének csökkenése, stb) és a befektetők nem realizálnak profitot. Különösen a biztosítók, nyugdíjalapok, hasonlók vannak bajban. Év végéig talán tarthatják a bankok/alapok a kezelt tőkét és a saját garanciális alapjaikat könyv szerinti értéken, de év végén már nincs lacafaca, fel kell értékelni őket. Ha csak nem pont az a cél hogy csődbe menjenek, és jó ürügy lesz ez a CDBC-k bevezetésére. Ha ez megtörténik, a fene megevett minket.
NERbot
2023. április 11. 23:07
Szerencsére az unortodox magyar csodagazdaságon nem fog a nemzetközi válság!
Bitrex®
2023. április 11. 20:00
A globális gazdaság lassulása...... Ez mégis miért baj? Meddig lehet gyorsítani a gazdaságot, vagy legalább a tempót tartani? Aztán meg pszichiáterhez rohangálni, meg xanax/kokain függővé válni? Hová ez a rohanás? Van már mindenből elég, csak tudni kéne élvezni is a javakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!